SPORNA ZEMLJIŠTA

Sin Bandićeva prijatelja odustao od prodaje dviju parcela Gradu vrijednih 126.411 kn

Šef MO Gračani Marijan Kos smatra da ta rekonstrukcija ceste sigurno nije prioritet: “Prioritet su nam ceste uz škole i vrtiće”
Željko Šelendić
 POOL/CROPIX

“O odluci Grada Zagreba sin poduzetnik Željka Šelendića saznao je iz novina, a njegov osobni stav je da ako se ta cesta do današnjeg dana preko jedanaest godina nije napravila, onda u trenutku više sile uzrokovane prirodnom nepogodom kakva je zadesila Grad Zagreb i Republiku Hrvatsku ovom pandemijom i potresom zasigurno nije prioritet da se upravo sada rješava”, navodi se u dopisu odvjetnika Zorana Krajinovića koji zastupa sina poduzetnika Željka Šelendića, a referirajući se na odluku zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića koji je 25. ožujka potpisao dva zaključka o kupnji nekretnina u vlasništvu djece poduzetnika Željka Šelendića s kojim je i u prijateljskim odnosima.

Grad Zagreb, naime, planira otkupiti dijelove parcela od više od 20-ak vlasnika, među kojima su i djeca poduzetnika Šelendića, kako bi javni put u Gračanima ispred njihovih parcela pretvorio u cestu.

Zagreb, 070420.
Gracanske Duzice.
Grad od Selendiceva sina kupuje 55 m2 u ulici Gracanske duzice 38. Zemlja je navodno kupljena jer je toj ulici potrebna rekonstrukcija.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / CROPIX

Nema zahtjeva

Predsjednik Mjesnog odbora Gračani, Marijan Kos, smatra da ta rekonstrukcija zasigurno nije prioritet.

- Gračanske dužice jedna je od manjih ulica koja je pod Mjesnim odborom Gračani, a za njezinu rekonstrukciju i proširenje Mjesni odbor nikad nije zaprimio zahtjev od stanovnika - rekao nam je predsjednik Mjesnog odbora Gračani.

On pretpostavlja da neki vlasnici parcela uz spomenuti put, odnosno buduću cestu, žele cestu i zbog njihovih potencijalnih budućih investicija.

- Vlasnici parcela uz taj put vjerojatno žele rekonstrukciju jer se na većini parcela mogu graditi objekti veći od 400 četvornih metara, ali ako nemaju prilaznu cestu, postavlja se pitanje za kolike objekte mogu dobiti građevinsku dozvolu.

Problem je u tom dijelu i infrastruktura, u prvom redu kanalizacija koja u tom dijelu postoji u manjem obujmu i veliki je zahvat zbog konfiguracije tla - kaže Marijan Kos, dodajući da ne prepoznaje hitnost u rekonstrukciji te prometnice jer je većina cesta u podsljemenskoj zoni u lošem stanju.

- Prioritet su nam one prometnice uz škole i vrtiće gdje je veća gustoća naseljenosti - dodaje Kos.

Šelendićev odvjetnik Krajinović navodi da njegov klijent već ima građevinsku dozvolu za nekretninu koju planira graditi uz tu cestu te da nema namjeru tražiti novu.

Isplaćeno

Odvjetnik Krajinović u dopisu nadalje navodi da je riječ o postupku koji traje još od 2009. godine te da Grad Zagreb za rekonstrukciju spomenute prometnice treba otkupiti nekretnine od 20-ak vlasnika.

“Postupak izgradnje ceste traje preko 11 godina, a radi se o uobičajenom postupku prilikom izgradnje ceste u kojem Grad Zagreb treba otkupiti dio zemljišta od otprilike 20-ak suvlasnika jednako kao i od J. Šelendića da bi kasnije konačno izgradio cestu sa svom potrebnom infrastrukturom, a u kojem postupku je, prema saznanju Šelendića, Grad Zagreb već isplatio neke vlasnike zemljišta koje je potrebno za izgradnju ceste” navodi Šelendićev odvjetnik u očitovanju te dodaje:

“Isto tako, jedino i isključivo ako i kada se sa svim ostalim vlasnicima parcela potrebnih za izgradnju predmetne ceste riješi pitanje vlasništva na identičan način i po identičnoj cijeni te izgradnja ceste zaista treba početi, on će biti spreman potpisati takvu kupoprodaju za predmetni dio njegovog zemljišta ako će o njegovom potpisu ovisiti izgradnja te ceste, dok u protivnom neće sklopiti takav ugovor do tog trenutka”.

“Grad Zagreb kupuje, a J. Šelendić (sin poduzetnika Željka Šelendića) prodaje nekretnine površine 54 četvorna metra i 1 četvorni metar, obje u Remetama. Radi rekonstrukcije odnosno izgradnje Ulice Gračanske dužice s pripadajućom komunalnom infrastrukturom”, navodi se u zaključku o kupnji nekretnina koji je Bandić donio 25. ožujka ove godine. Drugi je zaključak donesen isti dan, a odnosi se na kupnju od strane Grada Zagreba još jedne nekretnine u vlasništvu obitelji poduzetnika Željka Šelendića.

Prodaja stana

“Grad Zagreb kupuje, a N. M., (kći Željka Šelendića) prodaje nekretnine površine 73 četvorna metra i površine 8 četvornih metara, obje u Remetama, radi rekonstrukcije - izgradnje Ulice Gračanske dužice s pripadajućom komunalnom infrastrukturom”, navodi se u drugom zaključku. Za prvu nekretninu Grad Zagreb trebao bi Šelendićevu sinu isplatiti 51.111 kuna, dok bi od Grada Šelendićeva kći trebala dobiti 75.300 kuna.

Upravo je od poduzetnika Šelendića Bandićeva supruga Vesna nedavno za manje od 1500 eura po četvornome metru kupila stan na Trgu Petra Petretića svojoj kćeri. Većina tog iznosa plaćena je gotovinom, a tek je poslije otkriveno da je kći zagrebačkog gradonačelnika u tom stanu zapravo živjela proteklih 15-ak godina.

Šelendić je tada rekao da je stan prodao Bandiću “jer je od njega dobio najbolju ponudu”, a tom je prilikom istaknuo kako je s Gradom odradio samo dva posla u svojoj poduzetničkoj karijeri. Vrijednost ovih nekretnina koje su još u vlasništvu obitelji Šelendić odredio je, kako se navodi u zaključcima, stalni sudski vještak za graditeljstvo i procjenu nekretnina Ivan Čeović.

Zabrana zapošljavanja i nabave, kreću pregovori o rezanju plaća

Iako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jučer donio “Mjere privremene obustave izvršavanja proračuna Grada Zagreba za 2020.”, kojima je zaustavio sve troškove proračuna te najavio smanjenje plaća, ostavio je “dozvoljenim zapošljavanje i prijem službenika i namještenika na određeno i neodređeno vrijeme te sklapanje ugovora o djelu uz prethodnu pisanu suglasnost gradonačelnika”. Isto tako gradonačelnik će moći odlučivati o postupcima javne nabave, kao i postupcima jednostavne nabave.

“Ako postoji drugi opravdani i obrazloženi razlog, u kojem je slučaju prije pokretanja postupka nabave potrebno dobiti prethodnu pisanu suglasnost gradonačelnika”, navodi se u dokumentu. Isto tako gradonačelnik će moći i dati pisanu suglasnost za izvršavanje ugovora o javnoj nabavi/okvirnih sporazuma.

U mjerama se također navodi se će početi pregovore sa socijalnim partnerima o visini osnovice za izračun plaće službenika i namještenika, a obustavljaju se svi javni pozivi, postupci javne nabave, a iznimno će se moći izvršavati oni koji se odnose na saniranje štete prouzročene potresom, nabava materijala opreme i slično potrebno za borbu protiv epidemije.

Ta mjera je, kako se navodi, uvedena radi promjene gospodarskih kretanja uslijed epidemije Covida-19, potresa koji je 22. ožujka 2020. prouzročio veliku štetu, smanjenih prihoda proračuna, uravnoteženja proračunske potrošnje sa smanjenim prihodima te osiguranja sredstava za financiranje mjera i aktivnosti u borbi s epidemijom i sredstava za sanaciju štete uzrokovane potresom.

“Ovim mjerama ograničava se korištenje sredstava svih izvora financiranja planiranih u proračunu Grada Zagreba za 2020.”, navodi se u tom dokumentu.

U njemu nadalje stoji da se od jučer “mogu preuzeti samo one obveze i izvršavati rashodi i izdaci koji su neophodni za obavljanje njihovih osnovnih poslova i funkcija”. (V. Nezirović)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:55