SMJENA BORE NOGALA

SKUPŠTINA GRADA ZAGREBA Zastupnici izglasali usklađivanje statuta sedam gradskih bolnica sa Zakonom o zdravstvom osiguranju

 Damjan Tadic / CROPIX

U zagrebačkoj Gradskoj skupštini zastupnici su izglasali usklađivanje statuta sedam gradskih bolnica sa Zakonom o zdravstvom osiguranju.

Tema je, naime, zanimljiva u kontekstu nedavne smjene ravnatelja bolnice Srebrnjak Bore Nogala, za koju neki tvrde da je protuzakonita jer nije donesen novi statut bolnice.

Tijekom rasprave zastupnik Mislav Herman kazao je da su po pitanju smjene doktora Nogala natpisi u medijima otišli daleko da se sjednica stavlja u funkciju ozakonjenja smjene doktora Nogala.

"Klub zastupnika HDZ-a traži do iduće sjednice izvještaj o svim okolnostima smjene i zakonitosti postupka", kazao je.

Anka Mrak Taritaš (GLAS) kazala je da nije bilo smjene Nogala da bi se reklo da se na usklađivanje statuta sa zakonom zaboravilo, ali da je ta tema sada u fokusu jer je smjena izazvala pozornost javnosti.

Oporbeni zastupnici nastavili su iznositi tvrdnje da je smjena doktora Nogala nije donesena u skladu sa zakonom te da je sablažnjivo da se šest mjeseci kasnije od propisanog roka koji je bio 1. srpanj radi usklađivanja Statuta.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč kazao je kako prihvaća odgovornost te da će se sve riješiti.

Zvane Brumnić (SDP) kazao je da su statuti otvorili pitanje funkcioniranja Grada.

"Potpredsjednica je u Upravnom vijeću, znala je sve, zašto se to tako radilo ako se znalo da treba promijeniti statute, da u skupštini o tome trebamo odlučivati? Statuti su usklađeni preko noći, zaključeno je 12. prosinca da se sastanu Upravna vijeća i sastala su se tog datuma da bi dobili materijale na skupštini, održali odbore, ja sam rekao da su statuti nezakoniti, a većina je progurala da je zakonito", kazao je Brumnić.

Ustvrdio je da mišljenje Odbora za kontrolu nije dovoljno za smjenu ravnatelja.

Tomislav Tomašević (Zagreb je naš) kazao je kako je usklađivanje statuta vrhunska blamaža za Zagreb.

"Grad pola godine nema u bolnicama statute, kada zamjenica gradonačelnika kaže da to nije znala nego da je to saznala u prosincu, ne znam kako je moguće da ne zna to, govorim o Jeleni Pavičić Vukičević. Neviđena je blamaža da upravno vijeće koje nema predstavnika Ministarstva zdravstva na osnovu kontrolnog ureda smjeni Nogala, a taj ured nema ovlasti stručnog nadzora jer to ima zdravstvena inspekcija.

Kontrolni ured nije nadležan nalaze tumačiti nego inspekcija ministarstva. Neviđena blamaža da zamjenica gradonačelnika govori kako upravno vijeće nije znali za navodne nepravilnosti godinama jer je HZZO svoj nalaz dostavljao ravnatelju, a kad su imenovali vd. ravnateljicu onda su ostali šokirani. Kaže se da se nije znalo da statute treba uskladiti, kao ni za nalaze HZZO-a, pa to je blamaža", kazao je Tomašević.

Zastupnik Renato Petek pitao se je li u pozadini smjene doktora Nogala zapravo Brestovec. Osvrnuo se i na navode o nadriliječništvu u bolnici Srebrnjak te kazao kako je prije par godina nadriliječništvo bilo sporno u Suvagu te da se radilo o kršenju zakona, ali tada nitko nije bio sankcioniran za to.

"Kako objasniti da ravnatelj koji je stručan odjednom nije dobar, nezakonito zapošljava, a njegovi djelatnici se bave nadriliječništvo?", Zapitao se zastupnik Tomislav Stojak (HNS).

"Ne ulazim u to tko je s kim manje dobar ili ne, postoji civiliziraniji način da se problemi rješavaju pa da se po statutu vidi tko je odgovoran za poslovanje ustanova. Ako je bolnica Srebrnjak i u financijskim problemima, onda se postavlja opravdano pitanje što je u sedam godina radilo Upravno vijeće koje je postavio grad Zagreb te najbliži suradnici gradonačelnika. Što su radili ako je nezakonito zapošljavao, ako je proizvodio financijski gubitak za bolnicu? Ako je smijenjen ili će biti, konzekvence treba podnijeti Upravno vijeće bolnice", kazao je Stojak.

Gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako je usklađivanje statuta imperativ.

"Radi se o javnoj ustanovi u vlasništvu grada Zagreba i ravnatelji dolaze i odlaze ali institucija treba funkcionirati i ona će funkcionirati. Ni suze, ni cmoljenje, plač, meni to ništa ne znači. Meni znači nalaz kontrolnog ureda u skladu s ovlastima koje imamo i kojeg smo osnovali za tu namjenu. Reagirali smo kao odgovorni ljudi. Sve je zakonski legitimno, nepravilnosti su točne. Prisežem, sve prihvaćam na svoju dušu, da će službe ureda grada Zagreba odgovarati", kazao je Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:55