ZAGREB NAKON PODRHTAVANJA

STATIČARI ZATRPANI POZIVIMA ZBOG ZGRADA OŠTEĆENIH U POTRESU Imamo kartu trenutnog stanja: Svi timovi volontiraju, ali neki su ih dočekali s uvredama

 
Šteta od potresa i karta koja pokazuje razinu oštećenja zgrada
 Damjan Tadić / CROPIX

Zagrebački stožer za analizu šteta u potresom pogođenim zgradama pri gradskome Uredu za hitne slučajeve punom parom radi već peti dan. Kao što je poznato, ovaj ad hoc složeni stožer, oformljen je u nedjelju samo nekoliko sati nakon najvećega udara potresa magnitude 5.5 kako bi se napravila hitna trijaža zgrada, a na čelu mu je profesor sa zagrebačkoga Građevinskoga fakulteta dr.sc. Josip Atalić.

Timovi inženjera građevine - stručnjaka za statiku, svaki dan u parovima po dvojica izlaze na teren na osnovi poziva građana, a nakon petoga dana na terenu do četvrtka poslijepodne je pregledano nešto više od 3020 nekretnina. Međutim, i broj prijava građana raste iz sata u sat, a do sada ih je zaprimljeno oko 26.000.

Marin Dešković
dr.sc. Josip Atalić

Prema prvim nalazima obrađenih podataka do sada je crvenu karticu, odnosno oznaku neupotrebljivo, dobilo oko 10% zgrada, žutu karticu, dakle privremeno neupotrebljivo oznaku, dobilo je oko 40%, dok je 50% zgrada dobilo zelenu oznaku, odnosno kategoriju upotrebljivosti. Iz do sada prikupljenih podataka, vidljivo je da ne postoji neka pravilnost u geografskoj distribuciji oštećenih zgrada, već je, logično, glavna razlika bila u kvaliteti i dotrajalosti zgrada. Tako ih je naravno najviše bilo u gusto naseljenoj staroj jezgri Zagreba, gdje je veliki broj zgrada dobio oznaku crveno.

Karta koja pokazuje razinu oštećenja zgrada od potresa

Statičari-volonteri, inače inženjeri u građevinskim tvrtkama, po čitave dane na poziv odlaze na lokacije gdje ih sada upućuje aplikacija koju su u stožeru napravili u posljednja tri dana kako bi ubrzali posao. S jednim od ovih dvočlanih timova Jutarnji list je bio na zadatku na procjeni zgrade na Trgu žrtva fašizma, a osim s posljedicama potresa timovi se svakodnevno suočavaju i s mogućnošću infekcije koronavirusom.

Sam Atalić, kako smo to imali priliku posvjedočiti, na nogama zna biti po 17 sati, te spava u gradskome Uredu za hitne slučajeve već nekoliko dana.

- Ono što bih želio upozoriti je da se od strane nekih stanara prema ovih ljudima koji su dragovoljci i volontiraju ponaša nekorektno. Neke od naših timova zatekle su i uvrede te nas nazivaju procjeniteljima jer misle da smo mi tu došli izračunati štetu. Zato bih baš htio naglasiti neka ljudi znaju, mi samo dajemo preporuku s tim karticama da se zna koja je nekretnina opasna za život i ništa više. Svi smo volonteri, znači za to ne primamo nikakvu naknadu. Isključivo nam je želja da pomognemo, kaže nam Atalić.

Također, doznali smo da se i po pitanju koronavirusa neki od građana prema inženjerima odnose neodgovorno. Danas npr. kako doznajemo jedan od timova je bio na procjeni zgrade u samome gradskome središtu. Dočekao ih je predstavnik stanara, koji je tim vodio po čitavoj zgradi, od stana do stana. Tek kada smo završili doznali smo da je šef stanara osoba koja je trebala biti u samoizolaciji, kažu nam u stožeru.

Na sreću, kažu, tijekom posjeta zgradi inženjeri su držali distancu i svi su nosili maske tako da se nadaju da je sve dobro prošlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:18