VELIKI LOV NA PREKRŠITELJA

TAJNA AKCIJA U ZAGREBU 'Tri godine smo lovili tog čovjeka. A kada smo ga napokon uspjeli uhvatiti, ostali smo razočarani...'

 
 Marko Todorov / CROPIX

Šleper sa zemljom i zelenilom ulazi na čistinu pored ulaza na brzu cestu u zagrebačkom Ježdovcu. Tamo su već tri kamiona, sva tri prazna. Vozač prvog kamiona skreće na maleni puteljak koji vodi u Ježdovečku šumu, poznato mjesto ilegalnog odlaganja otpada. I staje. Primijetio nas je, okreće se i odlazi. Krećemo u potjeru. Kamion naglo skreće na parkiralište lokalnog kafića. Na sigurnom je, ne radi prekršaj sve dok ga se ne ulovi na djelu. Parkiramo auto i čekamo. Slijedi još jedna igra mačke i miša.

Ovako izgleda dio koordinirane akcije policije i zagrebačkog komunalnog redarstva s ciljem suzbijanja ilegalnog odlaganja otpada i kažnjavanjem prekršitelja. Akcija traje već tri mjeseca i u tom razdoblju su na djelu ulovili 16 teretnih vozila s otpadom protiv kojih su pokrenuli postupanje, ali unatoč tome otpad i dalje završava u prirodi. Proveli smo jedan dan s njima u lovu na ilegalne odlagače i u subotu ujutro smo naletjeli na sporni kamion s početka priče.

CROPIX

Deponiji

- U pravilu uvijek idu dva kamiona, jedan s otpadom i drugi sa zemljom s kojom se onda zakopa rupa u koju je taj otpad bačen - kaže komunalni redar.

Nakon poduljeg čekanja kamion se nije micao, zbog čega smo se mi pomaknuli kako bismo vozaču dali osjećaj sigurnosti. On je to iskoristio. Pet minuta nakon što smo se vratili, kamiona nije bilo. Uslijedio je pregled svih poznatih divljih deponija u okolici Ježdovca i Rakitja. Na desetak lokacija zatekli su nas nanosi građevinskog i glomaznog otpada, prizori uništene prirode. Do odlagališta je vodila blatnjava nedostupna cesta puna rupa i vode, a svako malo su nas dočekali veliki nanosi otpada koji su priječili put do nekih lokacija.

- To oni natovare, tako da nitko ne dođe do deponija. Njima nije problem to pomaknuti jer dođu s bagerom, a kasnije opet nasipaju. Otpad znaju i zakopati ili paliti - reče drugi redar. Na kraju ga nismo ulovili, a redari nisu krili razočaranje.

- Dvaput tjedno odlazimo u akcije, ponekad s policijom, nekad sami. Uvijek nam je žao kada propustimo priliku da ulovimo počinitelja, jer ne možemo napisati kaznu osim ako ga baš ulovimo na djelu - kaže jedan od redara. Naime, počinitelje kojima izdaju kazne često sretnu opet u istom prekršaju. Ulovljeni prekršitelji na kazne odgovaraju odmahujući rukom, a ponekad i šakama.

- Stalno nam prijete, čak i pred policijom, a kazni se ne boje. Napisao sam protiv jednog od šefova kaznu od 100.000 kuna, ali on i dalje radi mimo zakona - kaže.

Dosad su ulovili 15-ak počinitelja, od čega je većina radila za jednog vlasnika. U razgovoru s mještanima Ježdovca uvijek se spominjalo isto ime za koje sumnjaju da stoji iza ilegalnog deponiranja smeća - Ivica Matković. U Ministarstvu zaštite okoliša su nam odgovorili da protiv spomenute osobe do 13. lipnja nisu zaprimili nikakvu prijavu o nezakonitom odlaganju otpada, ali su naveli da su zato imali druga postupanja.

Prekršajni nalog

- Prema istoj osobi inspekcija je postupala ranije jer je obilaskom lokacije Ježdovec u Zagrebu zatečen kako spaljuje razni građevni i glomazni komunalni otpad. Zbog navedenog postupanja izdan je prekršajni nalog u veljači 2017. - stoji u odgovoru Ministarstva. Za Ivicu Matkovića smo pitali i u Komunalnom redarstvu Grada Zagreba.

- Postoji opravdana sumnja da iza svih prekršaja postoji jedna glavna osoba za koju radi više kooperanata. Prilikom jednog nadzora utvrđeno je da je ta osoba odložila glomazni otpad na području Ježdovečke šume. O svemu su prikupljeni podaci i u tijeku je provođenje zakonskih postupaka - rekli su u Komunalnom redarstvu te dodali kako se protiv spomenute osobe vodi kazneni postupak za druge ilegalne radnje na području Ježdovca.

Riječ je o slučaju iz 2015. o kojemu je Jutarnji već pisao, a u njemu se ponovno spominje ime Ivice Matkovića. Tada je inspekcija Ministarstva gospodarstva prijavila Matkovića za ilegalnu eksploataciju mineralnih sirovina. U spomenutom Ministarstvu su nam odgovorili kako su na temelju izvještaja rudarske inspekcije iz 2015. provodili nove postupke protiv Josipa i Jakova Matkovića zbog bespravne eksploatacije građevnog pijeska i šljunka u Ježdovcu.

Protiv Josipa je Ministarstvo podnijelo kaznenu prijavu na osnovu koje je ODO u Novom Zagrebu u prosincu 2017. godine podiglo optužnicu protiv njega. Protiv Jakova Matkovića je rudarski inspektor podnio optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu u vrijednosti od 52.800 kuna.

Postupak

- Prema rečenim prijavama, presudom Prekršajnog suda u Novom Zagrebu od 31. listopada 2016. godine, Jakov Matković je proglašen krivim i kažnjen s novčanom kaznom od 200.000 kuna, a odlukom Općinskog državnog odvjetništva u Novom Zagrebu od 21. veljače 2018. godine odlučeno je da se postupak naknade štete neće pokretati.

Nastavno, u postupku kontrole utvrđeno je da rečeno rješenje rudarskog inspektora počinitelj nije poštivao, temeljem čega je u daljnjem upravnom postupku rudarski inspektor rješenje proveo pečaćenjem ovog lokaliteta 16. veljače 2016. godine te podnio Prekršajnom sudu optužni prijedlog, sa zahtjevom za oduzimanje imovinske koristi ostvarene bespravnom eksploatacijom u vrijednosti od 2430 kuna, a presudom Prekršajnog suda u Zaprešiću od 30. kolovoza 2016. godine Jakov Matković proglašen je krivim i kažnjen s novčanom kaznom od 30.000 kuna, uz izrečenu mjeru oduzimanja protupravno stečena imovinske koristi ostvarena počinjenjem prekršaja u iznosu od 2430 kuna - kažu u dopisu Ministarstva.

“Ova hajka na mene traje već tri godine”

Prozvani Ivica Matković odgovorio nam je kako su sve optužbe protiv njega neistinite te kako stalni napadi komunalnih redara štete ugledu njegove tvrtke.

- Moja tvrtka bavi se rušenjem starih kuća, tako da u pravilu radimo samo s građevinskim otpadom. Otpad rasipavam po parkiralištima i poljskim putevima na zahtjev privatnih vlasnika, a dio iskoristivog otpada prodamo. Ova hajka na mene traje već tri godine i uvelike šteti ugledu moje tvrtke - rekao je Matković. Upitan o presudi za ilegalno izvlačenje šljunka izjavio je kako je “to bilo nekad i više se ne radi”, a za komunalne redare kaže “da lažu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 22:46