ISTRAŽILI SMO

PRIZOR KOJI NIKOME NIJE PROMAKNUO Što avioni propale britanske kompanije rade ispred hangara Croatia Airlinesa?

U vlasništvu su najmodavca, a najmodavac je sklopio ugovor o održavanju s Croatia Airlinesom
 Goran Mehkek / CROPIX

Tko god se posljednjih dana zatekne na cesti između stare i nove zagrebačke zračne luke, u prolazu će primijetiti kako se ispred jednog hangara Croatia Airlinesa nalazi parkirano četiri zrakoplova.

Oznake

To je i inače uobičajeni prikaz s obzirom na to je riječ o hangaru u kojem se obavljaju tehnička održavanja zrakoplova, no četiri aviona o kojima je riječ na sebi imaju oznaku propale britanske turističke kompanije Thomas Cook, zbog čega je Jutarnji zanimalo kojim su povodom ovi avioni u Zagrebu.

Kako smo doznali u Croatia Airlinesu, riječ je o avionima koji formalno-pravno, oznakama usprkos, nikad nisu bili u vlasništvu ove kompanije koja je prije dva mjeseca otišla u stečaj, već ih je Thomas Cook godinama unajmljivao od njihovog pravog vlasnika.

“Dakle, avioni su zapravo u vlasništvu najmodavca, a najmodavac je imao sklopljen ugovor o tehničkom održavanju s Croatia Airlinesom, zbog čega se zrakoplovi nalaze ispred našeg hangara. Tehnička održavanja obično se rade zimi, no ne možemo reći dokad će avioni biti kod nas.

Suradnja

Mi smo i ranije redovito surađivali i s Thomas Cookom i s brojnim drugim kompanijama, jer u Zagrebu imamo tehničku bazu u kojoj možemo obavljati najzahtjevnije zahvate”, poručili su iz Croatia Airlinesa te potvrdili kako se propast Thomas Cooka financijski nije odrazila na poslovanje domaćeg aviooperatera.

Zrakoplovi koje je donedavno unajmljivao Thomas Cook redom su airbusi proizvedeni 2015. odnosno 2016. godine, a njihov vlasnik je irska aviokompanija Carlyle Aviation Partners, koja je avione pred hangar dovezla iz Velika Britanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:51