NEIZVJESNA SUDBINA

ŠTO ĆE BITI S MUZEJOM AUTOMOBILA U ZAGREBU 'Budicki' se zatvara krajem veljače, redari već skidaju reklame, voditelj napao Grad, Bandić mu spustio

Do 27. veljače Muzej automobila Ferdinand Budicki mora se u potpunosti isprazniti i prostor bivše tvornice Pluto u Ulici Ljudevita Posavskog predati Gradu.

Odluka je to Općinskog građanskog suda, a komunalni redari već su jučer počeli uklanjati muzejske reklame iz dvorišta. Razlog: dug od gotovo pola milijuna kuna i financijska blokada u posljednjih nekoliko mjeseci zbog kojih je muzej bio u sudskom sporu s Gradom. Iako ga godišnje posjeti oko 13 tisuća djece, a od ulaznica se uprihodi oko 350 tisuća kuna, voditelj muzeja Valentino Valjak kaže kako to nije dovoljno da se pokriju svi troškovi. Ističe, svaki mjesec su im nameti od Holdinga bili viši od 20.000 kuna, čime bi svaku godinu završili s dugom od 180.000 kuna, no nadao se, kaže, kako će postići neki dogovor s Gradom, s obzirom na to da je u obnovu prostora sam uložio oko milijun kuna.

- Svi građevinski radovi te vizualni identitet stvaranja muzeja iz napuštene i devastirane tvorničke hale realiziran je bez financijske pomoći gradskih i državnih institucija. Nebitno je jesmo li registrirani kao muzej, bitno je da nas se ne podržava. Naš je prostor, čini se, na meti nekih gradskih dužnosnika. To je sada političko pitanje - poručio je Valjak, te pozvao sve da dođu 26. siječnja kada se održava Noć muzeja kako bi upravo Muzej automobila bio najposjećeniji.

S druge strane, gradonačelnik Milan Bandić jučer je najavio kako će muzej raditi i dalje, ali pod drugim vodstvom.

- Nema većeg ljubitelja starih automobila i oldtimera od mene. Muzej Ferdinand Budicki neće biti neozbiljno i neodgovorno vođen. Aktualni gospodin bit će deložiran sukladno propisima, a mi ćemo muzej urediti i naći čovjeka koji će to voditi stručno i s ljubavlju - poručio je gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:30