JURE LEKO

'PRIMIJETILI SMO DA SE PLASTIKA I PAPIR DOSTA NAKUPLJAJU ISPRED OBJEKATA...' Šef zagrebačke Čistoće najavio promjene u rasporedu skupljanja otpada

 
 Bruno Konjevic / CROPIX

Nakon što je Ustavni sud odlučio da se Vladina uredba o gospodarenju otpadom mora preispitati, odnosno mora se donijeti konačna odluka je li ta uredba u skladu sa zakonima i Ustavom te tako zaustavio poskupljenje otpada koje je u Zagrebu trebalo stupiti na snagu s početkom veljače, direktor Čistoće Jure Leko objasnio je za Studio 4 HRT-a objasniti kako se Zagreb planira uhvatiti u koštac s otpadom.

"S obzirom na odluku Ustavnog suda o privremenoj obustavi primjene dopunjene uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom iz 2019. godine koju je donijela Vlada RH, Zagrebački holding, odnosno podružnica čistoća, će do konačne odluke Ustavnog suda naplatu odvoza otpada obračunavati kao što je i do sada, odnosno po postojećim starim cijenama", kazao je Leko.

Objasnio je i kako su u Čistoći došli do iznosa fiksnog dijela računa koji su građani smatrali spornim. Leko je kazao kako fiksni dio usluge sadrži troškove nabave i održavanje opreme za prikupljanje otpada, prijevoz i obradu otpada, troškove reciklažnih dvorišta, prijevoz glomaznog otpada i vođenje evidencija o izvještavanju o javnoj usluzi. Naglasio je kako su to realni troškovi koji su nastali na području grada Zagreba.

"Nakon ovog izračuna došao je prijedlog za smanjenjem sa 68 na 48 kuna, tako da u varijabilnom dijelu, s pojačanim recikliranjem, postoji mogućnost utjecanja na smanjenje računa", kazao je i istaknuo da Čistoća čeka odluku Ustavnog suda po kojoj će postupati.

Po pitanju odvoza otpada, kazao je, primijećeno je da se plastika i papir dosta nakupljaju ispred objekata te je najavio da će se taj otpad od 10. veljače svaki tjedan odvoziti kako bi se smanjio broj vrećica koje se odlažu, odnosno da će unutar mjesec dana na svakom kućnom pragu biti 20 puta.

"S time ćemo povećati količinu recikliranih frakcija i težiti tome da količina recikliranog prijeđe 50 posto", kazao je Leko za HRT.

Između ostalog, najavio je i da će se u dogledno vrijeme, osim vrećica za plastiku, postaviti i kante od 1100 litara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:30