IMA JOŠ SLUČAJEVA

Roditelji sumnjaju na pokvareni grah, a voditelj doma tvrdi kako su virus donijeli školarci

Stjepan Šreblin tvrdi kako je bio samo jedan slučaj trovanja, i to ne njihovom krivnjom
 Ranko Šuvar / Hanza Media

Osim Božiću i praznicima, učenici Osnovne škole Kajzerica u prosincu su se veselili i izletu na Sljeme. Očekivalo ih je nekoliko nezaboravnih dana, daleko od roditelja i školskih briga, odnosno škola prirode u Domu Crvenog križa. Ondje su došli 19. prosinca i trebali su ostati do petka, 23. prosinca.

No, nakon samo dva dana, većina djece otišla je kući. Roditelji su po njih dolazili u noći, za vrijeme najveće hladnoće i leda na cesti. Svi su imali iste simptome - povraćanje i proljev. Nakon što je Jutarnji list objavio tekst o trovanju u Domu crvenog križa, javilo se desetak roditelja čija su djeca doživjela isto. Počelo se sumnjati na kvalitetu hrane koja se poslužuje i na higijenu prostorija u kojima se priprema.

- Ne znamo što su jeli, nismo čak ni pitali djecu koliko smo se zabrinuli. Naposljetku je sve dobro prošlo, ali želimo vjerovati da je u pitanju bila samo viroza, a ne nečiji nemar - rekla je Sandra, majka učenika OŠ Kajzerica.

Crijevna viroza

Majka čije dijete pohađa OŠ Matka Laginje bacila se u pravu istragu kako bi otkrila što se dogodilo na Sljemenu prije desetak dana. Kaže kako ima potvrdu prijatelja liječnika da nije riječ o rota virusu, kako se prije nagađalo, nego o pokvarenom grahu koji su djeca pojela.

- Djeca su za ručak jela grah s kobasicom i iste noći su se pojavili simptomi crijevne viroze. Rota virus ne djeluje tako brzo niti se tako brzo povlači. Imam informaciju od liječnika da se radi o starom grahu koji je napao takozvani žižak - priča zabrinuta majka.

Neslužbeni rezultati, tvrdi ista majka, pokazuju kako su se 10-godišnjaci zarazili bakterijom Bacillus cereus. Prema podacima Hrvatske agencije za hranu, riječ je o bakteriji koja se nalazi na tlu i u prašini, a simptomi su proljev, povraćanje, grčevi u trbuhu i bol. Povraćanje nastupa već 30 minuta nakon što se kontaminirana hrana pojede, a trajanje simptoma obično nije dulje od 24 sata.

- Mi smo imali veliku nesreću da su nam se djeca razboljela za vrijeme najvećeg snijega. Jedva smo se probili do njih, a jedna je majka naručila i poseban taksi s lancima koji je platila 400 kuna. Moja djevojčica se nije razboljela, a mislim da je to zato što ne voli grah - pojašnjava majka.

Isti scenarij

Da trovanje u ovom sljemenskom domu nije novost svjedoči i iskustvo djece iz Sesvetskog Kraljevca. Njihova djeca ondje su bila prošle jeseni, a scenarij je bio identičan. Nakon dva dana morali su po svoju djecu, a tamo ih je dočekao zastrašujući prizor.

- Svi su bili blijedi, zamotani u deke, plakali od bolova. Oko ponoći smo išli na Zaraznu i rekli su nam da je riječ o rota virusu. Sjećam se da su jeli špagete bolonjez za ručak i hrenovke za večeru. Po komentarima i broju ljudi koji potvrđuju isti slučaj i u drugim školama rekla bih da nije problem u samim namirnicama, nego u higijeni osoblja ili kuhinje - smatra Slavica iz Sesvetskog Kraljevca.

Planinarski dom Crvenog križa najčešći je izbor škola kada je u pitanju boravak u prirodi. Kao prednost ističu povoljnu cijenu i dobru lokaciju na Sljemenu, no čini se da se nakon sve glasnijih šuškanja o trovanjima hranom, roditelji predomišljaju.

- Nakon što je sve dospjelo u medije, roditelji koji su uplatili školu u prirodi ondje ozbiljno razmišljaju o otkazivanju cijelog putovanja. Jednostavno se boje za zdravlje svoje djece - otkriva jedna majka.

Sanitarna

Dom Crvenog križa posjetila je i sanitarna inspekcija, ali Stjepan Škreblin, voditelj doma, kaže kako inspektori nisu ništa pronašli.

- Kuhinja nam je čista, dali smo testirati i sve meso te grah, ali ništa nije pronađeno. Sve su pregledali, no ni sami ne znaju zašto su se djeca razboljela - rekao je Škreblin te dodaje da je i on sam čuo da je riječ o rota virusu. Kroz dom godišnje prođe oko 3000 djece, a Škreblin smatra da je virus donijelo neko dijete te se zatim proširio na ostale.

- Djeca koja su povraćala bila su na prvom katu, dok djeci koja su bila u prizemlju nije bilo ništa - kaže Škreblin aludirajući na posljednji slučaj sa školarcima iz OŠ Ante Kovačića. Ipak, ističe kako prije toga nije bilo nikakvih sličnih slučajeva oboljenja u domu te da se njihov dom brine o sigurnosti djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:59