RODITELJE U PANICI

STRAVA U ZAGREBU: TRINAEST ŠPRICA NAĐENO NA IGRALIŠTU OSNOVNE ŠKOLE! Učitelji upozoravaju kako ovaj slučaj nije iznimka

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 05.10.2017. u 14:00

 • CROPIX

   

  Trinaest šprica i igala pronađeno je uz dječje igralište Osnovne škole grofa Janka Draškovića u Vrapču koju svakodnevno pohađa gotovo 700 učenika.

  Šokantan prizor primijetio je vijećnik Mjesnog odbora Vrapče - centar Domagoj Kukas, s problemom je odmah upoznata i ravnateljica Osnovne škole Danica Rajković, a o cijelom slučaju obaviještena je i policija.

  Svi oni upozoravaju kako ovaj slučaj nije iznimka, nego kako se slični uznemiravajući prizori oko prostora osnovne škole, u čijoj se blizini nalazi derutna tržnica, viđaju gotovo svakog tjedna.

  Videonadzor

  Šprice su pronađene u prošli petak, zahvaljujući okolnim stanarima prostor je vrlo brzo očišćen, no vijećnik Kukas, ravnateljica Rajković, roditelji i okolni obrtnici traže hitno uređenje cijelog prostora i postavljanje videonadzora kako bi se izbjegla moguća tragedija.

  - Ovo se uistinu događa desetljećima. Školsko dvorište mi ne smijemo zaključavati i ono je otvoreno i u noćne sate. A tada na igralište može ući bilo tko. Mi svako jutro pregledavamo igralište, no svako žbunje teško možemo provjeriti. Obavijestila sam policiju o ovom slučaju i zatražila da pojačaju ophodnje. Ovo su situacije na koje mi, kao škola, teško možemo utjecati - kaže ravnateljica Rajković.

  Pronalazak šprica uznemirio je i brojne roditelje čija djeca pohađaju ovu osnovnu školu.

  Jedna od njih je i Mirela Rački, majka osnovnoškoca iz Vrapča, koja je užasnuta slikama objavljenim na društvenim mrežama.

  - Šokirana sam prije svega jer je riječ o mjestu na kojem se klinci igraju. Nažalost, ovo nije prvi takav slučaj. Čula sam da učitelji škole upozoravaju djecu da paze, da ne zalaze u grmlja te da, ako vide igle, odmah jave učiteljima - kaže majka.

  O svemu je, pričaju nam drugi roditelji, obaviješteno i Vijeće roditelja škole koje će ići s prijedlogom da roditelji sami financiraju videonadzor oko škole.

  Roditelji su, kažu, odavno izgubili strpljenje s čekanjem nadležnih institucija da urede cijeli prostor te će sami pokušati riješiti ovaj problem. Osim roditelja, negoduju i okolni obrtnici, poput Ivane Šajatović, vlasnice frizerskog salona, koja je sličan prizor zatekla proteklog tjedna.

  - Imala sam problema s odvodom u salonu i moj suprug je išao vidjeti o čemu se radi. Taj odvod nalazi se na prostoru škole. Kada ga je otvorio, shvatio je da su začepljenje prouzročile odbačene šprice. Bilo ih je 18 - prepričala je Šajatović.

  Guranje pod tepih

  Sa svim tim problemima već je upoznat i vijećnik Domagoj Kukas kojem je ovo prvi mandat. I dok nije bio izabran u mjesni odbor, kao građanin je upozoravao nadležne institucije kao i Vijeće gradske četvrti Vrapče na ovaj gorući problem. Nažalost, sluha nije bilo.

  - Nije mi jasno zbog čega se ove stvari guraju pod tepih. Kao da se čeka da se dogodi tragedija pa da se krenu popravljati stvari. Žalosno je što je jedna od reakcija na koju sam naišao u petak bila da je to normalno i zbog čega se uznemiravam. No isto tako žalosno je da je ovo svakodnevica i realnost u Vrapču.

  Naše Vijeće i Odbor sada imaju veće ovlasti i ovo se mora sanirati. Ako im je stalo do djece i kvarta, moraju pod hitno nešto učiniti - napominje Kukas.

  Akcija uklanjanja infektivnog otpada

  Na prizore poput ovog u Vrapču građani su ovo ljeto nailazili i na zelenim površinama i dječjim parkovima na Gajnicama, Ravnicama, Prečkom i Maksimiru. Šprice građani često sami uklanjanju, no tada taj infektivni otpad bace u obližnji kontejner. Iz Crvenog križa mole građane da ako naiđu na slične prizore, odmah kontaktiraju njihov Odjel za prevenciju ovisnosti i umanjenje zdravstvenih posljedica ovisničkog ponašanja.

  - Volonteri i djelatnici Crvenog križa organizirat će akciju uklanjanja korištenih strcaljki i igala, kao i ostalog infektivnog otpada. Građani nam se mogu obratiti na broj 01 4655 814 ili 01 4655 813 - rekla nam je Katarina Zorić, glasnogovornica Crvenog križa. (T.M.)

   

  Tagovi

  Izdvajamo