BUKOVAC

Prva zelena škola u državi. Solarna energija zamijenit će lož- ulje, imat će i reciklažno dvorište

Zagreb, 161017. Trnac 42.
Reportaza o OS Bukovac koja ce postat prva Zelena skola u Hrvatskoj. Na fotografiji: Skola izvana.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Trenutačno se izrađuje projektna dokumentacija, a ravnateljica ima veliku podršku Savjeta za zelenu gradnju

Danas s azbestnim krovom koji se urušava, a u budućnosti prva zelena škola u Hrvatskoj. Osnovna škola Bukovac za nekoliko će godina postati primjer i uzor ostalim obrazovnim ustanovama, dok će se današnje zdanje, koje datira iz 1967. godine, u potpunosti srušiti.

Ambiciozan projekt nove gradnje OŠ Bukovac pokrenuli su predsjednik Vijeća GČ Maksimir Stanko Gačić i ravnateljica Mirjana Boras uz podršku više dugogodišnjih profesora. Škola će naposljetku imati zaštićene eko vrtove, specijalizirane laboratorije, vlastito reciklažno dvorište i maksimalno će iskorištavati Sunčevu energiju.

- Iako je kurikularna reforma na nacionalnoj razini prekinuta, mi i dalje vjerujemo u nju i sve što ona nosi. Zato smo se punom snagom bacili u ovaj projekt, želimo da naši učenici budu u kontaktu s prirodom, nešto što smo smetnuli s uma posljednjih godina - pojašnjava ravnateljica Boras.

Uz to, naglasak će biti na STEM predmetima, odnosno prirodi, matematici, biologiji i kemiji. Škola će dobiti i dvije dodatne informatičke učionice kako bi se nastava informatike održavala odmah od prvog razreda, što je bila jedna od važnijih odrednica kurikularne reforme.

Zagreb, 260414.
Na skolskom igralistu I.gimnazije, na poziv ravnateljice Dunje Marusic Brezetic, gradonacelnik Milan Bandic pridruzio se ekoloskoj akciji Zelena cistka u sklopu koje se cisti okruzenje skole.
Na fotografiji: ciscenje okolisa skole.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX
 

Lokalna zajednica

Trenutačno je u izradi projektna dokumentacija za rekonstrukciju škole, što će Vijeće Gradske četvrti Maksimir stajati 900 tisuća kuna, a Grad Zagreb još 300 tisuća kuna.

Osim sinergije s prirodom, nova OŠ Bukovac povezat će se i s lokalnom zajednicom.

- Škola neće biti namijenjena samo školarcima, nego i svim ostalim građanima. Planiramo održavati radionice, tribine, tečajeve keramike, sadnju i održavanje eko vrtova škole, informatiku za stanovnike treće dobi i slično. To bi bio naš doprinos razvoju zajednice na prometno izoliranom i sadržajima siromašnom Bukovcu - kaže ravnateljica.

U implementaciji ovog inovativnog rješenja imaju podršku Savjeta za zelenu gradnju i njihove izvršne direktorice Snježane Turalije.

- Postoji nekoliko razloga zašto ćemo mi podržati ovaj projekt. Prvo, djecu treba od malih nogu učiti na drugačiji način razmišljanja, odnosno na zeleni život. Dalje, dokazano je da djeca koja provedu više vremena okružena dnevnim svjetlom imaju manje šanse za razvoj astme, alergije, a bit će produktivniji i brže usvajati nova znanja - kaže Snježana Turalija.

Certifikat

Nada se da će sve proći prema planu jer će time OŠ Bukovac postati prva zelena škola s certifikatom Savjeta za zelenu gradnju, vrlo važnim dokumentom.

Ravnateljica Mirjana Boras dodaje kako je na školi bilo pokretanje inicijative, a kada će na Bukovcu stvarno biti sagrađena zelena škola, nije u njihovoj nadležnosti.

- Ponosna sam na profesore koji su sudjelovali u svemu jer su puni dobrih ideja i željni promjena. Nadam se da će i Grad Zagreb  prepoznati važnost ovog projekta te ga financijski podržati. Kad je o novim idejama riječ, netko mora probiti led i nadam se da ćemo u ovom slučaju to biti baš mi - zaključuje ravnateljica Mirjana Boras.

krov 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo