OSTAVLJALI CVIJEĆE

REVOLTIRANI GRAĐANI PROSVJEDOVALI NA CVJETNOM TRGU 'To je najljepši trg u Zagrebu, da bi ostao takav na njemu treba biti više cvijeća, a manje kafića'

 Goran Mehkek / CROPIX

Cvijet za Cvjetni - naziv je prosvjedne akcije građana koji su od 16 sati ostavljali cvijeće nasred trga kao znak protesta protiv smanjenja izložbenog prostora za cvjećare na istoimenom trgu. Tristotinjak ljudi položilo je ruže, ciklame, tratinčice i tulipane u znak podrške cvjećarima, a prosvjed su podržali i Ranko Ostojić, Peđa Grbin, Sandra Švaljek i Anka Mrak Taritaš.

Nakon što je gradonačelnik Milan Bandić naredio da cvjećari maknu svoje cvijeće s javne površine, građani su stali u njihovu obranu, jer kako kažu, ne žele izgubiti simbol Cvjetnog trga. Vesna Cruickshank se prije 20 godina na Cvjetnom trgu upoznala sa svojim suprugom, ali za nju to nije više isti trg.

- Moj muž i ja nalazili smo se svaki dan na Cvjetnom trgu i po meni je to najljepši trg u Zagrebu, kako bi ostao takav na njemu bi trebalo biti više cvijeća, a manje kafića, da se ne gubi njegova tradicija - rekla je Vesna. Bandić je svoju odluku opravdao činjenicom da cvjećari ne poštuju odluke Gradske skupštine te da njihovo cvijeće guši promet pješaka na Cvjetnom.

- Navedeni kiosci, površine oko 9 četvornih metara, u vlasništvu su Grada Zagreba te su isti dani u najam za prodaju cvijeća. Najmoprimcima nije odobreno postavljanje pokretnih naprava i izlaganje cvijeća na javnoj površini ispred kioska - stoji u odgovoru Grada, a gradonačelnik je istaknuo kako cvjećari trebaju ostati u gabaritima kućica te da ne mogu postaviti četiri ili pet redova cvijeća oko njih.

Cvjećari su se međusobno dogovorili da će ostaviti tri klupe oko svojih cvjetnih paviljona, jer, kažu, taj im je prostor potreban za rad, no jučer su im došli komunalni redari i dopustili su im dvije klupe s dvije strane, a u slučaju da to ne ispoštuju, očekuju ih kazne od 700 pa sve do 9000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:01