AKCIJA SE NASTAVLJA

'UMIRAO NAM JE NA RUKAMA NEKOLIKO PUTA Ispovijest oca bolesnog dječaka čija je priča ujedinila cijeli Jarun

Djelatnici kafića Egoist, u kojem radi dječakov otac, dosad su prikupili više od 36.000 kuna
 Privatna arhiva/EPH

Dane najviše voli provoditi u igri s braćom i sestrama, a prije spavanja uživa u maženju s roditeljima. Tin Barić, veseli četverogodišnjak, ujedinio je zagrebački Jarun, a potom i Hrvatsku.

Kada je imao tek 29 dana, prestao je disati. Liječnici su ga reanimirali, ali rekli su da će, ako preživi, biti pravo malo svjetsko čudo. Što Tin i jest.

- Nosio je slušni aparat, ima problema s vidom i ne služi se rukama onoliko koliko bi trebao. Još nosi pelenu i razvojno je na razini godine, godine i pol. No u igri s drugom djecom ne primjećuje se nijedna teškoća. Izgleda baš poput sve ostale djece - počinje njegov otac Mario Barić.

Dražen Biljan, vlasnik kafica Egoist, koji je pokrenuo humanitarnu akciju za dijete svog djelatnika. Na fotografiji:Drazen Biljan s svojim djelatnicima (Goran Mehkek/CROPIX)

Mario već 15 godina radi u kvartovskom kafiću Egoist na jarunskoj tržnici, čiji je vlasnik Dražen Biljan prije dva tjedna pokrenuo humanitarnu akciju za malenog Tina. Naime Tin će uskoro morati napustiti vrtić Mali dom i krenuti na brojne skupe terapije. Nema ustanove koja bi se pobrinula za njega pa će dane provoditi na individualnim sastancima sa stručnjacima, od kojih neki sat naplaćuju i 250 kuna. Akcija kafića u kojem Mario radi, nazvana "Egoist ima herc za Tina", temeljila se na prodaji šalica, no one su doslovno rasprodane u kratkom roku.

- Čak i prije nego što smo izašli u medije s cijelom pričom, prodali smo planiranih 1900 šalica. Cijena je iznosila 19 kuna, što je simbolično budući da kafić postoji 19 godina. Samom prodajom prikupili smo više od 36.000 kuna.

Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Radilo se o rijekama ljudi koje su dolazile u kafić samo radi Tina. Mario je naš dugogodišnji djelatnik i želimo mu pomoći koliko god možemo. Ima krasnu djecu, a Tin je stvarno poseban - emotivan je bio vlasnik Egoista Dražen Biljan.

S obzirom na to da su šalice brzo rasprodane, Dražen i cijeli tim Egoista rade na nastavku humanitarne akcije. Ovo nije prvi put da je kvartovski kafić sudjelovao u plemenitim inicijativama.

- Prije nekoliko mjeseci skupljali smo novac za djecu senzore. Odrekli smo se samo jedne kune od svake prodane kave i uskoro prikupili više od 17.000 kuna. Bilo je tu još mnogo akcija, a u centru gotovo svake od njih bila su posebna djeca - rekao je vlasnik Egoista.

Foto: Privatna arhiva

Sada mu je, kaže, bitno samo da maleni Tin dobije svu moguću pomoć. Isto kao i njegovu ocu Mariju, kojeg sjećanje na reanimaciju još uvijek ostavlja bez teksta.

- Prvo je prestao disati kod kuće, u Sesvetama. Oživili smo ga i prevezli u Vinogradsku bolnicu. Drugi dan liječnici su ga odlučili prebaciti u Kliniku za dječje bolesti Klaićeva, a na putu do tamo je ostao bez zraka barem još pet, šest puta. Ne mogu opisati koliko je teško kad vam dijete umire na rukama - nevoljko se prisjeća Mario.

No dogodilo se čudo i Tin je odrastao u dobrodušno i živahno dijete.

- Tete u vrtiću objasnile su nam kako je odavno prerastao Mali dom. Mislim da će mu najviše nedostajati plivanje u bazenu, no ako humanitarna akcija dobro prođe, moći ćemo mu priuštiti i to - otkrio je svoje nade Tinov otac Mario.

Veliko srce vlasnika i djelatnika jarunskog kafića Egoist privuklo je druga velika srca diljem Hrvatske. Akcija se nastavlja, a prije nove pošiljke humanitarnih šalica pomozite malenom dječaku uplatom na račun Zagrebačke banke koji glasi na Tina Barića - IBAN: HR 9423 6000 0311 6843 515, SWIFT: ZABAHR2X.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:44