OTPAD

POSKUPLJUJE ODVOZ SMEĆA U ZAGREBU Računi za Čistoću mogli bi porasti za 20 kuna mjesečno

 
 Goran Mehkek / CROPIX

“Neće porasti cijena otpada, građani mogu plaćati samo istu ili manju”, obećavao je to gradonačelnik Milan Bandić prije dva mjeseca kada je govorio o novom Planu gospodarenja otpadom u Zagrebu. No, kako Jutarnji list prvi doznaje, računi Čistoće uskoro će se povećati.

Prema neslužbenim informacijama, u Gradu razmišljaju o povećanju za 20 kuna, ali za sada sve ovisi o Zagrebačkom holdingu, koji trenutno radi analizu na tu temu, a studija će biti gotova za deset dana, kada će se točno znati cijena poskupljenja i hoće li za sve građane biti jednaka.

- Zbog niza novih mjera te nabave nove opreme, spremnika i vrećica postoji mogućnost povećanja cijene odvoza otpada. Ako dođe do toga, planiramo učiniti sve u našoj moći da se ne oštete socijalno najugroženiji građani, pa ćemo pokušati preuzeti taj trošak na sebe umjesto da prebacimo na njih - rekli su nam naši izvori iz Grada.

Iz gradske uprave nisu još ništa službeno potvrdili, ali su rekli da planiraju iskoristiti sve načine kako bi uštedjeli novac u proračunu.

- Pripremili smo niz mjera s kojima namjeravamo uštedjeti oko 28 milijuna kuna. Prvo, na samoj pošiljci izjava o suglasnosti, jer se ovdje radi o 280.000 kućanstava na čije adrese treba poslati spomenuto pismo, a potom ga građani trebaju i vratiti. Zato razmišljamo o tome da građani pisma podignu i ostave u svojem mjesnom uredu, čime će sve stranke profitirati - kaže Mirka Jozić, pročelnica za gospodarstvo i zaštitu okoliša.

Cijena odvoza otpada posljednjih nekoliko godina nije rasla, nego je, upravo suprotno, padala. Prije dvije godine je uveden novi raspored tjednog odvoza otpada, pa je broj smanjen s tri na dva puta, odnosno, s dva na jednom tjedno. Računi su tada za gotovo 90 posto građana pali sa 100 na 70 kuna, a nekima su se računi i prepolovili.

Volumen

Godinu dana prije toga Holding je uveo nov način obračuna prijevoza i zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada, prema kojemu se s obračuna prema četvornome metru stana prešlo na obračun volumena spremnika pomnoženo s brojem odvoza u mjesecu. Ni tada nije došlo do većeg iznosa računa.

Do poskupljenja nije došlo ni kada je 2016. godine Grad nabavio gotovo svim građanima posebne spremnike za odlaganje papira, ali čini se kako sljedeće nove mjere i nabave oduzimaju puno više novca nego što se očekivalo. Naime, Zagrebu nedostaju 182.064 kante i 15.167 spremnika. Svi ovi spremnici i vozila otprilike stoje oko 250 milijuna kuna. Tu treba još uračunati i gradnju novih postrojenja kao što su kompostana te centar za gospodarenje otpadom, pa i novih reciklažnih dvorišta. To su još dodatni milijunski poslovi koji su ključni za provedbu Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, a zbog kojih nas čekaju veći računi.

Nove mjere

Mnogi gradski zastupnici ne žele ni čuti za mogućnost poskupljenja cijena. Andrija Mikulić (HDZ), predsjednik Gradske skupštine, kaže kako se Bandić treba sjetiti svojih prijašnjih obećanja.

- Cijene komunalnih usluga već su prilično visoke. Koliko se sjećam, gradonačelnik je najavljivao da neće biti nikakvog rasta cijena. Možda bi ga trebalo na to podsjetiti, a i na činjenicu da im to što godinama nisu ništa radili po pitanju politike otpada ne daje pravo da sada zbog nespremnosti dižu cijene - kaže Mikulić.

Tomislav Stojak, zastupnik HNS-a, kaže da se poskupljenje mora zaustaviti pod svaku cijenu.

- Građani ne smiju osjetiti posljedice neodgovorne komunalne politike Grada. Da se s cijelim projektom počelo ranije i da se novim mjerama pristupalo postupno, tada poskupljenje ne bi bilo potrebno, ali Grad je sve napravio traljavo i brzopleto kroz niz različitih i skupih nabava - istaknuo je Stojak.

Ulaganja

Tomislav Tomašević, gradski zastupnik iz platforme “Zagreb je naš”, kaže da je Skupština u studenom lani donijela odluku da cijena odvoza u prosjeku ne smije poskupjeti te da se Grad mora držati te odluke.

- Ako cijena nije narasla u Ljubljani, gdje su sve te mjere jednako tako provedene, ne vidim zašto bi morala onda u Zagrebu. Osim toga, cijela oporba je za ovu sjednicu uvrstila točku o tome da se izradi financijska analiza različitih tehnologija koje bi omogućile naplatu usluge odvoza otpada prema stvarnoj odvezenoj količini miješanog otpada- kaže Tomašević.

U podružnici Holdinga Čistoći su još prije odbacili mogućnost naplate odvoza prema stvarnoj količini jer bi to podrazumijevalo dodatnu investiciju od 283 milijuna kuna.

Kako kažu, trebalo bi uložiti 50 milijuna kuna zbog ugradnje vaga na kamione, bitno bi se povećalo vrijeme radnog procesa pražnjenja posuda, a to bi kao posljedicu imalo potrebu angažiranja većeg broja vozila i djelatnika. To bi, pak, zahtijevalo 8 milijuna kuna za kamione i dodatnih 40 radnika, čiji bi trošak iznosio 5,4 milijuna kuna. Uz to, trebalo bi implementirati novi informatički sustav za 30 milijuna kuna.

U tijeku je javna nabava spremnika za odvojeno odlaganje otpada, a za jedan od njih je uložena žalba te sada o njemu odlučuje Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave. Bude li žalba odbijena, podjela spremnika počet će prije ljeta, a ako bude prihvaćena, postupak bi se mogao odužiti čak i do kraja godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 08:26