Udruge traže od Ministarstva poništenje odluke Skupštine

Udruge Pravo na grad i Zelena akcija prijavile su nedavno Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva te Ministarstvu kulture “nezakonitu” proceduru donošenja Detaljnog plana uređenja za Cvjetni trg.



Udruge traže da urbanistička inspekcija i inspekcija za kulturna dobra hitno izađu na teren te izvrše nadzor DPU, koji investitoru Tomislavu Horvatinčiću omogućava realizaciju projekta Cvjetni prolaz.  



Oba su ministarstva u utorak potvrdila da su primila prijave te da službenici rade na njihovu rješavanju, no nisu željeli komentirati dokle su stigli, odnosno jesu li našli ikakve nepravilnosti. Ako se utvrdi da je procedura donošenja DPU za blok Preobraženska - Ilica - Gundulićeva - Varšavska doista nezakonita, Ministarstvo kulture i Ministarstvo graditeljstva, prema ranijoj praksi, trebali bi poništiti plan uređenja.



Takva bi odluka za Horvatinčića značila nekoliko koraka unatrag, odnosno novu izmjenu DPU pa ponovni prolazak cijele procedure, zbog čega bi se cijeli projekt mogao odgoditi najmanje pola godine, a možda i zauvijek.



- Ako ministarstva ne postupe prema zakonu i ukinu protuzakonit DPU, bit ćemo prisiljeni fokusirati naše aktivnosti na Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Rasplet događaja tijekom sljedećih nekoliko dana imat će utjecaja i na eventualni novi prosvjed - rekao je Tomislav Tomašević iz Zelene akcije i jedan od supotpisnika prijava.



Podsjetimo, udruge su najavile da će u slučaju da Skupština prihvati DPU organizirati velik prosvjed na Trgu bana Josipa Jelačića.



Tomislav Horvatinčić kaže da ne zna ništa o takvim prijavama te da osim kupnje zgrade Stomatološkog fakulteta imaju i treće rješenje.



- Definitivno smo odustali od kupnje stanova u Varšavskoj 6 te smo se okrenuli zgradi Stomatologije. No, osim nje imamo još jednu opciju, koju ne mogu reći jer je još tajna - rekao je Horvatinčić.




Ante Milković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:01