DEPONIJ

'TO NISU ZAGREPČANI, TO SU HULJE!' Bandić se zaprepastio kad je vidio na što sliči ilegalno odlagalište na Savici: 'Ovo je ekološka bomba, zločin!'

 
 Srđan Vrančić / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u subotu je obišao divlje odlagalište otpada u zagrebačkom naselju Savici, gdje se provodi sanacija, najavio postavljanje kamera, komunalnih redara i čišćenje, te poručio da će iza Uskrsa ući u trag uljezima koji drže divlje deponije.

- Neću žaliti ni vremena ni novca da uđem u trag tim ljudima. Jer ovo što se tu radi to je ekološka bomba i zločin. To je ekocid, rekao je Bandić prilikom obilaska divljeg odlagališta uz jezera Savica-Šanci, koje je nastalo na području zaštićene prirode i u blizini vodocrplilišta koje napaja dio Zagreba, objavio je HRT.

- Ovdje ima 3000-5000 kubika otpada i kamioni Čistoće odavde neće otići dok sve ne saniramo, poručio je gradonačelnik Bandić.

O ilegalnom deponiju Jutarnji je pisao prije nekoliko dana, a u međuvremenu je i Nova TV objavila prilog u kojem se navodi da se "gazdi otpada" plaća 100 do 200 kuna za odlaganje, za razliku od Jakuševca gdje se otpad plaća po kilaži. Osobe koje drže ilegalno odlagalište otpad pale i dalje preprodaju sirovine.

Na upit kako je nastao tako velik divlji deponij, Bandić nije dao jasan odgovor. Naglasio je samo da je riječ o ekološkoj katastrofi, najavio postavljanje komunalnog redara i kamera i čišćenje cijeloga područja.

- Stotine i stotine sličnih mjesta ima u Zagrebu. Iza Uskrsa na svako takvo mjesto stavit ćemo po jednog komunalnog redara da stanemo na kraj uljezima. To nisu Zagrepčani, to su hulje i neodgovorni ljudi, rekao je Bandić.

Gradska skupština prošloga je tjedna donijela odluku o mjerama za sprječavanje nepropisnog odbacivanja otpada i mjerama za uklanjanje odbačenog otpada koje predviđaju postavljanje prepreka, video nadzor i znak upozorenja o zabrani odbacivanja otpada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:52