DIMIT ILI DISATI

Pušačke zone: Status koji će imati samo rijetki kafići

 Sokota/CROPIX

Odbrojavanje je počelo. Za malo manje od 30 dana, 9. travnja, završit će šestomjesečno prijelazno razdoblje Zakona o ograničenoj uporabi duhana. Toliko je vremena, naime, ministar zdravstva Darko Milinović, zbog gospodarske krize, dao ugostiteljima za prilagodbu novim uvjetima. Nakon tog travanjskog petka nikakve nove prilagodbe više neće biti: zakon će biti neumoljiv i rigorozno će se primjenjivati.

Strah od 2012. godine

Kafići površine do 50 četvornih metara, pod uvjetom da imaju vrhunsku ventilaciju, mogu biti pušačka zona, a veći kafići - osim ventilacije - moraju osigurati i posebnu prostoriju za pušače. Za potpunu pušačku zonu Ministarstvu se prijavilo samo 16 kafića u Hrvatskoj.

Ipak, većina ugostitelja smatra da je ugradnja ventilacije neisplativa investicija. Jedan od razloga jest i strah od 2012. kada bi se, prema prijedlogu nekih članica EU, pušenje potpuno zabranilo, bez obzira na ventilaciju i kabine za pušače. Zbog toga će kafići koje vodi Robert Rojecki, Enigma površine 30-ak kvadrata i Dona površine 130 kvadrata, biti namijenjena isključivo nepušačima.

- Hrvati vole piti kavu, zapaliti cigaretu i biti viđeni po gradskim terasama. Sumnjam da će zbog zabrane pušenja netko sam sebi kuhati kavu kod kuće i pozvati ekipu na cigaretu - izjavio je Rojecki.

Zakon o ograničenoj upotrebi duhanskih proizvoda prvi je put stupio na snagu lani u svibnju, a tijekom samo nekoliko mjeseci promet kafića i restorana pao je 60 posto.





Terase spašavaju kafiće

Mnogi su vlasnici kafića stavili ključ u bravu, a konobari izgubili posao. Upozoravali su kako su tim zakonom bačeni na koljena te kako ih od propasti spašavaju jedino terase.

Za kraj i jedno upozorenje koje nikako ne bi trebalo smetnuti s uma. Osim što će pušenje biti zabranjeno u svim javnim prostorima, novim Zakonom zabranjeno je šmrkanje, sisanje ili žvakanje duhana. Ipak, nejasno je kako se šmrkanjem, sisanjem i žvakanjem duhana ugrožava zdravlje nepušača.





Investicija bi se ipak isplatila

U Cehu ugostitelja kažu da 16 kafića prijavljenih Ministarstvu za stjecanje statusa pušačke zone nije malo. Predsjednik Ceha, Zlatko Puntijar, podsjeća kako su gradnja ventilacije i posebnog prostora u kafićima za pušače zahvati koje ugostitelji nisu mogli poduzimati zimi jer bi morali zatvoriti objekt. - Ugostitelji koji smatraju da je takva investicija neisplativa zbog moguće potpune zabrane pušanje 2012., kada bi Hrvatska očekivano trebala postati članica EU razmišljaju pogrešno. Potpuna zabrana pušenja u EU samo je prijedlog koji se ne može ozakoniti dok se sve članice o tome ne usuglase - kaže Puntijar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:29