CRIJEVNI ENTEROKOK

PRIVREMENA ZABRANA KUPANJA NA ZAGREBAČKOM BUNDEKU Voda je onečišćena zbog visokih temperatura i niskog vodostaja

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 23.07.2019. u 16:49

Zagreb, 280712.
Bundek.
Zagrepcani koji jos nisu otisli na more iskoristili su lijepo vrijeme za suncanje i kupanje na Bundeku. Iako je razina vode u jezeru dovoljno niska da ga se moze cijelog prehodati, nekima je to dovoljno da se malo rashlade.
Na slici: gradjani se kupaju u Bundeku.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Na sve tri plaže jezera Bundek utvrđeno je kratkotrajno onečišćenje vode za kupanje zbog povećane granične vrijednosti mikrobiološkog pokazatelja crijevnog enterokoka pa je na snazi privremena zabrana kupanja, priopćio je u utorak Gradski ured za zdravstvo.

Razlog kratkotrajnog onečišćenja na sve tri plaže jezera Bundek je povećana granična vrijednost mikrobiološkog pokazatelja crijevnog enterokoka, a do toga je vjerojatno došlo zbog izrazito niskog vodostaja vode u jezeru te zbog visoke temperature zraka, dodaje se u priopćenju.

Gradski ured za zdravstvo u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ nastavit će provoditi redoviti monitoring vode za kupanje na jezeru Bundek i dalje svaka 2 tjedna. Rezultati će biti objavljeni na službenim stranicama Grada Zagreba, kao i na oglasnim pločama na samim plažama.

Privremena zabrana kupanja na jezeru Bundek trajat će dok dva uzastopno redovito analizirana uzorka vode ne budu ocijenjena najmanje ocjenom „dobro“, ističe se u priopćenju Gradskog ureda za zdravstvo.

Voda na jezeru Jarun zadovoljavajuće je kvalitete i prikladna je za kupanje.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo