MANHATTAN NA SAVI

PROJEKT OD MILIJARDU EURA TJERA KONJE Bandić zatvara Hipodrom, korisnici ljuti: 'Javno dobro daje građevinskom lobiju'

 
Milan Bandić
 Damir Krajac / CROPIX

Održava li se ovog vikenda posljednje Prvenstvo grada Zagreba u preponskom i dresurnom jahanju i hoće li se sljedećeg vikenda posljednji put održati Lipanjski turnir koji se na Hipodromu održavao 63 godine, pitanja su na koja je jučer ujutro odgovore dao gradonačelnik Milan Bandić.

- Hipodrom ide u sklopu Zagreb Cityja. Svi su tamo dok se ne proglasi javni interes Grada. To su privatni konji pa neka plate, imaju dva privatna mjesta u Zagrebu gdje mogu smjestiti svoje ljubimce i konje, pa neće gradonačelnik voditi računa o konjima privatnih ljudi - rekao je Bandić i time šokirao sve zaljubljenike u konjički sport u metropoli, kao i one koji obožavaju provoditi slobodno vrijeme na Hipodromu.

Gradonačelnik Bandić, po svemu sudeći, zatvorit će Hipodrom, zagrebačko kultno mjesto na prostoru između savskog nasipa i Zagrebačkog velesajma, koji je otvoren 1950. godine i uređen po uzoru na pariški Longchamp uz obalu Siene. Taj prostor od 47 hektara trenutno je fazi izdavanja građevinske dozvole za realizaciju više od milijardu eura vrijednog projekta “Grad u gradu” za kojeg je već izabran partner u tvrtki Eagle Hills, iza koje stoji grupacija investitora iz Abu Dhabija.

Bandićev Manhattan, kako mu sam gradonačelnik tepa, trebao bi se, osim na Hipodromu, prostirati i na području Velesajma, odnosno na ukupno 1,1 milijun kvadrata.

Obavijest o iseljenju iz Hipodroma do 31. prosinca ove godine neugodno je prošlog tjedna iznenadila brojne vlasnike konja koji su smješteni u tamošnjim stajama, konjičke klubove i Zagrebački konjički savez. Upravo ta tema dominirala je jučer i među dvjestotinjak posjetitelja Hipodroma koji su pratili Prvenstvo grada.

Nisu krili razočaranje takvom odlukom gradskih struktura, kao ni Bandićevom porukom da se radi o “privatnim konjima”. Svi se slažu kako će se nakon ukidanja Hipodroma konjički sport u Hrvatskoj proglasiti mrtvim. Ono što se pričalo možda je i najbolje sažela Leila Dragčević, majka troje djece, koja se prije 17 godina vratila u Hrvatsku iz Njemačke, gdje je rođena. Na Hipodromu posljednjih godinu dana ima smještenog konja Cukyja, kojeg trenutno jaše njena 15-godišnja kći. Najam za mjesto u staji mjesečno plaća 800 kuna, bez hrane. Takav najam kod privatnika stoji tri puta više.

Zagreb, 010619. 
Zagrebacki hipodrom.
Gradonacelnik Milan Bandic najavio je konjickim klubovima, korisnicima Zagrebackog hipodroma odluku o iseljenju i praznjenju stala do prosinca.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

- Kada vidite kako se odlučuje u gradu o onome što je vlasništvo svih građana, kada vidite da se odlučuje bez javne rasprave, onda progutate knedlu i zapitate se zašto ste se vratili u Hrvatsku. I dobijete odgovor na pitanje zbog čega mnogi odlaze iz Hrvatske - kaže nam Leila čija će se kći danas natjecati za Pehar grada Zagreba. Ozbiljno razmišlja o tome da predložiti kćeri da odbije nagradu ako ostvari pobjedu.

- Zašto imati veze s nečim kao što je Grad Zagreb? Hipodrom je javno dobro, koristimo ga svi, a gradonačelnik na svoju ruku donosi odluku da se tu gradi nekakav Grad u gradu? Nas se već sada tjera, a nije pokrenuta nikakva procedura. O tom projektu nije se ni raspravljalo u Skupštini. Kako je to moguće - pita se Leila.

Među okupljenima je bio i Mladen Brezić, predsjednik Zagrebačkog konjičkog saveza, koji okuplja 12 klubova, stotinjak natjecatelja i brojne rekreativce i simpatizere. Pita se kako je moguće da se građane seli s Hipodroma samo zbog jednog pisma namjere.

- Projekt koji Grad želi realizirati na ovom prostoru zasad nema nikakve garancije, a nas već tjeraju. Očito je da je građevinski lobi mnogo jači od lobija običnih građana. Ako danas ukine Hipodrom kao sportski objekt, može li se sutra odlukom jednog čovjeka ukinuti i Jarun, Dom sportova, Kranjčevićeva. Može li na kraju krajeva i Šalata postati građevinski projekt - pita se Brezić i dodaje kako oni od Hipodroma neće odustati.

Vjeruje da na svojoj strani imaju Zakon o sportu, koji u članku 68. navodi kako se sportski objekt ne može ukloniti i prenamijeniti ako se ne omogući adekvatna zamjena.

Zagreb, 010619. 
Zagrebacki hipodrom.
Gradonacelnik Milan Bandic najavio je konjickim klubovima, korisnicima Zagrebackog hipodroma odluku o iseljenju i praznjenju stala do prosinca.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:14