ULAGANJE

SPREMA SE VELIKA TRANSFORMACIJA ORONULE ZGRADE KOJA PREDSTAVLJA RUGLO ZAGREBA Doznali smo kakvu bi namjenu trebalo imati zapušteno zdanje

 
 Damir Krajač / HANZA MEDIA

Derutna i napuštena zgrada koja već više od 30 godina predstavlja veliko ruglo Jaruna i u kojoj su se znali okupljati narkomani i beskućnici, uskoro bi trebala biti preuređena u osnovnu školu.

Riječ je o oronuloj zgradi koja se nalazi pored crkve Svete Mati slobode i koju su još krajem 80-ih godina prošlog stoljeća Društvo osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, Društvo distrofičara i Društvo tjelesnih invalida namijenili da im postane novi, veliki Dom za osobe s invaliditetom.

Nestalo novca

No, kako je u međuvremenu ponestalo novca za gradnju, građevina je s godinama sve više propadala, a zbog “preizgrađenosti” okolnih parcela objekt je izgubio svoju svrhu - nedostaju parkirališta i prostor za nesmetano kretanje invalida.

Tako su ta društva na kraju odlučila 2014. godine zgradu darovati Gradu. Sljedeće godine, u srpnju 2015., Gradu se javlja Salezijanska osnovna škola koja je u potrazi za trajnim prostorom. Naime, kako su objasnili u dopisu Gradu, oni nastavu od 2014. održavaju u prostorijama crkve Svetog Duha na Staglišću i zbog sve većeg broja učenika traže prostor koji bi bio adekvatniji za održavanje nastave osnovnoškolcima.

Pokušali smo doći do ravnateljice Karmele Tomašević da nam objasni kako i gdje djeca trenutačno pohađaju nastavu. Međutim, njezina tajnica nam je u više navrata poručila da je ravnateljica zauzeta, da će nam se povratno javiti kad bude imala vremena te da budemo strpljivi. Nikakav odgovor nismo dobili, ni telefonski, ni elektronskom poštom.

Ipak, Grad Zagreb na prijedlog nadležnog Ureda za obrazovanje prihvatio je inicijativu škole te predložio raspisivanje javnog natječaja radi ostvarivanja prava građenja na 50 godina s provedbom revalorizacije svakih deset godina. Idejnim arhitektonskim projektom, koji je izradila Radionica arhitekture Franić, predviđa se dovršetak gradnje objekta namjene za osnovnu školu. Sudski vještak Žarko Željko izradio je procjenu prema kojoj početna godišnja naknada za pravo građenja iznosi oko 300 tisuća kuna, odnosno ukupni iznos od oko 3,6 milijuna kuna.

- Grad je prihvatio studiju te sad ide dalje u proceduru. Natječaj je još u tijeku pa ne želimo davati više informacija jer o rezultatima natječaja ovisi hoće li doći do projekta. Sva je dokumentacija na internetu - kratko su poručili iz arhitektonskog ureda Franić.

Damir Krajač / HANZA MEDIA

A u dokumentaciji stoji kako će se prostor javne namjene prenamijeniti u prostor osnovne škole na adresi Jarun 19.

Prema nacrtu koji je javno objavljen, zgrada bi nakon preuređenja trebala imati 17 učionica i manju dvoranu za tjelesni odgoj s garderobama u podrumu zgrade.

Brojne učionice

U podrumu bi se trebale nalaziti i blagovaonica, kuhinja, garderobe, spremište i učionice za likovni, tehnički i glazbeni odgoj. U prizemlju bi trebale biti učionice razredne nastave, na prvom katu biblioteka, prostori za profesore te učionice za matematiku, povijest i zemljopis, a na drugom katu učionice za fiziku, kemiju, biologiju, informatiku i vjeronauk.

Osim toga, svoj bi prostor imalo i administrativno-stručno osoblje, a našlo bi se i prostora za prohodnu krovnu terasu za potrebe nastave na otvorenom. Svoj bi prostor imali i kreativci, i to u potkrovlju zgrade gdje bi se održavale razne radionice. Unutar same zgrade bio bi i lift.

Novi dom umirovljenika

Na sljedećoj sjednici Gradske skupštine u četvrtak odlučivat će se o statusu tog objekta odnosno o raspisivanju javnog natječaja.

Istodobno se Gradu obratilo i Vijeće Gradske četvrti Trešnjevka-jug i Mjesni odbor Jarun koji su zatražili da se na tom prostoru sagradi dom za starije osobe. Međutim, gradska upravna tijela odbila su njihov zahtjev, navodeći da osnovna škola ima prioritet u odnosu na gradnju doma za starije jer prostor nije dovoljan za smještaj i potrebe svih osoba starije životne dobi na području Trešnjevke. Objasnili su kako bi objekt mogao smjestiti samo 80 korisnika doma. U Gradu su naveli kako su u potrazi za prostorom većim od šest tisuća četvornih metara za smještaj osoba starije životne dobi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 03:02