KRITIKA 'BANDIĆEVOG MANHATTANA'

Tomašević: Apsolutno je problematično kako se odvija projekt 'Grad u Gradu'

Tomislav Tomašević
 Bruno Konjević / CROPIX

Predsjednik Kluba gradskih zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) rekao je u četvrtak novinarima u stanci sjednice Gradske skupštine kako je apsolutno problematično kako se odvija projekt "Grad u Gradu".

"Mi kao zastupnici, iako trebamo na kraju glasati o ugovoru koji se potpisuje s privatnim investitorom i o promjeni prostorno-planske dokumentacije, nemamo apsolutno nikakve informacije što se pregovara, što se tamo planira raditi, što je potpisano do sada točno s investitorima", rekao je Tomašević.

Podsjetio je da je Gradska skupština jutros odbacila njihov prijedlog da gradonačelnik Milan Bandić u roku od 30 dana dostavi izvješće o tome što su bile ponude investitora, što se planira i što se planira s prostorno-planskom dokumentacijom. Za Generalni urbanistički plan (GUP) Bandić je rekao da će se naći na klupama zastupnika u svibnju, no, rekao je Tomašević, zasad ne izgleda da će se to dogoditi, izgleda da će se "opet adaptirati GUP prema interesima investitora".

"Znači, nije jasno što će tu biti javni interes budući da Grad daje svoje zemljište, što će se dobiti s druge strane od investitora", rekao je Tomašević.

Najavio je da će Klub lijevog bloka, iako im danas nije prošlo da tu točku po hitnom postupku stave na dnevni red sjednice, inzistirati da to učine na drugi način kako bi dobili informacije. Podsjetio je kako te informacije jučer javnost nije mogla dobiti na tribini Društva arhitekata jer se nitko iz Gradske uprave nije htio odazvati pozivu, što je "apsolutno neprihvatljivo i ignoriranje struke i javnosti, a uostalom i Gradske skupštine".

Na opasku novinara kako se Bandić brani da to još nije u onom stupnju kada bi trebalo doći pred Gradsku skupštinu, Tomašević je, među ostalim, rekao: "Naravno da nije, međutim, što ne bi bilo primjereno da ukoliko se tamo mijenja nekakav plan i ukoliko se sad stavlja Hipodrom kao lokacija za mogući projekt, da prvo raspravimo u Gradskoj skupštini što želimo s tim prostorom."

"Ako će se mijenjati GUP, pa ajmo onda zajedno dogovoriti se kao Grad što želimo s tim prostorom, a ne krenuti pregovarati s investitorima i onda kada se sve dogovori staviti to pred gotov čin na Gradsku skupštinu jer naravno da će tada biti kasno", objasnio je Tomašević.

"Nije mi jasno zbog čega, nakon što smo se opekli s projektima poput Arene Zagreb, idemo u osnivanje trgovačkog društva gdje u temeljni kapital ulazi imovina Šalate, uzimamo kredit kod komercijalne banke, a nemamo nikakav plan financiranja obnove Šalate. I ukoliko Grad, odnosno to društvo neće moći vraćati taj kredit, ostat će bez imovine jer je ta imovina hipoteka za kredit", rekao je Tomašević.

Istaknuo je i kako mu nije jasna promjena stava HDZ-a budući da se ništa zapravo nije promijenilo u odnosu na prošlu točku, s prošle sjednice.

"Bez obzira što će Gradska skupština morati odlučivati o promjeni poslovnih udjela tog poduzeća, to je sad taj novi amandman, i dalje je problem da u temeljni kapital tog društva ulazi imovina Šalate", ocijenio je.

Upozorio je da Zagrepčani na godinu iz proračuna financiraju "rupu bez dna koja se zove Arena Zagreb sa 62 milijuna kuna, što je desetak puta više nego što odvajamo za gradnju novih vrtića i adaptaciju starih vrtića u cijelom Zagrebu".

"Znači, ne želim bez detaljnog plana financiranja za sljedećih 10, 15 godina obnove Šalate da ulazim u takve dubiozne projekte, posebice imajući na umu da je za ovu genijalnu ideju da imovina uđe u temeljni kapital ovog društva zaslužan Slobodan Ljubičić Kikaš, a znamo kako su njegove ideje o Zagrebačkom holdingu prošle", poručio je Tomašević.

Navodno je, istaknuo je, već sve dogovoreno tko će biti na čelu društva Sportski objekti. Smatra čudnim da je čak pet članova Uprave te je očito da su dosta veliki apetiti među koalicijskim partnerima. "Spominju se neka imena, ali ne bih sada takve tračeve spominjao u javnosti, ali vjerujem da će biti zanimljivo tko će biti članovi uprave tog poduzeća", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:55