NACRT ZAKONA O POTRESU

Prvo će se obnoviti bolnice i škole, nema odredbi o odšteti

Definirat će se više različitih prioriteta u obnovi, ali i različiti pristupi. Bit će razrađena i ljestvica kriterija i prioriteta za obnovu stambenih zgrada i privatnih kuća

Radna verzija zakona kojim će se definirati obnova Zagreba, posebno njegova centra, ali i okolnih mjesta stradalih u potresu koji je u nedjelju 22. ožujka rano ujutro uzdrmao tlo glavnog grada, gotova je i jučer je poslana Ministarstvu kulture.

- Kao što se 80-ih obnavljao Dubrovnik, kao što smo imali obnovu nakon Domovinskog rata, pa sanaciju šteta nakon potresa u Stonu, pa od poplava u Gunji, tako ćemo i sada donijeti zakon kako bi se pomoglo u obnovi Zagreba, i to što prije - rekao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Kao jednu od glavnih značajki zakona koji se već pripremio u njegovu Ministarstvu Štromar je istaknuo bitno smanjivanje birokracije prilikom obnove razrušenih objekata, maksimalno pojednostavljivanje rješenja te razradu tipskih situacija kako bi se svakome što prije moglo pomoći.

Spomenici kulture

Na pitanje što za cijelu priču oko obnove znači činjenica da su gotovo sve zgrade koje su stradale u centru Zagreba zaštićeni spomenici kulture, Štromar je odgovorio da je upravo zbog toga radna verzija zakona odmah otišla u Ministarstvo kulture te da će se već u utorak o njoj raspravljati na Savjetu. Taj Savjet činit će predstavnici Ministarstva graditeljstva, Ministarstva kulture, Grada Zagreba, Komore arhitekata, Komore građevinara i Građevinskog fakulteta.

U nekim javnim raspravama već su se počela postavljati pitanja oko toga treba li zgrade koje su građene početkom prošlog stoljeća, a dio njih još i prije, obnavljati “originalnim” materijalima i metodama koje su se koristile u gradnji u vrijeme kada je nastajao sadašnji centar glavnog grada ili bi do neke mjere trebalo od toga odstupiti i zadržati vanjski izgled građevina kakve su i bile, ali koristiti moderne materijale i tehnologiju.

Štromar kaže da se želi što prije pripremiti zakon kojim bi se regulirala obnova Zagreba i okolnih mjesta koja su stradala u potresu prije tjedan dana, ali to ne znači da će se on donositi u hitnoj proceduri. Smatra da se o njemu treba omogućiti konzultacija sa zainteresiranom javnošću, kao i saborska rasprava. Bitno je, napominje, da zakon bude kvalitetan.

U tom će se zakonu definirati više različitih prioriteta u obnovi, ali i različiti pristupi. U jednoj kategoriji bit će javne institucije, unutar njih zasigurno će prve u redu za obnovu biti bolnice i škole, a mjesto na ljestvici prioriteta imat će i stambene zgrade.

Izvori financiranja

Bitno pitanje koje se postavlja je financiranje obnove. Štromar, međutim, na njega nema ni približan odgovor. Kaže da će se najprije pripremiti zakon, a u hodu će se tražiti i rješenja za financiranje. Sasvim je sigurno da će se obnova jednim dijelom financirati iz državnog proračuna, dijelom iz sredstava jedinica lokalne samouprave, dijelom iz europskih fondova i dijelom iz međunarodnih konferencija.

Prema nekim neslužbenim procjenama koje su dosad izašle u javnost, štete od potresa mogle bi doseći dvije milijarde kuna. Proračunska sredstva za tu namjenu sigurno se neće lako osigurati jer će državni proračun biti jako osiromašen smanjenjem prihoda zbog zastoja niza djelatnosti tijekom pandemije koronavirusa jer će nam propasti turistička sezona koja čini 18 posto BDP-a, a izvjesno je da će se uz sve to država morati zaduživati kako bi mogla gospodarstvo održati na aparatima.

S druge strane, proračun Grada Zagreba pun je rupa, a posljednje službeno priznanje glasilo je kako je dug Zagreba premašio milijardu kuna.

Fondovi za pomoć

No, osnivaju se fondovi za pomoć u obnovi od potresa. Vlada Andreja Plenkovića već se u tu svrhu odrekla plaće za ožujak, što bi trebao biti početni ulog u iznosu od 350.000 do 400.000 kuna.

Gornja i Donja Stubica, koje je jučer obišao premijer Plenković, također su prionule na pripreme za otvaranje posebnog računa za pomoć stradalima u Gupčevu kraju.

Saborski zastupnici iz Krapinsko-zagorske županije, Siniša Hajdaš Dončić i Marko Vešligaj, već najavljuju da će svoje plaće uplatiti na račun za pomoć, a očekuje se da će i drugi dužnosnici iz tog kraja slijediti njihov primjer.

Ministar Štromar ističe da je idućih tjedan dana jako važno za saniranje krovova u centru Zagreba. - Pozvao sam tvrtke da doniraju materijal za sanaciju krovišta - rekao je ministar i dodao kako odaziva ima i već daju najlone, letve i drugi materijal.

- Jako je važno da u tjednu pred nama uklonimo sve dimnjake, očistimo krovišta i folijama zaštitimo građevine kako bismo ih zaštitili od padalina i daljnjeg uništavanja i propadanja - zaključio je Štromar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:21