Teško bolesna Anja odlazi na operacije opasne za život

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.01.2007. u 23:18

ZAGREB - Četverogodišnja Anja Kostanjevečki od rođenja je stopostotni invalid. Tijekom poroda ostala je bez dotoka kisika te je zbog toga oboljela od cerebralne paralize i teške epilepsije.

Dnevno doživi oko 300 epileptičnih napada i nije u stanju živjeti samostalno, već je u potpunosti ovisna o roditeljima koji bdiju nad njom 24 sata na dan.

Mentalno je zaostala, ne govori, no voli se igrati sa životinjama, drugom djecom te općenito družiti s ljudima. Od prvoga dana nakon rođenja uključena je u sve terapijske tretmane, a nedavno je bila u Njemačkoj na liječenju.

- Posjećujemo Krapinske toplice, a u Zagrebu smo obišli sve bolnice. Kako naše zdravstvo ne pokriva liječenje u inozemstvu, kao ni lijekove koje naručujemo iz inozemstva, a koji stoje svaki po 500 kuna i neophodni su za njezino zdravlje, sve troškove snosimo sami - priča njezin otac Tomislav Kostanjavečki.

Uz lijekove koje svakodnevno koriste, objašnjava, Anji su potrebna i razna pomagala, a svako od njih stoji minimalno od 10 do 20 tisuća kuna. - Digli smo kredite, borili se za našu Anju. Sada smo jednostavno došli do zida. Kao i svaki roditelj, i mi tražimo razne alternative, pa tako za dva tjedna krećemo na rehabilitaciju u Ljubljanu. Svaki odlazak stoji oko 7500 kuna - nastavlja otac.

Njegova supruga Jasmina i on žive od nešto više od 6000 kuna primanja. Tomislav je zaposlen u policiji kao pripadnik interventne policije, a Jasmina je kućna pomoćnica. Svom djetetu žele najbolje, žele joj pružiti bar dio života.

- Ne gajimo lažnu nadu da će ona jednoga dana prohodati ili slično. Ali želimo iskoristiti sto posto mogućnosti koje ipak jesu ispred nje.

Terapijskim tretmanima pokušavamo joj poboljšati i ovako težak život koji još nije ni osjetila. A željna je života - objašnjavaju nam roditelji velikoga srca.

Unatoč teškoj financijskoj situaciji, i oni sami su nedavno pomogli obitelji Jindra u Puli čija djevojčica Izabela boluje od tumora te joj je potrebna hitna operacija. - Naša Anja mora će na operaciju obje noge i kukova, a to je zahtjevna i rizična operacija. Naime, ona je jako spastična, nema kontrolu glavice i uza sve to ima tešku epilepsiju.

Operacijom bi se postiglo da dijete donekle samostalno sjedi. To je samo jedan mali segment u njezinu liječenju - kažu roditelji pred kojima je još mnogo teških trenutaka u životu. Ipak, prema njima idu uzdignute glave, željni da se njihovu anđelčiću, kako i sami kažu, poboljša život te da ga barem dijelom okusi.   

Za malenu Anju u Zagrebačkoj banci otvoren je žiroračun preko kojeg svi mogu pomoći obitelji Kostanjevečki. Broj žiroračuna u Zagrebačkoj banci je 2360000-1000000013, s pozivom na broj 3113728810.


Sanjin Španović

Izdvajamo