ZAGREB CITY

SUDIONICI TRIBINE O 'ZAGREBAČKOM MANHATTANU' OŠTRO KRITIZIRALI MEGAPROJEKT 'Ogroman prostor želi se predati investitoru bez konzultacija s građanima'

 Boris Kovačev / CROPIX

Megaprojekt "Zagreb City" je netransparentan, njegova izgradnja nije u interesu građana i Grad donosi odluke bez da se uopće savjetuje s javnošću i strukom, zaključak je to tribine "Zagrebački Projekt Manhattan" koja je u utorak održana na Arhitektonskom fakultetu.

U javnoj diskusiji sudjelovali su domaći i međunarodni stručnjaci te aktivisti koji su svojim izlaganjima upozorili javnost na brojne propuste u jednom od najvećih građevinskih zahvata u povijesti metropole kojim će se prenamijeniti Zagrebački velesajam i Hipodrom u luksuzni stambeni i poslovni kompleks. Bernard Ivčić iz Zelene akcije napomenuo je kako se radi o prostoru od 1,1 milijuna četvornih metara što je otprilike veličina užeg centra grada te da ga Grad želi predati investitorima bez da se konzultira s javnošću.

- Zadnji primjer netransparentnosti možemo vidjeti kod izmjena Generalnog urbanističkog plana (GUP). One su predstavljene tek u ponedjeljak i o njima se treba glasati idući četvrtak, što nije dovoljno vremena da javnost pročita projekt i donese kritičko mišljenje - naveo je Ivčić.

Na tribini se povukla velika poveznica između Zagreb Cityja i Beograda na vodi. Naime, radi se o istom investitoru Eagle Hills iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i primjećuju se brojne dodirne točke u samom procesu provedbe projekta. O tome je govorila Iva Čukić iz srpske nevladine udruge 'Ministarstvo prostora'.

- Beograd na vodi je bilo nemoguće realizirati bez promjene brojnih zakona i planova i zato je on proglašen projektom od nacionalnog interesa kako bi se proces ubrzao. GUP je čak izmijenjen prije nego je potpisan sami ugovor, a javnost je uvijek ostajala u mraku. Slučaj u Zagrebu je jedan veliki deja vu - kazala je Čukić.

U Hrvatskoj postoji otpor struke, što je istaknuo Tihomir Jukić, profesor na Arhitektonskom fakultetu. On je napomenuo kako su arhitekti više puta ponudili svoju pomoć gradonačelniku Milanu Bandiću te da imaju u ponedjeljak sastanak s njim. Jukić smatra kako taj prostor treba obnoviti, ali da Zagreb treba učiti od Manhattana i ostaviti park centrom grada te se širiti oko njega umjesto da ga uništi.

Kate Shaw, profesorica na Sveučilištu u Melbourneu, istaknula je pak na kraju kako svi megaprojekti koji mijenjaju prostor uz obalu rijeke imaju uvijek pet alarmantnih točaka koji ukazuju da nisu u interesu građana. - Zagrebački Manhattan ih sve ispunjava što samo pokazuje da nije u službi građana, već elita i ne nudi ono što treba stvarnim građanima. Zato vas pitam, zašto građani ovo ne istražuju? Nedostatak javnog diskursa je alarmantan i nešto se mora poduzeti - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:37