IZAZOV KARIJERE

TKO JE KARAMARKOV KANDIDAT ZA METROPOLU ‘Sa 15 se učlanila u HDZ, a sada želi srušiti vladara Zagreba, Bandića’

Margareta Mađerić bila je šefica Mladeži i šefica Zajednice žena za Grad Zagreb

ZAGREB - Svoje pitanje uputit ću predsjedniku Uprave Zagrebačkog Holdinga Ivi Čoviću - rečenica je koja je postala svojevrsni zaštitni znak Margarete Mađerić, kandidatkinje HDZ-a za gradonačelnika Zagreba. Gotovo da nema sjednice Gradske skupštine a da ova 35-godišnja zastupnica HDZ-a ne započne nastup za govornicom za taj način.

Mađerić se, naime, kroz dva mandata u Gradskoj skupštini prometnula u jednog od najglasnijih kritičara Zagrebačkog holdinga i SDP-a, pa je vrh stranke, nakon višemjesečne potrage i gomile odbijenica, nju odlučio kandidirati za gradonačelnika.

Red je bio podulji: Zlatko Vitez, Davor Štern, Nikica Valentić, Drago Prgomet, Dražen Siriščević, Domagoj Milošević. Neki od njih ponudu su odbili unaprijed jer, kažu naši sugovornici, nisu bili dovoljno ludi da se s obzirom na vrlo loš rejting HDZ-a upuštaju u takvu avanturu.

U vodu padaju i navodi da su Mađerić za tu funkciju u HDZ-u pripremali dva mjeseca jer, kako doznajemo, još prošli tjedan vođeni su pregovori s liječnikom i potpredsjednikom Sabora Željkom Reinerom.

Lokalna tematika

Kada je i on odbio Tomislava Karamarka, vrh stranke odlučio je da više ne može čekati: do izbora je ostalo 90-ak dana, kandidata su morali odabrati pod mus.

- Izbor je pao na Andriju Mikulića, šefa Gradske organizacije, i Margaretu Mađerić. Budući da je Mikulić potpuno neprepoznatljiv, morali smo se odlučiti za Margaretu. I k svemu tome ona je, za razliku od drugih, bila dovoljno odvažna da pristane. Riječ je o dami, koja dobro poznaje lokalnu tematiku i koja će se moći ravnopravno nadmudrivati s protukandidatima - kaže naš sugovornik iz HDZ-a.

Slanje Mađerić u utrku protiv Milana Bandića u SDP-u su odmah ocijenili kao tihu suradnju s aktualnim gradonačelnikom i ponavljanje povijesti: i 2009. godine kružile su priče da je HDZ na izbore poslao Jasena Mesića, dakle neprepoznatljivog kandidata, koji Bandiću neće oteti birače.

Prošla sve strukture

- Iz aviona se vidi da su stavili najslabijeg kandidata samo da se olakša posao Bandiću u prvom krugu. To je radio Ivo Sanader, to sada radi i Karamarko. Nemojte me krivo shvatiti, ona je vrijedna zastupnica, uvijek je brifirana i pripremljena, ali to nipošto ne može biti kvalifikacija da postane kandidat za gradonačelnika - smatra Jurica Meić iz SDP-a.

Mađerić je svoju karijeru u HDZ-u počela graditi još početkom devedesetih, a njen stranački kolega i zastupnik u Skupštini Stanko Gačić kaže da se u stranku učlanila prije 20 godina, dakle dok je još bila maloljetna.

- Prošla je sve strukture, u stranačkoj bazi je oduvijek, mislim da se u stranku učlanila sa 15 godina. Vjerujem da je taj njen dugovječan staž u stranci također jedan od razloga zbog kojeg je odabrana kao naš kandidat za Zagreb. Poznajem je od 1997. godine i mogu reći da je to energična osoba, ali i tip čovjeka koji je uvijek spreman saslušati tuđe mišljenje - kaže Gačić.

Mađerić je dakle u karijeri bila: predsjednica mladeži HDZ-a, članica predsjedništva i predsjednica Zajednice žena za Grad Zagreb. Posljednja dva mandata zastupnica je u Gradskoj skupštini, gdje se zapravo i isprofilirala njena politička karijera. Otkako je Jasen Mesić napustio zastupničke klupe, ona je ujedno i predsjednica kluba HDZ-ovih zastupnika.

Prema statistikama Gradske skupštine za 2012. godinu, Mađerić je od ukupno 51 zastupnika druga najaktivnija zastupnica, odmah iza HNS-ovke Morane Paliković Gruden. Prema podacima do kojih smo došli, Mađerić je prošle godine bila na svim sjednicama Skupštine, na ukupno 45 sjednica uputila je 51 pitanje i prijedlog, sudjelovala je u 83 rasprave i replicirala 37 puta, daleko više od svih ostalih zastupnika.

Udana za odvjetnika

- Ona je beskompromisna, uvijek glasa po svojem unutarnjem osjećaju. Iskrena je i uvijek govori bez zadrške - hvali je njena stranačka kolegica Danira Bilić.

Mađerić je po zanimanju ekonomist, a udana je za odvjetnika i ekonomista Luku Mađerića s kojim ima dvoje djece.

Od 2006. do 2011. godine bila je članica Nadzornog odbora Gradske plinare, za što je primala naknadu, a osnivačica je tvrtke za izgradnju objekta niskogradnje A.G.M. Kosec, koja je prema nekim podacima u 2011. godini uprihodila više od pola milijuna kuna.

Sredila si 4 povlaštene karte, pa Kekina napala zbog istog

No osim po svojim aktivnostima, Margareta Mađerić tijekom nastupa u Skupštini uspjela je ostati upamćena po tome što se protivila imenovanju jedne zagrebačke ulice po Milanu Mladenoviću (pjevač i gitarist grupe EKV rođen u Zagrebu), riječima da taj bend ima ovisničku prošlost, čime bi se novim generacijama slale krive poruke. Također je zaključila da ta grupa i nije bila pretjerano popularna u Hrvatskoj.

Potkraj 2011. bila je prozvala direktora Zagrebparkinga Roberta Mišetu da je sredio povlaštenu parkirnu kartu frontmenu grupe Hladno pivo Mili Kekinu, da bi ubrzo na površinu isplivalo i to da sama posjeduje, mimo pravila i procedura, čak četiri povlaštene karte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:34