Sedmogodišnjoj djevojčici bez oba bubrega oduzeli invalidninu

Sedmogodišnja Petra Grba, dijete koje živi bez oba bubrega, mokri isključivo preko katetera, ostala je bez osobne invalidnine jer ju je komisija Centra za socijalnu skrb u Novom Zagrebu proglasila zdravom i s nedovoljnim stupnjem oštećenja.



Njena samohrana majka, 37-godišnja Nedeljka Grba nezaposlena je jer kćer ne može ostaviti ni na trenutak samu budući da joj stavlja kateter sedam puta na dan kako bi dijete moglo mokriti, a preživljavale su u skučenom stanu u Sopotu od Petrine invalidnine, koja je sada ukinuta, i čišćenja stubišta. Petra je sada u bolnici na Rebru koja joj je gotovo postala dom u posljednjih sedam godina.



Nakon što joj je u petak ugrađen peritonijski kateter kako bi mogla na nužnu dijalizu, koja će se provoditi kod kuće, otpuštena je iz bolnice u ponedjeljak, no stanje joj se pogoršalo tako da je od utorka ponovno na kirurgiji na Rebru. U svom mladom životu prošla je već šest operacija, a sada joj je najpotrebnije da što hitnije dođe na listu za transplantaciju bubrega. Petri je jedan bubreg odstranjen prije prve godine života, a drugi otkazuje.

Nema novca za apartman



- Kada joj je u utorak pozlilo, mislila sam da ću umrijeti. Nismo je mogli ni odvesti u bolnicu jer se od bolova nije mogla pomaknuti. Zvali smo Hitnu - kaže njena majka Nedeljka držeći u rukama fotografije kćeri jedinice i mobitel s kojim se čuje s Petrom. U bolnici može ostati do 18 sati, a nakon toga rastaje se od kćeri jer nema 270 kuna koje bi svakodnevno trebala dati za apartman u bolnici da bude stalno s djetetom.



- Oduzimanje invalidnine od tisuću kuna, koju je Petra dobivala zadnje četiri godine, samo je kap u moru naše borbe za dostojanstven život. Budući da ostaje bez invalidnine, ostajemo i bez 200 kuna pomoći od grada Zagreba, a i dječji doplatak se sa 831 kune mjesečno vraća na 371 kunu, a ja ne mogu raditi jer za Petru nema škole gdje bi mogla biti niti si sama može staviti kateter. Liječnici su pokušali to riješiti operacijom koja, nažalost, nije uspjela - navodi  Nedeljka dodajući da će se žaliti na rješenje Centra za socijalnu skrb. Sama je primorana kupovati i pojedine lijekove koji nisu na listi HZZO-a, a neke nabavlja u Mađarskoj jer su tamo jeftiniji.

Oboljela od dijabetesa



- Dala bih joj svoj bubreg da mogu, ali ne mogu. Imam dijabetes koji mi je dijagnosticiran prošle godine. I dok sam bila u Klinici ‘Vuk Vrhovac’ Petra je bila sa mnom jer je nemam kome ostaviti jer joj svakih nekoliko sati treba kateterizacija. Sa mnom je i dok čistim stubišta. Ispostavilo se da kateterizaciju ne zna napraviti niti jedna medicinska sestra u obližnjem domu zdravlja. Kada se igra sa svojim lutkama, svima vadi krv, stavlja pelene i operira ih jer to je jedino s čim se susrela u životu. Nema djetinjstvo i dijete je kojem je oduzeto sve - veli majka Nedeljka.



Za sve koji žele pomoći Petri otvoren je tekući račun u Privrednoj banci Zagreb na ime Nedeljka Grba:

80404-5-3207749527
Uz nju je i Petrina kuma Jadranka Alić, koja joj pomaže da što prije prebrodi noć kako bi ujutro opet mogla k djetetu u bolnicu. U međuvremenu uređuju i Petrinu sobu,  koja mora biti sterilna jer će se u njoj provoditi kućna dijaliza. Petri je, kažu, najteže palo što iz sobe moraju van omiljene igračke. Maloj školi se, pričaju, najviše veselila, no mogla je biti samo tri sata na dan. Naučila je ipak čitati i pisati, no odlazak u prvi razred morao je biti odgođen. Prim. dr. Zvonimir Puretić iz Rebra kaže da će prije transplantacije trebat napraviti još nekoliko operacija.



- Dijete nema jedan bubreg, a drugi radi minimalno, što se smatra dovoljnim oštećenjem da ima invalidninu. I to da  djevojčica samostalno ne mokri već je veliki hendikep - naglašava prim. Puretić.



Samo na 400 katetera godišnje

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje odobrava samo 400 katetera godišnje, a Petri bi ih trebalo 1000 jer jedan kateter stoji 4,50 kuna, a tisuću katetera za Petru državu bi godišnje stajalo oko 5000 kuna.  - Imali smo jednu donaciju od 10.000 kuna prije nekoliko godina, a 5000 smo potrošili da Petri prilagodimo stan pun vlage, dok smo za ostalo kupili tisuću katetera - prisjeća se Nedeljka Grba, kako kaže, godine za pamćenje.



Suzana Ciboci - Stunja
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:43