IPAK SE NASTAVLJA...

POSTIGNUT DOGOVOR U GRADSKOJ SKUPŠTINI? Mikulić tvrdi da imaju većinu, ali nije htio otkriti tko je u njoj: 'Zbrajajte lijeve i desne koliko želite'

 
 Hanza Media

NOVO 11:03 Uoči početka današnje sjednice Skupštine Grada Zagreba, Gordanu Marasu, predsjedniku zagrebačkog SDP-a, bio je onemogućen ulazak jer nije gradski zastupnik.

Maras je u Ćirilometodsku došao kako bi od predsjednika Skupštine Andrije Mikulića (HDZ) dobio dokaz kako većina u Skupštini doista postoji. No u tome su ga spriječili zaštitari koji mu nisu dopustili ulazak, piše tportal.

- Tražit ćemo da vidimo postoji li većina u Gradskoj skupštini. Sada ćemo o tome obavijestiti predsjednika Skupštine i želimo što skorije izbore jer je evidentno to da Bandić nema većinu. Vidite da silom preko zaštitara to žele spriječiti. Tehnički ćemo to dogovoriti s onima koji to mogu omogućiti', kazao je Maras novinarima.

---------------

10:34 Šef zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić izašao je pred novinare i rekao da je postignut dogovor sa klubovima.

- Određen broj točaka se povlači s dnevnog reda, oporba će biti na sjednici, danas ćemo uspjeti privesti kraju sjednicu. Svi su shvatili da je interes Zagrepčana iznad svega. Bez obzira na Neovisne kvoruma će biti, zaključit ćemo sjednicu, rekao je Mikulić te dodao:

- Nakon toga ćemo dogovoriti proračunsku sjednicu u prosincu pa ćemo onda vidjeti hoće li maske pasti, istaknuo je.

- Po habitusu nisam trgovac, ne prikupljam nikoga niti ću ga prikupljati. Ako me pitate je li nas strah novih izbora, apsolutno ne. Mi smo HDZ, bez nas se ni ova ni iduća skupština neće moći formirati, bez obzira kada ti izbori budu bili, rekao je Mikulić.

Odgovarajući na upit novinara, Mikulić je rekao i ovo:

- Većinu od 51 zastupnika u Skupštinu imamo, a vi zbrajajte lijeve, desne, koje god želite, odgovorio je Mikulić novinaru nakon upornih pokušaja da dozna imaju li vladajući većinu bez Neovisnih za Hrvatsku.

---------------------

ZAGREB - Današnja zagrebačka Gradska skupština odgođena je za sat vremena zbog nedostatka kvoruma.

Naime, zastupnici 'Neovisni za Hrvatsku', koje predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, odlučili su kako ne žele sudjelovati u raspravi zbog nedovoljno jake isprike gradonačelnika Milana Bandića oko nedavnog posjeta kontroverznog srpskog političara Dragana Markovića Palme, inače bivšeg političkog suradnika ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana. Iako se zagrebački gradonačelnik u međuvremenu ispričao za tu odluku, očito je kako to Hasanbegoviću i društvu nije bilo dovoljno.

Kako se danas moglo čuti po hodnicima, 'Neovisni za Hrvatsku' i dalje nude svoje potpise oporbi za raspuštanje skupštine.

Podsjetimo, oporba je prošli tjedan takvu Hasanbegovićevu ponudu nazvala 'bleferskom'.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) istaknuo je u ponedjeljak da se skupštinska oporba razbacuje riječima jer nije realizirala prvo obećanje o kojem su govorili - da imaju većinu od 26 ruku za raspuštanje Skupštine te je poručio da se po Zakonu bez obzira na ovu sjednicu može sazvati proračunska sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba.

"Pa ja sam neki dan rekao - tresla se brda, rodio se miš. Dakle, ja bi preporučio kolegama iz oporbe da se ne razbacuju obećanjima prema biračima jer vidite - prvo obećanje o kojem su oni govorili, nisu realizirali. Dakle, rekli su da imaju većinu od 26 ruku za raspuštanje Skupštine. Ja takav zahtjev još nisam dobio, a vi znate moju rečenicu i moj stav o demokraciji - volja naroda. Ako je većina na toj strani nemam ništa protiv toga da do toga dođe. Jednostavno, to je većina, volja većine", izjavio je Mikulić novinarima prije sastanka s oporbenim klubovima gradskih zastupnika.

Istaknuo je da su predstavnici iz oporbenih klubova tražili da ni ne započne sjednicu i da s njima sjedne i razgovara jer oni imaju određene zahtjeve. Mikulić kaže kako im je rekao da je Poslovnik isti i da vrijedi za sve, morao je utvrditi nazočnost na sjednici, kvoruma nije bilo, oni su stajali u dvorani i jednostavno se nisu prijavili da bi činili kvorum, i odgodio je sjednicu do 10 sati.

Na pitanje novinara dokle tako može ići, Mikulić je objasnio da je Zakon rekao da ako se tri mjeseca ne donose određene odluke, a ključna odluka je najbitniji politički dokument - proračun Grada Zagreba.

"Dakle, ono što vjerojatno kolege iz oporbe nisu iščitale u prijedlogu Zakona - to je da se proračunska sjednice bez obzira na ovu sjednicu može sazvati. Prema tome, vjerojatno su oni kad su čitali preskočili taj dio ili ga nisu razumjeli kako treba", poručio je Mikulić.

"Po Zakonu mogu sazvati sjednicu - proračunsku. I uopće s tim nemamo problema. To je potpuno legalno - tko će na tu sjednicu doći ili neće - to neka odluče oni koji sjede kao gradski zastupnici u Skupštini Grada Zagreba a ja im poručujem da ne varaju svoje birače i nije moralno da ne dolaziš na sjednicu Skupštine a primaš naknadu od istih tih birača kojima si nešto obećao", poručio je Mikulić.

Zagreb, 121118. 
Gradska skupstina.
Sjednica Gradske skupstine koja je odgodjena zbog nedostatka kvoruma. 
Na fotografiji: prazna skupstina.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Zagreb, 121118. 
Gradska skupstina.
Sjednica Gradske skupstine koja je odgodjena zbog nedostatka kvoruma. 
Na fotografiji: Drago Prgomet, Andrija Mikulic. 
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Drago Prgomet i Andrija Mikulić.

Zagreb, 121118. 
Gradska skupstina.
Sjednica Gradske skupstine koja je odgodjena zbog nedostatka kvoruma. 
Na fotografiji: Andrija Mikulic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Zagreb, 121118. 
Gradska skupstina.
Sjednica Gradske skupstine koja je odgodjena zbog nedostatka kvoruma.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:45