AMBASADORI KULTURE

Šest desetljeća ponosa i slave

    AUTOR:
    • Željko Žutelija

  • OBJAVLJENO:
  • 10.11.2009. u 18:26

Lado je naš najuspješniji izvozni kulturni proizvod od osnutka 1949. pa do danas

ZAGREB - Ansambl narodnih pjesama i plesova Lado danas slavi 60. obljetnicu postojanja. Od osnutka 1949. pa do danas Lado je naš najuspješniji izvozni kulturni proizvod, a u svom žanru i jedan od najboljih ansambala u svijetu.

Uspješna turneja

Uoči jubilarnog rođendana vratio se s još jedne uspješne svjetske turneje, ovaj put po sjevernoameričkom kontinentu, gdje je za četverotjednog gostovanja punio dvorane u SAD-u i Kanadi (Washington, New York, Pittsburgh, Cleveland, Chicago, Montreal, Ottawa i Toronto), oduševljavajući publiku plesnim, pjevačkim i sviračkim umijećem iskusnih i strastvenih profesionalaca, ali i bogatstvom narodnih nošnji iz fundusa ansambla.

Riječ je o nastavku iznimno uspješnih gostovanja Lada po svim kontinentima, kojima je ansambl stekao svjetsku slavu i titulu ambasadora hrvatske kulture u svijetu. Američkoj turneji prethodila su gostovanja po Australiji 2005., a nakon toga senzacionalan uspjeh turneje po Japanu 2006.

Monografija o Ladi

Ravnateljica Ivana Lušić i umjetnički direktor Ivan Ivančan u svojim će govorima podsjetiti na blistav put tog homogenog kolektiva kontinuiranog umjetničkog djelovanja i velikane mnogih naraštaja - vrhunske etnomuzikologe, skladatelje, folkloriste - zaslužne za to što je hrvatska kulturno-povijesna baština približena i vlastitom narodu i svijetu.

Rođendansko slavlje uveličano je i objavljivanjem luksuzne monografije “Lado - Hrvatsko nacionalno blago” u nakladi Školske knjige, predstavljene na Interliberu, a za svoju vjernu publiku Lado će 16. studenoga u Lisinskom održati obljetnički koncert, što je još jedna prigoda da čestitamo tom dugovječnom i homogenom ansamblu i zahvalimo mu na svemu onome čime je u proteklih šest desetljeća pridonosio očuvanju i promicanju nacionalne kulture.

Tagovi

Izdvajamo