SKALINSKA

Ugostitelji će predložiti svoju ideju nove terase, a Grad će uz pomoć struke donijeti odluku

 Bruno Konjević / CROPIX

Ugostiteljski objekti u Skalinskoj ulici do kraja tjedna trebaju predati svoja idejna rješenja za izgled novih terasa. Ovaj dogovor postignut je jučer na sastanku gradonačelnika Milana Bandića s predstavnicima ugostitelja iz Skalinske koji su prošli tjedan morali ukloniti svoje terase.

I sami ugostitelji odlučivat će o izgledu i dizajnu terase, no pri izradi rješenja neće imati potpuno slobodne ruke. Naime, svi će se morati voditi prema tri zaključka s jučerašnjeg sastanka. Prvo, veličina terase ovisit će o kvadraturi objekta, drugo, terasa ne smije blokirati prolaz pješacima, i treće, sve terase moraju izgledati jednako, objašnjava nam Robert Ljutić, koordinator Sektora za komunalno i prometno redarstvo.

Centar

- Na gradonačelnikovu inicijativu organiziran je sastanak s ugostiteljima kako bi se donijelo zajedničko rješenje oko terasa. Ovdje se radi o strogom centru grada i stoga treba paziti na njegov izgled. Ugostitelji će do kraja tjedna u suradnji s vlastitim arhitektima izraditi idejna rješenja, nakon čega će Grad sa strukom odabrati najbolje rješenje koje će onda svi primijeniti - priča Ljutić.

Naime, prošli je tjedan Grad putem dopisa naredio tamošnjim lokalima da o svom trošku uklone terase kako bi prolaznici i turisti imali slobodan pogled na katedralu. U istom dopisu su im naveli kako se radi o privremenom rješenju te da će u budućnosti dobiti puno manje i estetski prihvatljivije terase. No posljednjih nekoliko dana dobar dio građana i stručnjaka komentiralo je kako im se prazna Skalinska ulica više sviđa.

- Suncobrani i nadstrešnice od terasa uvelike su narušavali vizuru te ulice. Građani bi trebali moći iz Tkalčićeve ulice vidjeti istočno pročelje katedrale, ali dosad im je pogled stalno bio zagušen tim terasama. Ujedno, postojao je i problem za prolazak interventnih službi jer su po ulici mogli ići samo pješaci - istaknuo je Vedran Ivanković, docent na Katedri za urbanizam na Arhitektonskom fakultetu.

Dodao je, također, kako je riječ o strogom centru grada koji ima veliko povijesno značenje i zato se Grad, kaže, mora pridržavati pravila javnog natječaja te pustiti stručnjake da predlože svoja idejna rješenja.

Negodovanje

I dok se stručnjaci slažu kako je micanje terasa dobar potez, ugostitelji većinom negoduju zbog lošeg planiranja.

- Mogli su ovo napraviti u listopadu, a ne sada kad dolazi Uskrs i počinje sezona. Dnevno nam po nekoliko desetaka ljudi ulazi u restoran i ispituju gdje je terasa, hoće li se vratiti. Bilo bi u redu, ako se terase vrate, da svi objekti u ulici budu jednaki - rekli su u Nokturnu.

Objasnili su da su im iz Grada prije dva tjedna javili da se terase moraju maknuti zbog vizuala, a oni su ih o svom trošku skinuli početkom prošlog tjedna.

- Bilo bi bolje da kad su već odlučili srušiti terasu, usput renoviraju ulicu. Raspada se već godinama, beton se urušava i kocke propadaju, a mi je krpamo o svom trošku - predložili su.

Slično poručuju i iz susjednog restorana.

- Ovo je trebalo napraviti zimi, pa bi sve bilo spremno na vrijeme, kada krene sezona. Turistički smo grad i kad turisti dođu, uglavnom se kreću tu oko Gornjeg grada. Skalinska je ljeti konstantno puna - kažu u Leonardu.

Franz Letica, predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb, slaže se da se odluka trebala provoditi prije sezone, a što se tiče samih terasa, kaže kako svaki lokal ima pravo podignuti terasu ispred svog objekta ako propisi dozvoljavaju.

Intervencije

- Svima je ljepše kada mogu neometano hodati ulicom, ali terasa uvelike pridonosi prihodima ugostiteljskog objekta. Ipak, treba postojati i red. Grad bi trebao u Skalinskoj uvesti tipske terase kao što su na Europskom trgu - kaže Letica te ističe da bi rješenje trebali izraditi arhitekti.

Iako se kao jedno od obrazloženja za postavljanje novih terasa spominjao problem zakrčenog vatrogasnog puta, šef zagrebačkih vatrogasaca Siniša Jembrih kaže kao je ta ulica u svakom slučaju za njih problematična.

- Za tako niske objekte kao što su u Skalinskoj nije potrebno da postoji pristup s ulice zato što imamo pokretne ljestve koje se mogu postaviti i spasiti ljude, pa nam je isto ako stanemo 10 ili 50 metara dalje. Ionako nam je nemoguće proći tuda vozilom, bilo terasa ili ne - kaže Jembrih.

Prometni vještak Goran Husinec, s kojim smo jučer bili na licu mjesta i mjerili dimenzije ulice, kaže da je prolazak interventnih vozila moguć samo u slučaju ako je ulica prazna.

- Širina koridora na najužem dijelu ulice je preko tri metra, a širina ceste je preko 2,5 metra i to je taman dovoljno prostora da vozila hitnih službi mogu proći kad na njoj nema postavljenih terasa. Ako će se terase vraćati u tu ulicu, bilo bi dobro da se stave stolci i stolovi koji se mogu brzo maknuti u slučaju opasnosti. Teška i velika konstrukcija ovdje ne bi bila dobra odluka - kaže Husinec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:18