TEŠKA SITUACIJA

SUKOB U ZAGREBAČKOJ ŠKOLI Dio roditelja povukao djecu s nastave: 'Taj đak ih godinama maltretira' RAVNATELJICA 'I on mora ići u školu'

Za toga se učenika, koji nakon ispada u rujnu nije dolazio na nastavu, može predložiti primjereniji oblik školovanja, no njegovi roditelji to moraju odobriti
 Damir Krajač / CROPIX

U jednoj osnovnoj školi u Zagrebu prije četiri mjeseca dogodio se incident u kojem je dječak s visoko funkcionalnim oblikom poremećaja autističnog spektra napao djelatnike škole i uništio školsku imovinu.

Nakon tog događaja izbivao je iz škole zbog nemogućnosti pronalaska novog asistenta u nastavi, no jučer se vratio, i to samo na sat engleskog koji vodi njegova razrednica. No, prije nego što je on s asistenticom ušao u učionicu, desetak djece je uz ranije dopuštenje svojih roditelja napustilo razred i cijeli taj školski sat provelo ispred knjižnice. Kako su objasnili njihovi roditelji, to je bio njihov znak protesta zbog njegova povratka.

- Taj dječak već godinama maltretira našu djecu i ometa ih u učenju. Tijekom nastave šeće po razredu, pjeva, viče te napada drugu djecu. Jednom dječaku je gurnuo glavu u WC školjku i pustio vodu, no sve je kulminiralo prošlogodišnjim incidentom kada je udario profesoricu - ispričali su nam roditelji koji su čekali ispred knjižnice s ostalom djecom.

Oni su, kažu, svjesni da ovo nije način kako se trebaju rješavati ovakve situacije, ali ističu da nemaju drugog izbora jer se njihova djeca boje ići u školu. I prije su se, navode, žalili ravnateljici na tog dječaka i tražili da se njihova djeca prebace u poseban razred ili rasporede po drugim razredima, no nije udovoljila njihovu zahtjevu zbog pedagoških standarda.

Bolja okolina za učenje

- Ne krivimo dječaka za ovo, ali moramo biti svjesni da ovakva situacija ne pomaže nikome. Naša djeca ne mogu adekvatno pratiti nastavu, a vjerujemo da bi i njemu bilo lakše u nekim drugim uvjetima. On je ipak dvije godine stariji od njih svih jer su dvaput odgodili njegov odlazak u školu, tako da je njemu potrebna bolja okolina za učenje i njegovi roditelji toga trebaju biti svjesni. Uostalom, ovo je škola nulte tolerancije prema nasilju i tako se mora ponašati - drže roditelji.

I dok su oni stajali ispred knjižnice, dječakov otac je bio ispred škole. Pokušali smo doći do njega nakon završetka sata, ali je već bio otišao. Naknadno smo i nazvali majku dječaka, no ona nije htjela razgovarati s nama. Obratili smo se zato ravnateljici škole koja nam je objasnila da, unatoč incidentu, oni moraju po zakonu vratiti dijete na nastavu.

Razumijevanje

- Postupili smo sukladno zakonu i pratili naputke nadležnih institucija po kojima se dijete mora vratiti na nastavu jer pravo na obrazovanje ima svako dijete. Napravili smo najbolje što možemo - djetetu smo našli najbolju moguću asistenticu s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom s teškoćama, sazvali smo roditeljski sastanak na kojemu smo obavijestili roditelje o učenikovu povratku i razgovarala sam s učiteljima kako bi djetetu omogućili što ugodniji boravak u školi sukladno njegovoj teškoći. Pokušali smo sve da maksimalo uvažimo sve učenike - rekla je ravnateljica.

Upitana o prijašnjem problematičnom ponašanju dječaka, rekla je da je “pokazao ponašanje sukladno njegovim poteškoćama” te da moraju pokazati razumijevanje jer se ni jedno dijete ne može udaljiti iz škole. - Može se predložiti primjereniji oblik školovanja gdje dijete ima bolje uvjete za razvoj i učenje. U slučaju da roditelj odbije prvostupnjsko rješenje o promjeni oblika školovanja, o žalbi odlučuje nadležno ministarstvo.

Sve do drugostupanjskog rješenja dijete ima pravo i dalje pohađati nastavu u toj školi, no u slučaju drugostupanjskog rješenja ta odluka je izvršna. Premda, roditelj i dalje ima pravo na sudski spor - rekla je ravnateljica te dodala da su pokrenuli spomenuti postupak za prebacivanje na primjereniji oblik školovanja te da čekaju da im roditelji dostave traženu dokumentaciju. Ujedno smo saznali da su nadležne službe ranije roditeljima dječaka ponudili rješenje da se dječak školuje od kuće, no da su oni tu opciju odbili.

Najbolje rješenje

Dok se čeka rješenje, dječak se postupno vraća na nastavu odlazeći za sada na jedan školski sat dnevno, a roditelji druge djece su rekli da će s tih satova i dalje povlačiti svoju djecu.

- Zar se prvo mora proliti krv prije nego što se pronađe neko rješenje - pitaju se roditelji koji kažu da su se o ovom slučaju obratili i Ministarstvu znanosti i obrazovanja, no da nikada nisu dobili odgovor. Zato smo jučer poslali upit Ministarstvu i pitali ih za rješenje, no oni su nam tek potvrdili da su upoznati sa slučajem te da su u “kontaktu s ravnateljicom kako bi se pronašlo najbolje rješenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:59