NOVI ZAPLET

Radnici Čistoće u srijedu navečer nisu izašli na teren, zanimljiv je i razlog zašto. Tomašević: ‘Ovo je neozbiljno!‘

Iako je na popodnevnom sastanku dogovoreno da će radnici večeras izaći na teren, oni još uvijek stoje u dvorištu i čekaju
 Goran Mehkek/Cropix

Radnici Čistoće koji su u srijedu navečer trebali ponovno čistiti Zagreb, nakon trodnevnog štrajka, u srijedu nisu izašli na teren unatoč postignutom dogovoru.


NOVO 23.35 - Nitko od 1400 radnika još uvijek ne zna hoće li noćas izaći čistiti Zagreb koji se guši pod smećem. Od 19 sindikata (!) unutar podružnice, svatko zastupa neku struju. Treća smjena u 22 sata nije izašla na ulice, a prva bi mogla u 5.30h ujutro.

Uprava Holdinga je navodno pristala i na ključni uvjet, a to su koeficijenti ali nema pisane odluke. Dok se to ne dogodi, odvoza zasad nema.


23.00 - Kamioni još uvijek stoje. Radnici su došli na posao, jedan dio radnika je unutra, razgovaraju s poslovođama, jedan dio je vani. Razgovarao sam s grupom koja je vani - oni nisu voljni izaći, kažu da je prekid rada napravila prva smjena pa neka prva smjena i pokrene - rekao je glavni sindikalni povjerenik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske Zdravko Stoilković za Hrvatski radio.

Izrazio je uvjerenje da će prva smjena pokrenuti rad i da će kamioni u prvoj smjeni izaći van.

- Ovi radnici koji su ovdje, očito nemaju komunikaciju s radnicima koji su danas postigli dogovor s poslodavcem i nemaju pisanu potvrdu da je sporazum postignut i za sada, koliko vidim, nemaju namjeru izaći. Hoće li se nešto promijeniti tijekom večeri, zaista ne znam - pojasnio je.

image
Goran Mehkek/Cropix

Upitan postoji li mogućnost da radnici tijekom noći izađu i počnu čistiti Zagreb, rekao je kako će se to dogoditi ako promijene svoje mišljenje i raspoloženje i ako netko može utjecati na njih, u suprotnom će kamioni do jutra ostati gdje jesu.

Na pitanje znači li to da je neizvjesno je li zaista postignut dogovor, Stoilković je odgovorio kako vjeruje da je dogovor postignut, ali trenutno nema predstavnika radnika koji su to dogovorili u prvoj smjeni pa radnici treće smjene bez njihove pisane potvrde ne žele izaći vani, podsjetivši ipak da jedan dio radnika razgovara s poslovođama.

Potvrdio je kako je zasad neizvjesno što će se tijekom noći događati.

Radnik Čistoće Anis Bajrić za Hinu je kratko komentirao: "Nagovaraju nas, ali ne damo se, ne ide se najvjerojatnije van".

Gradonačelnik Tomislav Tomašević za RTL Direkt je rekao kako je to suprotno dogovoru koji je danas postignut.

"Prvi dan je bio jedan zahtjev, drugi dan 11. Danas popodne je bio sastanak na koji su radnici sami poslali pet predstavnika i sindikate. Predsjednik Uprave je na megafon sve predstavio, pitalo se slažu li se da se krene u odvoz. Svi su uglas rekli ‘da‘. Neozbiljno je, ako se radnici ne budu držali dogovora, kako da se mi onda držimo dogovora", rekao je Tomašević. (Hina)


NOVO 22.30 - Radnici Čistoće okupili su se uoči treće smjene, ali još uvijek nisu izašli na teren. Kako se neslužbeno doznaje, radnici večeras definitvno neće izaći na teren, a o čemu je točno riječ, doznali smo od okupljenih radnika.

- Štrajk je započela prva smjena, štrajk će i okončati prva smjena - pričali su radnici između sebe. U prijevodu to znači da će se gradski kontejneri isprazniti tek nakon 6 ujutro kada na red dođu oni koji rade od 6 ujutro.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

22.00 - U središnjem Dnevniku HTV-a zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević poručio je kako je dogovor bio da će se pet od 11 zahtjeva radnika Čistoće prihvatiti, čim se krene s odvozom smeća.

- Ovo je nezakoniti štrajk, u tome se slažu svi stručnjaci i sindikati. Ono što je nama problematično jest da smo za razliku od prošle vlasti poštovali kolektivni ugovor u cijelosti, ni jedan dan plaća nije zakasnila ni bilo koja druga naknada za skoro 8000 radnika Holdinga. To je jako bitno istaknuti. Prošla vlast nije poštovala kolektivni ugovor, a nije bilo štrajka. Zašto? To morate pitati radnike i sindikate, rekao je Tomašević.

Naglasio je kako je jednostranom odlukom Uprave za 13 posto povećana plaća radnicima koji imaju najniže plaće.

- Sindikati su tražili linearno povećanje plaća svima u jednakom postotku. Ovo je sad ključna situacija, ne radi se samo o Čistoći. Ako možete imati nezakoniti štrajk, ja ne znam da se to ikada u Hrvatskoj dogodilo, nenajavljeni štrajk koji ide unedogled unatoč tome što se poštuje kolektivni ugovor i što su jednostrano povećane plaće, rekao je Tomašević.

Građane je zamolio za strpljenje te istaknuo kako vjeruje da će se stvar brzo riješiti.Tomašević je rekao kako se ovdje ne radi o dječjoj igri te da svi trebaju biti razumni.

- Mi ćemo sve brojke staviti na stol. Razgovarat ćemo koji su troškovi rada. Holding u srpnju mora platiti stare dugove za obveznicu koju je bivši gradonačelnik potrošio od 2,3 milijarde kuna koje odjednom stižu na naplatu. Mi ne možemo vratiti taj dug bez izdavanja obveznica u istom tom iznosu, znači samo odgodom plaćanja tog duga, ako se troškovi Holdinga ne stave pod kontrolu. Ovi zahtjevi na razini Čistoće nešto su manji od 80 milijuna kuna, kada bi se preslikali na cijeli Holding onda su na 140 milijuna kuna više godišnje nego što smo planirali, rekao je Tomašević dodajući da taj novac nemaju.

Istaknuo je kako to ugrožava opstojnost Holdinga koji je bio na rubu bankrota kad je on preuzeo vlast.

- Ako Holding ide u stečaj, onda Grad više ne upravlja Holdingom kao vlasnik, nego stečajni upravitelj. To nije prijetnja. Ja sam bio taj koji se s radnicima borio protiv privatizacije 2013., kada je bivši gradonačelnik to htio napraviti. Vjerujem da ni radnici to ne žele jer znaju da će se ako dođe do privatizacije pogoršati uvjeti rada.

Napomenuo je kako je prethodna vlast upošljavala agencijske radnike koji nisu imali nikakva prava.

- Mi smo im dali ugovore o radu jer zaslužuju. Mi smo uprava koja želi unaprjeđivati radnička prava i to cijelo vrijeme radimo, zato mislim da nema razloga za štrajk, poručio je.Na pitanje je li Uprava trebala reagirati pametnije kada je dala otkaz trojici radnika, Tomašević je rekao kako je iz sadašnje perspektive sankcija očito bila preteška.


16:40 - Nakon višemjesečnog nezadovoljstva radnika, a zatim skupljanja potpisa i nedavnog prosvjeda koji nije shvaćen ozbiljno, radnici čistoće zadnja su tri dana bili u štrajku. Odbijali su izaći na teren i izvršavati svoj posao. Štrajk je inicijalno započeo zbog incidenta uslijed kojeg su trojica radnika skoro ostali bez posla, a nastavio se uz 11 zahtjeva. Danas su se održali pregovori između uprave i radnika. Trenutno je prihvaćen dio zahtjeva i radnici se vraćaju na teren, no situacija neće biti razriješena dok svi zahtjevi ne budu ispunjeni.

- Prvi dan dobili smo u pisanom obliku da se radnicima povlače otkazi, drugi dan je došlo do tih 11 zahtjeva, ali to nisu novi zahtjevi, to je ono što odavno muči radnike, samo nisu imali mogućnosti do sada to reći – objašnjava Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Uprava je odmah rekla da može ispuniti pet zahtjeva, no radnici nisu stali na tome i inzistirali su na ispunjenu svakog zahtjeva.

- Radnici su tražili da im se jasno kaže da će dobiti povećanje koeficijenata za najniže i najjednostavnije poslove s 1,6 na 1,8 i za vozače koji rade zajedno s tim radnicima na 2,4 koeficijent. U tom je dijelu danas naravno bilo najviše tenzija - nastavlja Novosel.

Dogovoreno je da će radnici s najmanjim koeficijentom dobiti 700 kuna neto više, a vozači će dobiti 600 kuna više. Postupak mirenja je u tijeku, a novi sastanak je u petak gdje će sindikati ispregovarati ostale zahtjeve.

- Tražit ćemo se da se novi koeficijenti stave u kolektivni ugovor, ako to uprava neće moći ispuniti i prihvatiti, predstavnici sindikata će se tada obratiti članovima i radnicima koji će odlučiti je li im nešto prihvatljivo ili idu u novi, ovoga puta legitimni štrajk, koji će imati glavu i rep i biti po pravilima igre – objašnjava Novosel.

Ono što je posebno naglasio je to da radnici nisu posustali u svojoj namjeri da poboljšaju uvjete rada i da izlazak na teren ne znači odustajanje od 11 zahtjeva, dapače odlučni su u namjeri da se svaki od njih ispuni.

- Ono što su u ovom trenutku najviše dobili je dostojanstvo. Jasno su poručili što žele. Spremni su se boriti, ali i obavljati svoj posao – rekao je za kraj Novosel. to je na svom dostojanstvu, jasno su poručili upravi što žele. Spremni su se boriti, ali i obavljati svoje poslove.


12:11 U Čistoću su stigli Trpimir Goluža i Marko Sladoljev.

- Gradonačelnik je pozvao radnike da sjednu za stol što smatramo pozitivnim iskorakom - komentirao je Goluža i nastavio: "Došli smo danas među radnike da bismo razgovarali. Sutra je sjednica gradske skupštine pa nam je jako stalo da imamo autentične stavove radnika".

Vjeruju da postoje načini da se ovo riješi u relativno kratkom vremenu čemu su i sami spremni pridonijeti.

- Treba se vratiti u zakonski okvir, sjesti za pregovarački stol za kojim će biti i sindikati i predstavnici ljudi koji su se spontano odlučili na obustavu rada. Svima nam je u interesu da grad bude čist i uredan, da zdravlje građana ne bude ugroženo, ali mislim da je preduvjet za to da radnici Čistoće imaju dostojanstvene uvjete rada i dostojanstvene plaće - poručio je.


11:24 - Nakon odslušane konferencije za medije radnici Čistoće komentirali su izjave gradonačelnika.

"Ovaj Tomašević očito mora mnogo puta ponoviti istu stvar - dobacio je jedan od radnika, a drugi je dodao da je sramota za gradsku vlast što imaju tako male plaće.

"Tomašević je rekao da su podigli plaće, ali ne radi se o osnovici nego dodacima koji nam ne idu u mirovinsko", komentirao je. Radnici kažu kako je u tijeku sastanak unutar sindikata da se odluči što dalje. Otkrili su i to da su se pojavila neslaganja po pitanju sljedećih koraka. Svima je ipak zajedničko da reakcije na Tomaševićeve izjave nisu pozitivne.


10:45 - Kazao je kako su oni vlast koja je u prvoj godini mandata morala podijeliti 700 otkaza.

"Zar mislite da to radimo iz hira i da je to politički lagano? Navedite mi jednu političku opciju koja je to napravila. Morali smo to napraviti da spasimo firmu od propasti. A to su bili ljudi iz administracije, a operativne radnike cijelo vrijeme zapošljavamo. To smo morali staviti pod kontrolu da ne ode firma u stečaj. A plaće su operativnim radnicima povećane za 13 posto. Kojim se to još državnim službama dogodilo? Tko još štrajka osim zagrebačke Čistoće? Stotine su bile tek agencijski radnici, a mi smo im dali ugovore.

Šef Čistoće je ponudio ostavku, ali je nismo prihvatili. Naime, materijalna prava radnika su povećana u zadnjih godinu i pol, odluku o otkazima one trojice radnika smo povukli - a mi i dalje imamo štrajk", kazao je pa pozvao sindikate da odgovore stoje li iza štrajka ili ne?

"Ako ne, onda nemamo što s njima pregovarati. Ako radnici nisu zadovoljni sa sindikalnim predstavnicima, onda nek mijenjaju predstavnike. Ne možete jedan dan imati pet zahtjeva, a drugi dan 11."

Na pressici je istaknuto kako su radnici već dugo nezadovoljni pa je Tomašević upitan ima li garanciju da se sutra štrajku neće pridružiti i drugi?

"Postupak u ZET-u traje. S vatrogascima i vrtićima traje proces mirenja, no ako traje mirenje - ne može biti štrajka. Za dijalog i kompromis je potrebno dvoje", zaključio je.

Na pitanje stoje li njegovi politički protivnici iza ovog štrajka uputio je novinare da to istraže.

"Mi poštujemo ugovor, povećavamo prava - a dobijemo štrajk. Evo, vi istražite kako je to moguće i zašto se to ne događa nigdje drugdje u Hrvatskoj. Spremni smo za dodatne iskorake, ali to ne može ići u nedogled. A ako Holding ode u stečaj, onda mi više time ne upravljamo."


10:42 - Kazao je kako sankcija za radnike neće biti ako se vrate na posao.

Na pitanje smatra li ovo svojim porazom odgovorio je:

"Recite vi meni što se u 20 godina napravilo u vezi otpada? Ima jako puno interesa kad je u pitanju otpad i mi te interese lomimo. Za plastiku još nemam rješenja i na tome radimo, ima jako puno pritisaka, ali na tome radimo."

"Pristali smo na 5 zahtjeva, a o 6 ćemo pregovarati. A takvi zahtjevi imaju posljedice za cijeli Holding i to se ne može tako jednostavno riješiti.

Upitan koliko bi dugo korisnici trebali imati strpljenja i koliko će trajati ovaj bijeli štrajk, kazao je kako se ne radi o bijelom štrajku jer se u bijelom štrajku obavlja nužan posao te je zamolio građane za strpljenje "jer oni tu uslugu plaćaju".

"Razumijem zahtjeve radnika. Oni kažu da to traže već godinama, no mi smo tu tek godinu i pol dana. I povećali smo im materijalna prava za 13 posto. Pozivam na razum i da sve riješimo dijalogom. Ne želim spekulirati o nekim drugim radnicima jer vjerujem da to toga neće doći", ponovio je.

"Ovo nije igra. Ne može biti korektan odnos ako jedan dan imate jedan zahtjev, a drugi dan 11. I još da nemate predstavnika. Hoće se to dogoditi sutra u bolnicama? Hoće nam sutra liječnici i sestre reći da neće raditi ako se sto posto ne ispune njihovi zahtjevi? Ovo je sad lančana reakcija. I zanima me gdje se i kome to još dogodilo u Hrvatskoj?", upitao je.


10:35 - Tomašević je kazao je kako će doći među radnike, ali da nije on Bandić koji je za svako zapošljavanje morao dati potpis.

"Nije poanta da ja sa svime upravljam sam. S radnicima su bili uprava Čistoće, pa Holdinga, a tek onda idem ja. No ponavljam - s kime ja tamo pregovaram? Tko ima mandat da kaže da neće sutra biti 11 novih zahtjeva?

Na pitanje hoće li biti sankcije, kazao je kako se nada da neće.

"Prvi dan je to bila solidarnost za radnike koji su dobili otkaz i to razumijem. No kasnije sindikati kažu da to nije bio štrajk - no što je onda? Štrajkovi su sastavni dio dijaloga i pritiska, no ovo to nije jer nije po pravilima. Zna se kako se provode štrajkovi. Poruka je jasna - sindikati moraju preuzeti svoju odgovornost i reći radnicima preuzimaju li odgovornost i imaju li mandat da pregovaraju."


10:29 - Na pitanje je li razgovarao s radnicima, Tomašević je kazao kako su s njima razgovarali direktor Čistoće i Uprava. Rekli su da će prihvatiti pet od 11 zahjeva, a pregovarati o drugih šest.

"Recite vi meni kakao pregovarati ako svaki dan stižu novi zahtjevi? I tko će bit odgovoran ako firma ode u stečaj?", upitao je Tomašević.

"Socijalni dijalog su pregovori. A s kime ćemo pregovarati je dobro pitanje. Jer ako sindikati ne predstavljaju radnike, onda je ovo nezakoniti štrajk. Nikome nije ni jedan dan zakasnila plaća i još smo sve stavili u kolektivni ugovor, a prije su bili agencijski radnici bez ikakvih prava. Čistoća je osjetljiva djelatnost i neodvoz smeća predstavlja zdravstvenu opasnost. Zakonom je propisano da određeni dio radnika u takvim službama uvijek mora raditi, jer ako ne rade onda je ovo nezakoniti štrajk", napomenuo je.

"Uprava holdinga je usvojila pet zahtjeva, a sporno je bilo treba li sve plaće dići linearno. Uprava je mislila da to nije pravedno već da se onima s najmanjim primanjima, plaća mora podići najviše. U čemu je tu problem? A prozivaju nas da nismo osjetljivi prema radnicima", kazao je pa ponovio:

"Ja želim da se sve ovo prije riješi, i ne želim dolijevati ulje na vatru. Sindikati su prvi dan rekli da nemaju veze sa štrajkom, a ako je tako - onda je štrajk nezakonit. Pa s kime onda pregovaramo? Ovo što se traži bi bilo povećanje od 30 posto u odnosu na studeni. Ono što dobivaju radnici na račun je plaća plus neoporeziva primanja. To je ono što im sjedne na račun. Te naknade su dignute. Nekima će to tek sad sjesti jer je to plaća od siječnja."

"Sindikati trebaju preuzeti odgovornost, mi smo za socijalni dijalog i poštujemo kolektivni ugovor. Povećali smo plaće i naknade i radimo na socijalnom dijalogu i nevjerojatno mi je da se ovo događa. Pogotovo ako ovo usporedite s prošlom vlašću.

Nadam se da neće doći do uvoza radnika i da ćemo pregovarati", istaknuo je.


10:05 - "Nekoliko poruka na početku: za razliku od prošle, ova vlast poštuje kolektivni ugovor. Prošla vlast to nije radila. 2017. godine zbog neisplate božićnica vlast je bila tužena, a nije bilo štrajka. Poštujemo ugovor, a i mimo ugovora smo dali uputu upravi Holdinga da poveća materijalna prava zbog inflacije i povećanog obima posla zbog novog modela odvoza otpada. Mi smo svojevoljno pokrenuli pregovore sa sindikatima da se poprave materijalna prava. To nek objasne sindikati zašto su željeli linearno povećanje plaća - i onima u upravi i onima na terenu da se svima povećaju plaće. Mi smo mislili da je pravednije da se u većem postotku povećaju plaće onima s najmanjim plaćama. Za 13 posto su povećane plaće ovim radnicima koji sada štrajkaju, a pet posto onima u srednjem menadžmentu. Išlo se na socijalno pravedniju varijantu", kazao je Tomašević na početku pressice.

Napomenuo je da bi volio da sindikati objasne zašto su željeli linearno povećanje.

"Neka od tih primanja koja smo mi povećali, u veljači će sjesti radnicima na račun, na plaći za siječanj. Mi smo dodatno, ničim izazvani, bez pritiska, svima povećali božićnice, svima od 20.000 radnika u sustavu grada Zagreba. To je bilo prije manje od mjesec dana.

Za razliku od prošle vlasti koje ja puno ljudi zapošljavala kroz tzv. agencijski rad, ti radnici nisu imali nikakva prava, a mi smo takav agencijski rad ukinuli i svima dali ugovor o radu te sada uživaju sva prava koja prije nisu imali. I sad mi ispadamo neosjetljivi prema radničkim pravima", kazao je Tomašević pa dodao:

"Mi vodimo socijalni dijalog i onda nam se dogodi nenajavljeni, nelegalni štrajk. Kad smo preuzeli ZG holding, prijetio je bankrot. Da nije bilo nas koji smo čak ugrozili likvidnost grada Zagreba, svim bi radnicima kasnila plaća što se nije dogodilo niti jedan dan."

Kazao je da može razumjeti situaciju gdje se radnici solidariziraju s trojicom kolega koji su pogriješili i svo smeće stavili u isti kamion.

"Ono o čemu možemo razgovarati je li otkaz bio prestroga mjera. No ta je odluka povučena. Međutim, drugi dan je došlo drugih 11 zahtjeva. Nema predstavnika radnika, a radnici kažu da ih sindikati ne predstavljaju. Ovo niti ne mogu nazvati štrajkom i sindikati to tako ne nazivaju, jer ni ne mogu s obzirom na to da je štrajk nelegalan. Zakon točno regulira kako se može ići u štrajk - koliko mora biti dana da nije isplaćena plaća, mora postojati proces mirenja, a to sada traje... Sindikati kažu da to nije po njihovom ingerencijom, no s kime mi onda pregovaramo? U Francuskoj sada traje puno štrajkova zbog reforme, no ti su štrajkovi najavljeni. Mi ovdje govorimo o usluzi koja utječe na kvalitetu i sigurnost građana. Tako mogu sutra i policajci otići u nenajavljeni štrajk. Sindikati kažu da to nema veze s njima, hoće li se sada dogoditi da svi odu u nenajavljeni štrajk? Uprava će prijaviti sudu ovaj nezakoniti štrajk. Trošak plaća, jer je tako regulirano zakonom, snosit će sindikati. Prvi dan mogu razumjeti, ali sad je ovo treći dan nezakonitog štrajka. Ako sindikati, kako kažu, nemaju veze s ovim, zašto bi s njima pregovarali?", napominje.

"Svi trebaju znati da Holding u stanju kakav je bio i dalje može otići u stečaj ako neće moći kontrolirati svoje troškove. Uskoro na naplatu stiže obveznica od 2 milijarde i 300.000 kn. To je trošak bivšeg gradonačelnika koji je novac potrošio na nešto drugo, a ne na ono na što je trebao. Mi to možemo podmiriti samo izdavanjem nove obveznice.

Mislim da nikome, ni radnicima ni sindikatima, nije u interesu da Holding ode u stečaj. Holdingom u tom slučaju upravlja stečajni upravitelj, sve se može prodati i onda ide privatizacija. Ne znam hoće li radnicima biti tada bolje. Spremni smo pregovarati s radnicima, ali tražim da se vrate na posao. I ne možemo ne imati predstavnike radnika, a sada je već više od 11 zahtjeva."


8:32 - Radnicima Čistoće došla je iskazati podršku i Karolina Vidović Krišto. Samo je kratko poručila da novca u gradu ima, a za trenutnu situaciju okrivila gradonačelnika Tomislava Tomaševića.


8:10 - Tomislav Tomašević u 10 sati će se obratiti javnosti u vezi štrajka radnika Čistoće.


07:53 - Voditelj podružnice Čistoća Zagrebačkog Holdinga, Davor Vić, gostujući u emisiji ‘Otvoreno‘ na HRT-u otkrio je koliko iznose prosječne plaće komunalnih radnika i vozača kamiona.

"Radnici su već u siječnju dobili povećanje. 990 eura je prosjek za komunalnog radnika, a 1240 eura za vozača", rekao je Vić.

Međutim, njegove tvrdnje pobio je jedan radnik Čistoće koji nam je ustupio svoju platnu listu.

- Ja inače dobivam oko 750 eura plaću, prošli sam mjesec sa svim dodacima, jednom nedjeljom i dvije prekovremene subote imao 830 - kazao nam je drugi vozač i dodao da bi spomenutih 900 eura mogli imati vozači, oni s dodacima za djecu ili velikim dodacima za prijevoz.

Vić je rekao da će, ako se štrajk nastavi, posegnuti za alternativnim rješenjima.

- A to je da taj posao moramo povjeriti nekom drugom, da moramo angažirati agencijske radnike, što je paradoks jer je upravo ova Uprava Holdinga na sugestiju i uz podršku sindikata prekinula lošu dugogodišnju politiku, a to je činjenica da je velik dio radnika Čistoće bio preko agencije, znači uopće nisu imali zajamčene ugovore o radu... A tu su i agencije za uvoz stranih radnika, to je isto jedna od opcija koju razmatramo... Mi njima ne prijetimo otkazima, ali morate znati da smo mi odgovorna Uprava koja upravlja javnim novcem i inzistiranje na nekakvih hitnim dogovorima, da ne kažem ucjenama, to jednostavno ne može proći - rekao je.

Opširnije pročitajte OVDJE.


Štrajk radnika zagrebačke Čistoće nastavljen je u srijedu, treći dan, radnici traže povećanje koeficijenata za najniže plaćene radnike i vozače Čistoće, a dok to Uprava Zagrebačkog holdinga ne prihvati, neće se vratiti na posao i odvozit otpad u gradu.

"Štrajk se nastavlja. Radnici su svi u Čistoći od ranoga jutra kao jedan. I dalje ostaju ovdje dok im se netko ne obrati, odnosno dok im se ne ispune zahtjevi. Očekuju da im se obrati gradonačelnik Tomislav Tomašević ili članovi Uprave Zagrebačkog holdinga", izjavila je jutros Hini predsjednica Sindikata Čistoće Zagreb Mirjana Kaltak.

image

Treći dan štrajka radnika Čistoće Zagreb

Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix

Istaknula je da radnici Čistoće traže povećanje koeficijenata, da se najnižoj grupi složenosti poveća koeficijent na 1,8, a vozačima na 2,4.

Kaltak je podsjetila da je Uprava Zagrebačkog holdinga jučer pristala na pet od njihovih 11 zahtjeva, a radnici, kao uvjet povratka na posao, traže beskompromisno povećanja tih koeficijenata.

Uprava Zagrebačkog holdinga prihvatila je jučer nabavu nove ispravne HTZ opreme i plaćanje kartica vozača, koje su vozači dosad morali plaćati sami. Prihvatili su i zahtjeve za izradu sistematizacije radnih mjesta u roku 30 dana, upute na koji način radnici trebaju prikupljati otpad, te besplatni parking za radnike Čistoće ispred podružnice, koji su dosad morali plaćati.

image
Ranko Suvar/Cropix
image
Ranko Suvar/Cropix
image

Treći dan štrajka radnika Čistoće Zagreb

Ranko Suvar/Cropix

O ostalih sedam zahtjeva u Upravi Zagrebačkog holdinga su spremni pregovarati.

Radnici prihvaćaju da se od sedam zahtjeva njih pet rješava putem pregovora u procesu mirenja.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević jutros je sazvao konferenciju za novinare u 10 sati u Gradskoj upravi, u povodu posljednjih zbivanja u podružnici Čistoća Zagrebačkog holdinga, najavljeno je iz Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:33