PRESICA

U ZAGREBU OD PONEDJELJKA NEĆE RADITI VRTIĆI 'Zaposlenici će biti na radnim mjestima, roditelji koji nemaju kuda s djecom mogu ih dovesti'

 
 Marko Todorov / CROPIX

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima je danas predstavio mjere i postupke Grada Zagreba vezane za epidemiju širenja koronavirusa. Među najvažnijim informacijama s predstavljanja jest ona pročelnika za obrazovanje Ivice Lovrića koji je rekao da se od ponedjeljka uz škole te fakultete zatvaraju i vrtići u Zagrebu.

- Bitno je pak napomenuti da će u školama i vrtićima zaposlenici i dalje biti na svojim radnim mjestima te da oni roditelji koji nemaju gdje sa svojom djecom da ih mogu dovesti u škole i vrtiće – kazao je Lovrić te dodao da će se i dalje redovito provoditi sanitarne mjere u tim institucijama.

Predsjednik Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” Zvonimir Šostar je pak napomenuo novinarima da pod svojim nadzorom imaju oko 1.700 ljudi koji su potencijalni izvor zaraze te da 12 epidemiologa odgovara na pozive svih građana. Zadnjih dana su im, kazao je, bile zakrčene telefonske linije zbog čega uvode nove linije, a od ponedjeljka će ujedno u Zavodu krenuti s testiranjem zaraženih na koronavirus.

- Nabavili smo za sada 1700 kliničkih testova i krećemo od ponedjeljka, kada postavimo sve sigurnosne uvjete. Postavit ćemo dva kontejnera ispred Zavoda gdje će se vršiti primanje, odnosno uzimanje uzoraka – izjavio je Šostar.

Pročelnica za gospodarstvo Mirka Jozić umirila je građane te napomenula kako se vozila javnog gradskog prijevoza dezinficiraju tri puta dnevno, dok je Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za hitne situacije, zamolio građane da ne stvaraju rezerve jer za tim nema potrebe.

- Dućani će biti opskrbljeni, a svi oni koji su trebali opremu od nas su dobili. Očekujemo da ćemo dobiti pomoć iz države po pitanju robnih rezervi – rekao je Kalinić.

Zagreb, 130320.
Milan Bandic sa suradnicima odrzao konferenciju za medije u tvrtki Uriho vezanu uz epidemiju Korona virusa. 
Na fotografiji: Pavle Kalinic. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Iz Gradskih ljekarni te iz Ustanove Uriho su naveli kako će povećati proizvodnju dezinfekcijskih sredstava, odnosno zaštitnih medicinskih maski. Darko Takač iz Gradskih ljekarni je kazao da će u sljedećih 10 dana proizvesti oko 50.000 pakiranja različitih oblika dezinficijensa, dok je Goran Folnegović, pomoćnik ravnatelj Uriha, kazao da će od idućeg tjedna proizvoditi i do 10.000 maski dnevno.

Gradonačelnik Bandić je na kraju pozvao građane na odgovornost i razboritost te poručio umirovljenicima da ne prazne police u trgovinama. Isto tako je pozvao institucije da spriječe veliki rast cijena potrebnih sredstava kako ne bi došlo do pojave “ratnih profitera”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:42