DEVASTACIJA

Stanari zgrade u Draškovićevoj 7: Strahujemo za vlastiti život!

Stambena zgrada u Draškovićevoj ulici broj 7 na popisu je zaštićenih kulturnih dobara, ali je zbog radova na pekarnici Dubravica pretrpjela velika oštećenja
Zagreb,230310Slavna Krznaric stanarka zasticenog spomenika kulture u Draskovicevoj ulici 7, cijela zgrada je puna pukotina nastalih preuredjivanjem pekarnice Dubravica.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

Stanari i suvlasnici zgrade u Draškovićevoj ulici broj 7, sagrađene 1860. i uvrštene na popis zaštićenih kulturnih dobara u povijesnoj jezgri , ogorčeni su postupcima nadležnih tijela koja ne mare za zaštitu njihove imovine. Pukotine na pregradnim zidovima i pročelju zgrade, deformacije poda i ugrožena stabilnost posljedica su prenamjene prizemnog prostora trgovine Kemoboja u pekarnicu Dubravica u vlasništvu Damira Mikeleca.

- Noćna je mora počela prije dvije godine, kad je Damir Mikelec bez dozvola počeo radove na budućoj pekarnici. Od tada se u mome stanu svaki dan na zidovima pojavljuje nove pukotine. Strahujem da će se jednoga dana popucali zidovi urušiti i ugroziti ne samo moj život nego i život mog unuka - kaže stanarka Slavna Krznarić, koja živi na prvom katu.

Ušli smo u njezin stan koji se nalazi iznad buduće pekarnice i uvjerili se da je u derutnom stanju. Pukotine u zidovima širine su prsta, dio poda je ulegnut, a dio uzdignut, tako da se vrata na nekim prostorijama ne mogu zatvoriti.

Zbog tih je oštećenja prvu policijsku intervenciju zatražila 6. studenoga 2008. Nakon toga je pozvan inspektor Ministarstva graditeljstva Željko Šimonović, koji je nakon pregleda gradilišta zabranio daljnje radove jer investitor nije imao potrebne dozvole.

Ugrožen je i stan na drugom katu, vlasnice Lade Szabo-Kajfež , udovice izumitelja apaurina Franje Kajfeža. Iako je stan potpuno renovirala, njezine zidove danas “ukrašavaju” vidljive pukotine.

Četiri policijske intervencije

- Šokirana sam nebrigom i drskošću investitora, koji nije ni vlasnik nego samo zakupitelj prostora. Obavlja radove mimo naše suglasnosti - ogorčena je Szabo-Kajfež.

Unatoč tome što su Ministarstvo graditeljstva i Zavod za zaštitu spomenika kulture zabranili radove, Mikelec je nastavio po svome, zbog čega je policija, na poziv stanara, intervenirala još četiri puta. No, ubrzo je uslijedio obrat: Gradski ured za graditeljstvo izdao je 6. srpnja prošle godine Mikelecu lokacijsku dozvolu. Stanari su bili u šoku.

- Nakon naknadno zaprimljene projektno-tehničke dokumentacije za prenamjenu prostora iz trgovine u ugostiteljski lokal, izdano je odobrenje za daljnje radove - izjavio je pročelnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture Silvije Novak. Isto je učinilo i Ministarstvo graditeljstva. Stanari su pravovremeno podnijeli žalbu na izdavanje lokacijske dozvole, ali im je odbijena. Nije im preostalo ništa drugo nego pokrenuti tužbu na Upravnom sudu.

- Mislila sam da je nepovredivost doma zajamčena Ustavom. Ne mogu neometano ni spavati u vlastitoj spavaćoj sobi, jer svake noći prije odlaska na počinak skupljam otpale komadiće zida. U mirovini sam, pa nemam novca svako malo popravljati oštećenja - kaže Slavna Krznarić.

Odluka Upravnog suda

Na upit o razlozima ugrožavanja stabilnosti zgrade i nanošenja štete ostalim stanarima, Damir Mikelec poslao nam je odobrenje za glavni projekt, koje je lani izdao Gradski ured za graditeljstvo. Stanari su se u nekoliko navrata očitovali da se protive prenamjeni prostora u ugostiteljstvo. Ističu da unatoč uvjetima navedenim u lokacijskoj dozvoli, prema kojima se ne smije ugrožavati stabilnost građevine, a moraju biti osigurani i sanitarno-tehnički uvjeti, investitor to ne poštuje. Dok čekaju odluku Upravnog suda, stanari u svojim stanovima prebrojavaju nova oštećenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:58