SPEKTAKL U ZAGREBU

“Potrošili smo pola tone raketa za šest minuta vatrometa”

 
 Tomislav Krišto / CROPIX

Ponoć se bližila velikim koracima, a Franjo i Milan su stajali na krovu iličkog nebodera. Nova godina samo što nije došla. Oko njih je grad treperio u velikom očekivanju - za nekoliko trenutaka deseci vatrometa osvijetlit će nebo iznad Zagreba. Njih dvojica su čekali pravi trenutak da i sami krenu: ispred njih je bilo 20 bokseva, spojenih na dvije elektroničke kutije. Svaki boks je imao drugi efekt, a trebalo je slijediti točno određeni plan kako bi vatromet bio točno onakav kakvog su ga osmislili danima prije. Lagani povjetarac, koji ih je hladio, Franju i Milana nije previše smetao.

A onda, svega nekoliko minuta nakon što je stigla Nova godina, počeli su s poslom. Jednim okom su gledali kutije pred sobom i uređaje u svojim rukama, a tek usput su vidjeli i vatromet. I to ne da bi u njemu uživali, nego samo da bi vidjeli radi li sve dobro. Nakon šest minuta, sve je gotovo. Kutije su prazne, a dim s krova lagano se razilazi. Posao je bio gotov.

- Danas je ovo što radimo posve drugačije nego prije. Sjećam se da smo prije 15-ak godina radili tako da smo šibicom išli od jedne do druge kutije. Sada je to jednostavnije: samo klikamo i tehnologija obavlja svoje - kaže Franjo Koletić, vlasnik tvrtke Mirnovec, naše najveće tvrtke koja se bavi pirotehnikom. On i pirotehničar Milan Jandrečić 2019. godinu najprije su čestitali jedan drugome, nakon što su uz pomoć radnika tvrtke na vrh nebodera donijeli gotovo pola tone materijala potrebnog za vatromet. Vlasnik tvrtke, Franjo Koletić, rekao je kako šest minuta dug vatromet nije mogao biti spektakularniji zbog - tehničkih uvjeta.

Franjo Koletić

- Zagrebački neboder ograničen je zbog sigurnosti. Cijeli centar grada je takav, pa zato za pucnjeve koristimo kalibre od 30 milimetara. Nisu jaki, ali ih zato bude puno. S druge strane, na Bundeku, gdje nema sigurnosnih ograničenja, ispucamo one od 150 milimetara. Za usporedbu veličine: na Bundeku eksplodiraju kugle veličine nogometne lopte, a na neboderu one veličine loptice za golf - kaže Koletić i dodaje kako je, bez obzira na ograničenje što se tiče snage, nebo iznad grada u prvim sekundama Nove godine izgledalo fantastično.

Koreografiju za vatromet napravili su danima prije, pojašnjava, a tijekom ponedjeljka i utorka su sve potrebne naprave postavili na vrh nebodera. U Mirnovcu su obavili većinu posla, a samo ono najnužnije ostavili su za zgradu. Na krovu nebodera se tako nalazilo 20-ak bokseva.

Koletić kaže kako vatromet zapravo i nije bio skup. Priznaje da je koštao par desetaka tisuća kuna. Nije to, naglašava, veliki novac. Za vatromete neki gradovi daju i po 60 tisuća eura, tako da je ovaj zagrebački bio skroman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:44