APSURDNO

STANOVNICI ZAGREBAČKOG KVARTA BIJESNI 'Plaćamo najam 300 kuna mjesečno, a sada bismo trebali platiti 25.000 kuna za popravak nečega što nije naše'

Korisnici najam plaćaju 350 kuna mjesečno, i to za 40-godišnje garaže koje prokišnjavaju te nemaju ni priključak za struju i vodu
 Bruno Konjević / CROPIX

Zamislite da je na kući koju unajmljujete procurio krov i da vam onda vlasnik kaže da sami platite troškove popravka uz mogućnost otplate na rate sljedećih 10 godina. Zvuči bizarno, no u takvoj su se situaciji našli korisnici gradskih garaža na Naserovu trgu u Novom Zagrebu.

Oni su prije par tjedana dobili obavijest od Grada da su garaže koje koriste derutne, pri čemu su im ponudili tri modela otplate troškova za obnovu, od kojih je najkraći 10 godina i košta 25.500 kuna.

Bruno Konjević / CROPIX

Azbestni krov

- Znači, mi bismo kao najmoprimci koji plaćaju najam oko 300 kn mjesečno trebali platiti i više od 25.000 kuna za zamjenu azbestnog krova na garažama koje i nisu naše i za čiji nam najam istječe ugovor unutar ponuđenih opcija. To bi imalo smisla da su nam ponudili mogućnost neplaćanja najma u tom razdoblju ili da na kraju po niskoj cijeni otkupimo tu garažu, ali ovako bismo plaćali obnovu objekta iako se nigdje nismo obavezali da ćemo ga tako dugo koristiti - kaže Petra Puvača.

Korisnici garaža u ovom trenutku plaćaju mjesečno oko 350 kuna za najam, komunalne naknade te pričuvu, i to za 40 godina stare garaže koje prokišnjavaju te nemaju ni priključak za struju i vodu. Ako bi pristali na jedan od tri modela otplate, onda bi im računi za te iste garaže skočili i na više od 650 kuna, a jedina razlika bi bilo to što više ne bi imali azbestni krov.

- Još smo 2017. godine dobili zapisnik u kojemu je od strane GSKG-a utvrđeno da su garaže derutne. Više nas je potom tražilo obnovu garaža, ali nije u redu da mi kao najmoprimci o svom trošku obnovimo garaže. Pa zašto onda plaćamo najam i pričuvu - pita Puvača.

Iz Grada Zagreba su odgovorili da su oni upravo na zahtjev jednog od korisnika, koji želi kupiti garažu, i zatražili procjenu stanja te izradu modela financiranja potrebnih radova, a sve u cilju održavanja garaža u stanju podobnom za korištenje.

Bruno Konjević / CROPIX

- Do sada je Grad Zagreb zatražio od upravitelja, Gradsko stambeno komunalnog gospodarstva Zagreba, izradu potrebne dokumentacije, izradu Poziva zakupnicima/korisnicima i postavljanje istih na garaže, a sve u cilju pronalaženja najpovoljnijeg modela financiranja uređenja predmetnih garaža, ali naravno u suradnji s korisnicima, čije će mišljenje Grad Zagreb itekako uzeti u obzir - rekli su u Gradu.

Zanemaruju nas

Korisnici pak ističu da Grad već godinama zanemaruje njihove zahtjeve. Alen Petrović kaže kako je u nekoliko navrata tražio da se imenuje predstavnik korisnika garaža kako bi lakše mogli komunicirati i rješavati moguće probleme.

- Imali smo prije nekoliko godina situaciju kada je grana pala na garaže i probušila dva krova. Morali smo praktički moliti da dođu reagirati, a čak su i tada uspjeli zabrljati jer su azbestne ploče ostavili na ulici koja se nalazi u blizini vrtića. Zato sam tražio da imamo jednog predstavnika koji bi imao stalnu komunikaciju s Gradom - kaže Petrović te dodaje da njegov zahtjev i dalje nije razmotren.

Što se tiče trenutnog problema, oko njega su korisnici složni. Oni nemaju namjeru platiti obnovu za nešto što nije njihovo i što možda u budućnosti neće koristiti.

- Ako je uvjet za obnovu to da sami plaćamo, onda će velika većina korisnika radije izaći iz garaža - kaže Petrović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 20:20