29 ZA, 20 PROTIV, 1 SUZDRŽAN

SKUPŠTINA ODLUČILA: ZAGREB OSTAO BEZ TITOVA TRGA Hasanbegović: 'Ovo je povijesni trenutak' OSTOJIĆ 'Tko je sljedeći Hrvat kojem ćete uzeti ulicu?'

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na maratonskoj sjednici su u petak u ranim jutarnjim satima većinom glasova donijeli odluku da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske, nakon duge i burne rasprave u kojoj su predstavnici skupštinske većine branili tu odluku ocjenom da je Tito, iako antifašist, bio diktator, a predstavnici manjine branili Tita argumentima da je bio vođa antifašističkog pokreta u Hrvatskoj i veliki državnik svog doba.Za tu odluku je glasalo 29 zastupnika, 20 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan.U nastavku donosimo kronologiju rasprave.------------------------------
 Darko Tomaš / CROPIX

0:45 Većina u Gradskoj skupštini donijela je odluku: Trg maršala Tita mijenja naziv u Trg Republike Hrvatske. Za ovakvu odluku glasalo je 29 gradskih zastupnika, 20 ih je bilo protiv, a jedan suzdržan.

- Ovim je Trg maršala Tita prepušten povijesti i nadam se da će tamo i ostati, riječi su kojima je raspravu o ovoj točki dnevnog reda zaključio predsjednik Gradske skupštine HDZ-ovac Andrija Mikulić.

------------------------------

0:35 Gradonačelnik Milan Bandić rekao je da ovo nije povijesna večer, nego da je takvom žele napraviti članovi Skupštine, a ne on.

Bandić je, kako piše Dnevnik.hr, podsjetio da je pravo bratstvo bilo ono koje je dovelo do Francuske revolucije, kada su Francuzi bili vođeni sloganom 'Sloboda, jednakost, bratstvo'. Rekao je da jugoslavensko bratstvo nije bilo takvo, nego da je bilo 'krvavo'.

Bandić je zatim komentirao dosadašnju raspravu u medijima i Skupštini.

- Nismo čuli niti jedan ozbiljan argument koji bi nas odvratio od naše konačne odluke, rekao je te dodao da se ljudi koji su prosvjedovali na Trgu žrtava fašizma žele vratiti u doba staljinizma.

Rekao je da 'nam je dosta totalitarnih režima' te da 'trebamo maknuti kamen spoticanja koji nas sprječava da razgovaramo o pravim problemima'.

Bandić se osvrnuo i na komentare Mate Kapovića o preuveličavanju broja žrtava te rekao da je i jedna smrt previše.

Bandić je zaključio da je antifašizam 'pitanje slobode' jer je u demokraciji, za razliku od totalitarizma, pojedinac, a ne kolektiv, početak i kraj. Dodao je da je antifašizam 'univerzalni pojam', zbog čega 'oni koji se nazivaju 'hrvatskim antifaštima' nemaju pojma o čemu pričaju'.

Obratio se i, kako piše N1, Rajku Ostojiću.

- Ostojiću, nemoj biti zaljubljen u mene. Canjuga je bio zaljubljen u mene, ti si ga sada zamijenio. Je l' misliš da ću ja sutra umrijeti? Reci mi gdje nabavljaš lijekove, da ih ja tamo ne bih nabavio, rekao je Bandić.

- Hrvatska je zatočenica ideoloških podjela i prepucavanja vezanih uz Drugih svjetski rat, pročitao je Bandić iz prethodno napisane izjave.

Također je pozvao hrvatsku Vladu i pripadnike HOS-a da maknu ploču iz Jasenovca 'kako bismo se mogli okrenuti budućnosti'.

Bandić je na kraju govora rekao da Hrvatska nikada nije imala Trg Republike Hrvatske, ali da će ga od sutra imati.

------------------------------

0:13 Sjednica je nastavljena. Kako javlja Dnevnik.hr, SDP-ov zastupnik Zvane Brumnić rekao je da je 'žalosno što će ova Skupština izglasati ovaj prijedlog i time se odreći antifašizma, što je zločin sam po sebi'.

------------------------------

23:55 - Ovo je istinski povijesni trenutak, a tako će ga ocjenjivati i budući naraštaji, lišeni iracionalne titolatrije. Poštovana gospodo, siguran sam da je ovo večeras u kontekstu ove teme i ove točke dnevnoga reda posljednje što ste imali za reći u ovom časnom domu u obranu jugoslavenskoga komunističkog diktatora zvanoga Tito, rekao je u svom govoru Zlatko Hasanbegović, prenosi N1 televizija.

- Siguran sam da u ovom časnom domu više nikada neće sjediti titoistička većina. Gospodine Tomaševiću, za naš naraštaj, to vam jamčim, ova priča je zauvijek završena. Ova odluka koju trebamo usvojiti malena je i zakašnjela zadovoljština svim žrtvama ratnog i poratnog jugoslavenskog komunističkoga titoističkog terora. Ova odluka je skupštinski epilog četvrtstoljetnoga građanskog napora. Hvala svima koji su tome doprinosili, od 1990. do danas. Da, gospodine Ostojiću, ispunili smo ne samo svoj program, dodao je Hasanbegović.

Ostojić je prije Hasanbegovića kratko bio rekao: - Hasanbegoviću, čestitam, postali ste gradonačelnik, ako ova odluka prođe.

Nakon Hasanbegovićeva zlaganja određena je nova petnaestominutna stanka, jer zastupnicima 'nije jasno o čemu se raspravljalo'.

------------------------------

23:30 - Nakon stanke od 10 minuta sjednica zagrebačke Gradske skupština se nastavila izlaganjem Tomislava Tomaševića, prenosi N1 televizija.

- Mislim da to da Klub zastupnika Neovisnih za Hrvatsku sazove ovu točku dnevnog reda i čim ja počnem pričati oni napuste prostoriju ispod minimuma je političke pristojnosti. Ja ću glasati protiv promjene imena Trga maršala Tita, rekao je Tomašević te dodao da će odluka Skupštine biti legalna, ali ne i legitimna.

- Nećemo se natjecati koja ćemo imena tražiti da se vrate. Ako želite podjelu, imat ćete podjelu. Ovakva većina ne može preživjeti, poručila je Rada Borić iz Nove ljevice.

Zastupnik Marko Torjanac rekao je da neće kukati zbog Tita, nego zbog ponovne afirmacije NDH uzrokovane promjenom imena Trga.

------------------------------

22:30 - Krenula je pojedinačna rasprava. Za govor se prijavilo 15 govornika iz redova oporbe. Vijećnici iz redova Nezavisnih za Hrvatsku napustili su Vijećnicu kada je za govornicu stao Tomislav Tomašević iz platforme Zagreb je naš, zatim su to učinili i HDZ-ovci. Nakon toga to su učinili i SDP-ovci pa kako više nije bilo kvoruma, predsjednik skupštine Andrija Mikulić odredio je stanku od 10 minuta.

------------------------------

22:00 - Tomislav Jonjić iz Nezavisnih za Hrvatsku naglasio je kako je većina onoga što su u Skupštini o Titu u posljednje vrijeme govorili oni koji traže ostanak imena trga išlo u smjeru priče 'Kako je Mića spasio vlak' koja se prije 40 godina čitala prvoškolcima.

- Prilično je izvjesno da ćemo Trg ukloniti. Onima koji kukaju zbog te promjene predlažem da naprave Kuću terora poput one u Budimpešti. Možda da imamo Muzej terora komunističkih zločina koji će nositi Titovo ime, rekao je Jonjić.

------------------------------

21:45 - U ime kluba SDP-a Rajko Ostojić većini je poručio kako je neznanje uzrok svih problema.

- Tito je poveo Hrvatsku u brobu protiv fašizma. U Hrvatskoj imamo niz gospodarskih problema, a mi o ovome raspravljamo. Sada je pitanje kojem će sljedećem Hrvatu Hasanbegović uzeti ulicu. Budite frajeri pa se odrecite njegove ostavštine. neka Rijeka bude Fiume, rekao je Ostojić i citirao Franklina Delana Roosevelta, Winstona Churchilla i generala Georgea Pattona koji su pohvalno govorili o Titu.

- Gospodine gradonačelniče, imate još priliku ostati gradonačelnik. Ako ova odluka prođe, Hasanbegović će biti stvarni gradonačelnik, zaključio je Ostojić.

Darinko Kosor je replicirao Ostojiću. - Recimo pravu istinu. Gradonačelnik je taj koji predlaže promjenu imena, rekao je.

------------------------------

21:25 - Ivan Ćelić u ime kluba zastupnika HDZ-a rekao je da se ta stranka zalagala za promjenu imena Trga.

- Josip Broz Tito bio je čelnik antifašističkog pokreta i kao takav ima zasluge jer je 'doveo hravtski narod na stranu pobjedničkih, demokratksih sila antifašističke koalicije'. No, nakon Drugo svjetskog rata, Tito je bio odgovoran za uvođenje komunističkog režima i za sve one zločine koje je taj komunistički režim činio. Ne znam tko može zanijekati masovna smaknuća, osobito u poratno mrazdoblju. Svjetski izvori navode da je Titov režim odgovoran za smrt više od 570 tisuća ljudi. Zbog toga je s razlogom došao na ljestvicu najvećih zločinaca 20. stoljeća.

Hrvatski je Sabor 30. lipnja 2006. godine osudio zločine totalitarnog komunisitičkog režima. U toj je Deklaraciji o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. - 1990. navedeno da su totalitarni komunistički režimi bili, bez iznimke. označeni masovnim povredama ljudskih prava.

Moram izraziti čuđenje da borci za ljudska prava brane Tita sa sovjetskim i socijalističkim zastavama. Oni koji brane njegove zločine žele da naš Zagreb ostane zatočenikom antieuropske protuciviliztacijske prošlosti. Jedna od demokratskih sloboda jesu i prosvjedi, ali da se promiče diktatora koji je mučio i ubijao - takvi paradoksi mogući su samo u zemlji koja se zove Hrvatska.

U HDZ-u često naglašavamo, naše društvo još uvijek stoji pred izazovom da budućnost gradi u skladu s europskom i općecivilizacijskom osudom svih totalitarnih i nedemokratskih sustava. Želimo da poruka sjećanja i suočavanja s prošlošću u nas zaživi kao europska vrijednost. Otkrivanje istine preduvjet je odgovornog suočavanja s prošlošću. Jedino jasnim otklonom prema svakom totalitarizmu, poštovanjem njihovih žrtava i obrazovanjem mlađih generacija možemo graditi društvo bez ideoloških podjela.

Kako bih dao svoj doprinos mentalnoj higijeni nacije, obećavam da više neću sudjelovati u raspravama o partizanima i ustašama, želim se okrenuti budućnosti, rekao je Ivan Ćelić.

Zastupnici oporbe su naglasili kako je upravo zahvaljujući Titu Hrvatska na kraju Drugog svjetskog rata dovedena na stranu pobjednika.

------------------------------

21:15 - Rasprava o preimenovanju Trga maršala Tita započela je čitanjem obrazloženja. Zlatko Hasanbegović je pročitao zaključke Odbora za imenovanje naselja, trgova i ulica o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

- Pojam Trg Republike Hrvatske uvršten je u fond imena za imenovanje naselja, trgova i ulica, a Odbor je zatražio mišljenje svih Vijeća gradskih četvrti. Time je na neki način posredno privedena neka vrsta referenduma mišljenja građana Zagreba o ovoj odluci. Mišljenje je dostavilo devet vijeća, a pozitivno se izrazilo četvero vijeća, dva su se vijeća izrazila negativno, a tri su samo usvojili prijedlog i nisu imali primjedbi, rekao je Hasanbegović te dodao da će se skinute ploče darovati Povijesnom muzeju.

SDP-ovac Petar Paradžik iz Vijeća Donji Grad napomenuo je kako je žalostan što se 2017. godine bavimo Titom i ljut na one koji su pokrenuli inicijativu za promjenom.

- Sudimo čovjeku koji nije zločinac. Ako se želite baviti revizionizmom bavite se privatizacijskom pretvorbom. Mišljenje Vijeća nije referendum. Trebalo bi provesti pravi referendum. Ili u Zagebu ili u Hrvatskoj, rekao je Paradžik.

------------------------------

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine donijeli su u četvrtak odluku o osnivanju novog gradskog Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju, te o razdvajanju Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport u tri zasebna ureda, dok se rasprava o točki koja je izazvala najviše zanimanja javnosti - preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, očekuje u 21:05, kada se nakon stanke očekuje nastavak sjednice.

Gradski zastupnici prihvatili su i prijedlog odluke o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta.

Za odluku o ustrojstvu i diobi gradskih ureda glasovala su 35 zastupnika, 13 ih je bilo protiv, a jedan je zastupnik bio suzdržan.

U Uredu za međugradsku i međunarodnu suradnju, kao novoustrojenom tijelu, obavljat će se poslovi koji se odnose na predlaganje međugradske i međunarodne suradnje Zagreba s odgovarajućim jedinicama i njihovim udruženjima u zemlji i inozemstvu, suradnju s udrugama koje djeluje na području međugradske i međunarodne suradnje, suradnja s međunarodnim institucijama i organizacijama, kao i diplomatskim misijama u zemlji i inozemstvu, suradnju s Hrvatima izvan Hrvatske, poslovi u vezi razvojne suradnje i humanitarne pomoći, te na druge poslove koji su mu stavljeni u nadležnost.

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport podijeljen je u tri zasebna ureda - Gradski ured za kulturu, Gradski ured za sport i mlade i Gradski ured za obrazovanje. Uredi bi trebali započeti s radom s novom proračunskom godinom 1. siječnja 2018.

Mrak Taritaš: Broj ureda povećan jer su pojedincima obećana pročelnička mjesta

U ime Kluba nezavisnih zastupnika i HSU-a Anka Mrak Taritaš ocijenila je da se ovime očituje potreba za novim pročelnicima jer su pojedincima obećana pročelnička mjesta. "Ništa se neće promijeniti u radu Grada, samo ćemo imati 25 pročelnika. Iz ovog iščitavamo nove pročelnike i urede i zadovoljavanje pojedinačnih interesa", ustvrdila je.

U ime Kluba gradskih zastupnika nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a Darinko Kosor podsjetio je na riječi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da se, dok je on živ, samostalnog ureda za kulturu neće biti. "Danas nije ovdje jer ga je sram. To je kao da premijer nije prisutan na predstavljanju novog ministasrtva", ustvrdio je.

Prihvaćena odluka o novčanoj pomoći za novorođeno dijete

Zastupnici su na sjednici također prihvatili odluku o novčanoj pomoći za opremu novorođenog djeteta. Visina novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta iznosi 1800 kuna za prvo dijete, što će se isplatiti u dva jednaka obroka tijekom jedne godine, 3600 kuna za drugo dijete, što će se isplatiti u četiri jednaka obroka tijekom dvije godine, te 54.000 kuna za treće i svako daljnje dijete, što će se isplatiti u jednakim godišnjim obrocima tijekom šest kalendarskih godina.

Pravo na novčanu pomoć može ostvariti i koristiti roditelj koji je hrvatski državljanin s neprekidno prijavljenim prebivalištem u Zagrebu od najmanje pet godina neposredno prije rođenja djeteta za koje se podnosi zahtjev i dalje neprekidno sve do isplate novčane pomoći u cijelosti; ako drugi roditelj ima prijavljeno prebivalište u Zagrebu ili ako je drugi roditelj stranac s privremenim ili stalnim boravkom u Zagrebu, u vrijeme podnošenja zahtjeva i dalje neprekidno do isplate novčane pomoći u cijelosti. Zahtjev za ostvarivanje prava na novčanu pomoć podnosi se gradskom upravnom tijelu u roku od šest mjeseci od dana rođenja djeteta za koje se podnosi zahtjev.

Zastupnici su na sjednici većinom glasova prihvatili prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju zagrebačkog proračuna za 2016., a donesena je i odluka o raspoređivanju sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i gradskih zastupnika izabranih s liste grupe birača u 2017. Ukupno je do kraja ove godine preostalo za rasptita u orediti i doznačiti sredstva u iznosu od oko 1,8 milijuna kuna.

Rasprava o preimenovanju Trga maršala Tita u kasnim noćnim satima

Na sjednici zagrebačke Gradske skupština, koja je počela jutros u 9 sati, do večeras u 20 sati odrađeno je 7 točaka dnevnog reda o kojima se opširno i dugotrajno raspravljalo. Od predviđenih 27 točaka, ona koja je izazvala najviše zanimanja javnosti - preimenovanje Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, je 14. po redu i rasprava o njoj očekuje se u večernjim satima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:51