NOVI SKOB

PUCA LI SPORAZUM? Bandić Hasanbegoviću i Esih poručio da prestanu raspravljati o Titu

 Darko Tomaš / CROPIX

Puca li sporazum o suradnji koji su u srpnju potpisali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, zagrebački HDZ i stranka Neovisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, osnovno je pitanje koje se postavlja nakon što je na nedavnoj sjednici predsjedništva Gradske skupštine ponovno došlo do trzavica između potpisnika ovog sporazuma.

Naime kako doznajemo, na toj sjednici došlo je do ozbiljnog verbalnog sukoba između Bandića i zastupnika Neovisnih Tomislava Jonjića vezanih za uklonjenu ploču s Trga maršala Tita.

Uklonjene ploče, prema odluci većine gradskih zastupnika koja je donesena onu istu večer kada je odlučeno da se mijenja ime Trga maršala Tita, trebale su biti donirana Muzeju grada Zagreba i Povijesnom muzeju. Taj prijedlog, podsjetimo, dali su Neovisni, a podržali su je zastupnici Milana Bandića i HDZ. No do danas to još nije učinjeno.

Donacija muzeju

Koji su točno razlozi zbog čega uklonjene ploče još nisu donirane muzejima, pitanje je koje je Jonjić na ovotjednoj sjednici Predsjedništva Skupštine postavio Milanu Bandiću i zatražio da se o tome raspravi na sljedećoj sjednici Gradske skupštine. Naime, zasmetalo mu je što Ured za katastar i geodetske poslove odbija postupiti po zaključku Gradske skupštine.

Na taj njegov prijedlog Bandić je reagirao burno te Jonjiću i Neovisnima, uz ostalo, poručio da će ih “on naučiti pameti”.

Naši sugovornici objašnjavaju kako je Bandić bio iznerviran činjenicom da se na toj sjednici Predsjedništva, na kojoj sudjeluje predsjednik Skupštine Andrija Mikulić, svi potpredsjednici i šefovi skupštinskih klubova i na kojoj se donosi dnevni red za sljedeću sjednicu Gradske skupštine koja je na rasporedu krajem rujna, ponovno raspravlja o Titu.

Nervoza

- Umjesto da se okrenemo projektima i novim prijedlozima, ekipa oko Hasanbegovića ponovno se vraća na staro. No to je očito njihov program - kažu bliski Bandićevi suradnici.

Među Neovisnima pak prevladava razmišljanje da je Bandić očito jako nervozan zbog odnosa između novih koalicijskih partnera.

Ovo je drugi put u desetak dana da Bandić javno negoduje zbog ponašanja Neovisnih.

Kada su počela nagađanja da Hasanbegović kreće u promjenu Masarykove ulice, Bandić je prošlog tjedna Hasanbegoviću poručio da se manje bavi revizijom povijesti i gura svjetonazorske poglede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:38