POGREŠKA ILI...?

POZNATI ZAGREBAČKI KAFIĆ IZDAVAO RAČUNE S PDV-om OD PET POSTO 'Evo koliko vam košta kava s mlijekom i bijela kava, PDV je kunu i 10 lipa...'

 

“Kava s mlijekom stoji 11 kuna i bijela kava 12 kuna što je ukupno 23 kune, a u cijenu je uračunat PDV od 5 posto, odnosno iznos od 1,10 kuna”, navodi se na računu izdanom u zagrebačkom lokalu Bamboo u blizini Bundeka, i to u nedjelju, 11. studenoga ove godine.

Tehnički dio

Nekoliko dana kasnije, preciznije u četvrtak, 15. studenoga, otišli smo popiti još jednu kavu te su nam u spomenutom lokalu opet izdali račun za kavu s mlijekom u iznosu od 10 kuna u koju je bio uračunat PDV od 5 posto, odnosno iznos od 0,48 kuna. Na računu je navedeno da caffe & night bar posluje preko tvrtke Turizam Kovi d.o.o., čiji je direktor Tomislav Žuvela, koji nam je, kad smo ga kontaktirali, rekao da se očito “radi o pogrešci koju ni sam nije uočio” te kad je provjerio što se dogodilo, utvrdio je, kako nam je rekao, “da je njegov bivši djelatnik ušao u sustav još u srpnju te promijenio spomenuti iznos”.

Fiskalnu blagajnu za njega vodi tvrtka Remaris u kojoj su nam, pak, objasnili kako ugostitelji samostalno unose sve podatke o porezima te da to nije njihova odgovornost i da su oni zaduženi samo za “tehnički dio priče, a ne sadržaj”. Kontaktirali smo i Poreznu upravu da bismo provjerili kako je moguće da ugostiteljski objekt izdaje račune s PDV-om od pet posto, te su nam odgovorili da “to nije moguće”.

- Od 1. siječnja 2017. godine usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva u tim objektima oporezuju se PDV-om po stopi od 25 posto. Slijedom navedenog, u tim objektima nije moguće obračunati PDV po stopi 5 posto - navodi se u odgovoru iz Porezne uprave.

Primjena propisa

Nadalje, navode da prema odredbi članka 2. Zakona o Poreznoj upravi temeljna zadaća Porezne uprave primjena i nadzor primjene poreznih propisa i propisa o prikupljanju doprinosa.

- Nadzor poslovanja poreznih obveznika u primjeni propisa obavlja se prema odredbama Općeg poreznog zakona i propisa o pojedinoj vrsti poreza. Odabir poreznih obveznika za nadzor obavlja se, sukladno odredbama Općeg poreznog zakona, na temelju objektivne procjene rizika, vodeći računa o poreznoj snazi poreznog obveznika - kažu iz Porezne uprave.

U lokal smo opet navratili u četvrtak, 22. studenog, kad su nam izdali račun na kojem je bio obračunat PDV od 25 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:37