LOŠ POČETAK

Trgovce u Cascade ne privlači ni besplatno korištenje prostora

Uprava centra nudi zakupcima rok od godinu dana besplatnog korištenja prostora kako bi se prebrodilo razdoblje krize
 Saša Midžor Sučić / CROPIX

‘Počnete li naplaćivati najam poslovnih i ugostiteljskih prostora, napustit ćemo trgovački centar’, zaprijetili su prije nekoliko mjeseci zakupci Upravi trgovačkog centra Cascade - Prebendarski vrtovi u Tkalčićevoj ulici. Suočeno s ultimatumom nezadovoljnih zakupaca, vodstvo centra produljilo je besplatno korištenje prostora na godinu dana!

I dok ostali trgovački centri odbijaju smanjiti cijene najma i uspijevaju opstati, Cascade je prvi centar koji je pretrpio gubitke i prije otvaranja pa je zakupcima ponudio besplatno korištenje kako bi im olakšao početak poslovanja.

Nekoliko mjeseci gratis

Zakupci ističu da je početna ideja bila gratis razdoblje na nekoliko mjeseci, ali je Uprava naknadno shvatila da to ipak nije dovoljno.

Besplatan najam, kažu u Upravi, imat će i novi zakupci, pod uvjetom da investiraju u unutarnje uređenje prostora koji će koristiti. Unatoč tim pogodnostima, pola centra i dalje zjapi prazno, a nema ni nagovještaja kada bi se mogao popuniti. Zasad je otvoreno 40 od 75 lokala.

- Kada bismo najam plaćali samo jednu kunu, bankrotirali bismo! Tijekom dana u trgovine uđe samo desetak ljudi, a promet je slab. Nisam jedini koji će, počne li se naplaćivati najam, izaći iz centra - kaže jedan od zakupaca.

- Kad je prije tri godine najavljena gradnja centra na prestižnoj lokaciji, obećavana je luksuzna koncepcija sa svjetski poznatim brendovima. U lipnju 2009. otvorenje centra je odgođeno, a mi smo već tada temeljem potpisanih ugovora uređivali iznajmljene prostore. Kako su se istodobno dovršavali radovi u samom centru, nismo bili svjesni arhitektonskih pogrešaka koje smo uočili tek poslije, a nismo niti slutili da se centar neće popuniti. Iznevjerena su naša očekivanja i sve to šteti našem poslovnom ugledu - dodao je taj zakupac.

Ivan Pakozdi, glasnogovornik centra Cascade, nije potvrdio da su zakupci zaprijetili zatvaranjem lokala, nego je istaknuo kako je rok od godinu dana ponuđen “na osnovi dobre volje Uprave centra da participira u kompenzaciji štete pojedinim trgovcima koji su zbog odgode otvaranja centra na samom počeku mogli imati gubitke”.

Samo početne teškoće

- Takvim mjerama želimo zakupcima pomoći da što bezbolnije prebrode razdoblje krize i pada potrošnje - objasnio je Pakozdi.

Željko Jeger, predsjednik Udruge zakupaca u trgovač-kim centrima, smatra da je to kratkoročno rješenje jer i nakon izlaska iz recesije zakupci zbog konkurencije neće uspješno poslovati.

- Potrebno je kvalitetnije upravljanje trgovačkim centrima u kojima uprave nemaju dobar pristup prema zakupcima - naglasio je Jeger.

Koliki će biti najam nakon isteka grace perioda, još nije poznato, a ne zna se ni koliki su gubici zbog dosadašnjeg neplaćanja. Na internetskim stranicama centra navodi se da je cijena najma do 80 eura po kvadratu. Ukupna neto iznajmljiva površina je 8000 četvornih metara, pa je razvidno da je centar od najma trebao ostvarivati godišnji prihod od 7,6 milijuna eura.

- Cijene najma bit će prilagođene otežanim uvjetima na tržištu. Ovaj potez centru nije stvorio neprilike jer prvu godinu, dok se centar potpuno ne popuni, ne konsolidira poslovanje i ne popravi situacija na cjelokupnom tržištu, velik profit nije bio ni očekivan. Jednogodišnja odgoda plaćanja zakupnine već pokazuje pozitivne rezultate - rekao je Pakozdi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:37