ODLUKA

SJEDNICA ZAGREBAČKE GRADSKE SKUPŠTINE Odbijen oporbeni zaključak o osudi Bandićeve seksističke izjave o novinarki koja ga 'rajca'

 
Milan Bnadić / Arhiva
 Ranko Suvar / CROPIX

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine odbili su u četvrtak većinom glasova prijedlog zaključka Kluba lijevog bloka o osudi neprimjerenog ponašanja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića prema novinarki N1.

Za taj prijedlog glasalo je 15 zastupnika, a protiv njih 26.

Klub lijevog bloka u prijedlogu zaključka je tražio da Skupština izjavu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića upućenu novinarki N1 Mateji Dominiković "Opet vi! Vi opet. Vi pilate. Da vi znate kako vi mene rajcate" - osudi kao neprihvatljivo ponašanje koje sramoti Grad Zagreb, njegove institucije, uključujući i Gradsku skupštinu.

Tražili su da Skupština prihvaćanjem tog zaključka pokaže da ne podržava činove ispoljavanja seksizma, omalovažavanja i vrijeđanja te da smatraju da je takvo verbalno izražavanje van granica dopuštenog.

"Gradonačelnik ima odgovornost javne osobe te je itekako dužan voditi računa da svojim djelovanjem, ponašanjem i izjavama uspostavlja standarde ponašanja i komunikacije i daje primjer drugima. Ovakvo ponašanje gradonačelnika je neprimjereno instituciji gradonačelnika glavnog grada ove zemlje i bilo kakve javne dužnosti", stoji u prijedloga zaključka u kojem, između ostalog, podsjećaju na još niz istupa zagrebačkog gradonačelnika.

Zastupnici nisu prihvatili niti inicijativu Kluba lijevog bloka za donošenje nove Odluke o odvodnji otpadnih voda kojom bi se propisalo da se otpadne vode iz sabirnih i septičkih jama ispuštaju isključivo u Centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba uz nadzor javnog isporučitelja vodnih usluga.

Pritom su tražili da se onemogući njihovo ispuštanje u za to posebno izgrađenim i uređenim ispusnim mjestima, kako je propisano važećom Odlukom o odvodnji otpadnih voda.

Klub lijevog bloka u obrazloženju upozorava da trenutni koncesionari otpadne vode iz septičkih i sabirnih jama koji prikupljaju u gradskim naseljima bez kanalizacije ispuštaju na nekoliko lokacija u gradu po posebnoj dozvoli koju izdaje trgovačko društvo Vodoopskrba i odvodnja.

Prema njihovim saznanjima, sadržaj se ispušta u tzv. privremena okna koja se nalaze u naselju Botinec, Stenjevec te u blizini tvrtke e-Kolektor na Slavonskoj aveniji, a pokazalo se problematičnim na lokaciji u Botincu, gdje je povećana količina otpadnih voda dovela do povećanja nesnosnog mirisa u naselju koje broji 6000 stanovnika.

Većinom glasova (15 za i 25 protiv) gradski zastupnici nisu prihvatili ni prijedlog zaključka Kluba gradskih zastupnika SDP-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez o participaciji učenika u povećanim troškovima obrazovanja.

U tom zaključku tražili su, između ostalog, da Gradska skupština izrazi nezadovoljstvo činjenicom da je dio učenika osnovnih i srednjih škola čiji je osnivač Grad Zagreb dužan uplaćivati participaciju u povećanim troškovima obrazovanja u iznosu od 100 do 500 kuna godišnje.

Dvadeset i sedma sjednica zagrebačke Gradske skupštine koja je počela jutros u devet sati i na dnevnom redu imala 34 točke završila je u 20,30 sati.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet najavio je da će se sljedeća, 28. sjednica, održati 23. listopada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:13