NOVI HOLDING MILANA BANDIĆA

SUTRA JE DAN ODLUKE: HOĆE LI ZAGREB DOBITI JOŠ JEDNU MEGATVRTKU!? Na sjednici Skupštine grada na velikom ispitu je ideja Slobodana Ljubičića

 
 CROPIX

Hoće li Grad Zagreb dobiti novu tvrtku u svom vlasništvu koja će se baviti isključivo obnovom sportskih objekata i koja će u svom temeljnom kapitalu imati vrijedne sportske nekretnine, jedna je od točaka o kojima će se burno raspravljati na sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine.

Idejni začetnik osnivanja nove tvrtke Sportski objekti bivši je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić koji je cijeli plan izložio gradonačelniku Milanu Bandiću. Gradonačelnik je pak, ispostavilo se poslije, bez ikakvih konzultacija sa skupštinskim koalicijskim partnerima iz HDZ-a odluku o osnivanju predložio za sutrašnji dnevni red sjednice.

Potrebna analiza

U HDZ-u su stoga poprilično suzdržano prihvatili cijelu priču, a u kuloarima se protekli tjedan pričalo da Sportske objekte neće prihvatiti bez detaljnijih objašnjenja.

Sam Ljubičić o Sportskim objektima ne želi pričati, a u kratkom razgovoru poručio nam je kako je u cijeloj priči tek jedna stvar sigurna.

- U toj tvrtki, ako je Skupština blagoslovi, osobno neću sudjelovati ni na koji način. Za sve ostalo obratite se Gradu - poručio nam je Ljubičić.

U Gradu, pak, naši sugovornici navode kako je sportska infrastruktura na vrlo niskoj razini, izuzev Arene Zagreb koja je jedini sportski objekt koji zadovoljava apsolutno sve uvjete kako za same sportaše tako i za građane koji u taj objekt dolaze uživati u sportskim i glazbenim događanjima.

- Maksimir propada već dulji niz godina, Dom sportova također puca po šavovima, a o plivalištu na Šalati da i ne govorimo. Riječ je o nekretnini u srcu grada koja je ruglo. Slična je stvar i s kompleksom Cibona. Što se ti objekti više budu prepuštali vremenu, to će više propadati, a time će i njihova obnova biti u konačnici skuplja - objašnjavaju naši sugovornici iz Grada koji navode kako su se već ostvarili kontakti s komercijalnim bankama radi financiranja projekata.

Gradske tvrtke

- Europske investicijske banke su te koje inzistiraju da se za ovakve projekte osnivaju zasebne tvrtke, koje su u vlasništvu Grada, baš zbog transparentnosti kako bi se svaka kuna mogla kontrolirati. Osim banaka, preko tvrtke koja je u vlasništvu Grada lakše bi se došlo i do sredstava iz fondova EU - tvrde naši sugovornici.

Ako dođe do izglasavanja nove tvrtke, prvi projekt kojim bi se bavili Sportski objekti bila bi obnova Šalate. Na javnom natječaju za projektnu dokumentaciju pobijedila je zajednica ponuditelja Proarh tri i Radionica statike koja je napravila idejno rješenje. Sama rekonstrukcija Šalate predviđa natkrivanje “zbog produljenja termina korištenja bazena tijekom cijele godine”, širit će se 50-metarski bazen kako bi postojala mogućnost postave deset plivačkih traka, a dogradit će se i još jedan bazen za učenje plivanja, ali i za rekreativne svrhe, dužine 25 i širine 12,5 metara, koji bi trebao zamijeniti postojeći bazen za neplivače. Sama obnova stajala bi oko 200 milijuna kuna i u Gradu vjeruju da bi se kroz Sportske objekte mogla realizirati za dvije i pol godine.

Ove godine rješavala bi se građevinska dozvola i izbor za najpovoljnijeg izvođača, dok bi sami radovi trajali najdulje godinu i pol.

- U temeljni kapital tvrtke ušla bi nekretnina na Šalati i tvrtka bi podigla hipotekarni kredit. Grad bi kroz proračun sredstva za otplatu kredita plasirao Sportskim objektima koji bi, pak, plaćali taj namjenski kredit. Prema našim procjenama, ako cijena svih radova bude 200 milijuna kuna, Grad bi na rok od deset godina plaćao 22 milijuna kuna godišnje - objašnjavaju naši sugovornici.

Nakon obnove Šalate, po sličnom principu krenulo bi se u obnovu i natkrivanje Maksimira, uređenje kompleksa Cibona i Doma sportova, ali i zemljišta na Sveticama na kojem je trebao niknuti kamp HNS-a. Prema okvirnim procjenama, ukupna obnova svih sportskih objekata u Zagrebu, kako ovih većih tako i onih manjih,stajala bi oko 150 milijuna eura.

Otpor oporbe

Oporba se, očekivano, odmah usprotivila ovakvom projektu. Skupštinski Odbor za kontrolu odbio je osnivanje takve tvrtke te traže da im se odgovori na niz pitanja.

- Kako će to društvo poslovati? Je li riječ o dokapitalizaciji, hoće li biti u partnerstvu s državom ili s nekim drugim? Kako se planira znatnu imovinu prebaciti iz vlasništva Grada u d. o. o. koji će tom društvu omogućiti kreditiranje? Kojim će se poslovnim modelom pritom koristiti - pita se Odbor za kontrolu.

Osim toga, mnogi navode kako cijeli projekt obnove Šalate nema predinvesticijski i investicijski elaborat na temelju kojega bi se jasno moglo vidjeti kako će cijeli projekt izgledati kroz faze.

U petak je o toj temi govorio i Marko Sladoljev, Mostov saborski zastupnik, koji je pokazao interni dokument Gradskog ureda za financije u kojem se upozorava da u proračunu za 2019. godinu nedostaje 1,4 milijarde kuna za namirenje dugova i planiranih rashoda.

Likvidnost grada

- Zagreb je u tolikoj financijskoj dubiozi da gradonačelnik Milan Bandić pomoću osnivanja trgovačkog društva Sportski objekti želi povećati likvidnost Grada i vratiti dugove za koje je on sam odgovoran. Tim se osnivanjem ništa neće dogoditi, sportski objekti neće biti obnovljeni - rekao je Sladoljev, a zagrebačka oporba navodi i kako se nova tvrtka osniva i radi uhljebljivanja Bandićevih kadrova.

U Gradu dio pročelnika navodi kako će Sportski objekti dizati namjenske kredite koje će banka direktno uplaćivati izvođaču te kako će zaposlenici tvrtke - koji bi bili zaduženi za europske fondove ili nadzor investicije i realizacije projekta - biti povučeni iz gradske uprave.

Osim toga, naši sugovornici navode kako bi u Sportske objekte, kao kontrolni mehanizam, trebalo postaviti i nekoliko zastupnika Skupštine iz opozicije i oporbe, koji bi pratili i nadzirali rad tvrtke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:28