KLJUČNI GLASAČ

TKO JE ČOVJEK ČIJI JE GLAS SPASIO BANDIĆA Ekspresno je isključen iz HSS-a!; BELJAK 'Znate li što mi je rekao nakon Skupštine? Pa što to znači!?''

 
 HANZA MEDIA

Ilija Ćorić, zastupnik Hrvatske seljačke stranke u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, isključen je iz stranke nakon što je svojim glasom podržao danas usvojen zagrebački proračun, objavio je prvi čovjek HSS-a Krešo Beljak. Kako neslužbeno doznajemo, predsjednik stranke Beljak, gradonačelnik Grada Samobora, odmah ga je pozvao na razgovor te mu je uručio odluku o suspenziji dok se ne pokrenu odgovarajući postupci o isključenju iz stranke.

Na izvanrednoj konferenciji za medije Beljak je izjavio kako je ostao u šoku kada je čuo i vidio da je glavni tajnik njegove stranke Ilija Ćorić glasao za Bandićev proračun. Beljak je potvrdio da će Ćorić trenutačno biti izbačen iz stranke i dobiti otkaz.

- Stvarno ne znam zašto je to napravio, to je veliko iznenađenje. Dogovor našeg kluba je bio da se glasa protiv proračuna, a on mi je još jutros rekao da će definitivno glasati protiv - rekao je Beljak koji je uvjeren da je cijeli ovaj dogovor plod 'kuhinje' Plenkovića i Bandića. - Pitao sam Ćorića zašto je to napravio, a on mi je odgovorio 'Život me natjerao'. Što to znači!? Neka državne institucije to otkriju.

Beljak kaže da ga je jučer upitao zašto se nije javio novinarima Jutarnjeg, da su ga tijekom jutra zvali zabrinuti koalicijski partneri... - Nazvao me i rekao 'šefe, ne brini, sve će biti u redu'. Ali od sutra taj čovjek je bez plaće u HSS-u!

Beljak je dodao i da Amsterdamska koalicija neće propasti zbog ovog 'incidenta': - Ma kakvi, još ćemo biti jači. Okupit ćemo nove ljude, prave političare, one koje je nemoguće kupiti.

Neki izvori iz HSS-a: Sve je to samo igra...

Ipak, neki naši sugovornici tvrde kako je Beljak čitavo vrijeme znao za Ćorićevu namjeru da svojim glasom podrži proračun i time, de facto, osigura vlast zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Dio smatra kako je riječ o unaprijed dogovorenoj igri, jer iako se u javnosti stječe dojam da Beljak i Bandić ne dijele iste političke stavove, zapravo dobro surađuju: - Iz proračuna Grada Zagreba isplaćuju se velike svote, putem javnih natječaja, tvrtkama koje osiguravaju Beljakovu vlast u Samoboru, tako da je to logičan savez, kažu naši sugovornici.

Ilija Ćorić, inače, glavni je tajnik Beljakove stranke sa dugogodišnjom karijerom u HSS-u: - Njemu je HSS sve, više od mame i tate. Zato vjerujem da ovo nije slučajno i da je sve bilo unaprijed dogovoreno, kaže izvor Jutarnjeg.

Mrak Taritaš: Sramim se što živim u ovoj zemlji, ali Amsterdamska koalicija nije upitna!

Amsterdamska koalicija nije upitna, unatoč činjenici da je HSS-ov Ilija Ćorić glasao za zagrebački proračun i time podržao Milana Bandića, doznajemo u građansko-liberalnom savezu (GLAS).

U toj stranci smatraju kako je Ćorić postupao na svoju ruku, a ne u dogovoru s predsjednikom stranke Krešom Beljakom, te pozdravljaju Beljakovu odluku da Ćorića trenutno udalji iz stranke. Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš izjavila je za Jutarnji kako je današnje glasanje u zagrebačkoj Skupštini sramotan primjer političke korupcije.

- Sramim se što živim u zemlji u kojoj se kupuju saborski i skupštinski zastupnici. Istovremeno sam ponosna na nas troje zastupnika GLAS-a koji smo otpočetka jasno i dosljedno rekli da za proračun nećemo glasati. Ovo troje zastupnika koji su podržali prorčaun bacili su u blato svoj ugled,ako su ga uopće i imali. Ako oni sebe nakon ovoga mogu pogledati u ogledalo, onda to više govori o njima samima, rekla nam je Mrak Taritaš.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak ustvrdio je kako nije znao za namjeru svog glavnog tajnika da glasom podrži proračun, a naša sugovornica i Beljakova koalicijska partnerica smatra kako je isključenje bio jedini ispravan potez: - Što se Ćorića tiče, siguran sam da je HSS povukao jedini ispravan potez koji će zaštititi ugled stranke, komentirala je Mrak-Taritaš Ćorićevo 'momentalno udaljenje iz stranke'.

Doznajemo i kako je predsjednik HSS-a Krešo Beljak, koji je upravo na izvanrednoj konferenciji izbacio Ćorića iz stranke, vrlo teško podnio njegovo glasanje kojim je podržao Milana Bandića u Skupštini. "Bio je na rubu suza", kaže naš izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 06:21