UKOP URNI

Šest mjeseci ne može pokopati majku jer nema mjesta za ukop urni na Mirogoju, blagdan Svih svetih Mileva Radić dočekala u zajedničkoj grobnici

 
 Gradska groblja

Mileva Radić preminula je prije šest mjeseci. Jedna od posljednjih želja bila joj je da bude kremirana te pokopana na zagrebačkom Mirogoju u vlastitoj kazeti, odnosno mjestu za ukop. Ipak, blagdan Svih svetih dočekala je u zajedničkoj grobnici uz posmrtne ostatke stotine drugih ljudi koje nikada nije poznavala.

- Kada je majka umrla, na Mirogoju su nam ponudili da kupimo kazetu uz predujam od 1800 kuna te su nam rekli da ćemo za tri tjedna moći položiti majku u grob. Tri tjedna su prošla, ali ona nije dobila svoje mjesto i tada smo saznali da na groblju uopće više nema slobodnih kazeta. Nakon dva mjeseca čekanja omogućili su nam da majku položimo u zajedničku grobnicu i uvjeravali su nas da će do Svih svetih biti slobodnih mjesta. No ona je i dalje tamo - kaže Gordana Šimunović, Milevina kći.

Posljednja želja

Više od godinu dana nema mjesta za ukop urni na najstarijem zagrebačkom groblju, zbog čega kremirani pokojnici ne mogu dobiti vlastito mjesto za posljednje počivalište. To nam je potvrdila i Ljerka Ćosić, voditeljica podružnice Gradska groblja Zagreb. Ističe da mjesta jednostavno nema sve dok se ne završe radovi na proširenju Gaja urni.

- Postoje i druge solucije. Obitelji mogu kupiti kazetu na Miroševcu ili mjesto na kolumbarijskom zidu na Mirogoju - ističe Ćosić.

Ipak, obiteljima kao što su Šimunovići te dvije opcije nisu prihvatljive. Prvo, mjesto na zidu dvostruko je skuplje od onoga u kazeti. Mjesto za ukop stoji oko 12.000 kuna, ovisno o veličini kazete, a mjesto na zidu oko 23.000 kuna. No puno je važniji razlog poštivanje posljednje želje pokojnika.

- Ne želim da mi majka bude na nekom prozoru od 20 centimetara, gdje joj ja ne mogu ni zapaliti svijeću ili položiti cvijeće. Želim da ima svoje mjesto, gdje se mogu u miru pomoliti za njenu dušu - veli Šimunović.

Prema prvim procjenama, prva slobodna mjesta bit će raspoloživa tek u proljeće 2020. Naime, projekt preuređenja Mirogoja najavljen je još 2016. i sastoji se od tri faze. Prva je faza bila uklanjanje vozila ispred arkada, druga je bila gradnja ograda u dužini od 760 metara, dok je treća faza proširenje Gaja urni. Ipak, zbog sanacije klizišta i problema s ishođenjem dokumentacije, zadnja se faza jako oduljila.

Grad Zagreb je tek nedavno dobio građevinsku dozvolu za proširenje Gaja urni, a sada tek slijedi raspisivanje natječaja te odabir izvođača. U najboljem slučaju radovi bi mogli početi na proljeće, a trajat će najmanje godinu dana. Prema tome, mjesta će biti tek u proljeće 2020. Ako u obzir uzmemo da u prosjeku na krematoriju bude po 15 ispraćaja dnevno, to znači da će dotad više od 8000 pokojnika čekati svoje mjesto. A tu su još i stotine urni koje već čekaju.

Pravo na mjesto

- Nažalost, mi ne možemo ništa učiniti. Možemo samo čekati da radovi počnu i nadati se da će što prije završiti - kaže Ljerka Ćosić.

Njene riječi malo znače obitelji Šimunović, koja je na Sve svete svoju majku posjetila u zajedničkoj grobnici, a kako se čini, morat će to učiniti i sljedeće godine.

- Grozan je to osjećaj. Dođemo pred tu grobnicu, a tu su lampaši i vijenci za ljude koje mi uopće ne poznajemo, dok se pokraj nas mole stranci. Kao da je naša majka poginula u ratu ili u nekoj nesreći pa je pokopana zajedno sa svima, umjesto da ima pravo na svoje mjesto - kaže Gordana Šimunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:22