LUKSUZNO NASELJE

Urbani dragulj u srcu prirode

Tvrtka Hidrocommerce glavni je investitor luksuznog naselja koje bi trebalo biti dovršeno do kraja 2010.

ZAGREB - Ako je točna tvrdnja da dobra roba uvijek nađe kupca, onda će i Bijenik, novo naselje na južnim obroncima Medvednice nedaleko od šestinske crkve i južno od Kulmerovih dvora, unatoč krizi kojom je zahvaćeno tržište stanova, bez većih teškoća privući imućniju klijentelu, zainteresiranu za kupnju stambenih prostora po mnogočemu jedinstvenih u Zagrebu.

A o stambenoj krizi, koja se očituje u tisućama neprodanih stanova, inženjer Boris Kordić, predsjednik Uprave tvrtke Hidrocommerce, glavnog investitora izgradnje Bijenika, ima izdvojeno mišljenje koje se razlikuje od uobičajenih razmišljanja u sektoru stanogradnje.

- Istina je da je mnogo neprodanih stanova, ali kad taj problem individualiziramo, odnosno pokušavamo analizirati s točke gledišta pojedinog kupca, onda nam je jasno da je zapravo malo stambenih prostora koji istodobno zadovoljavaju najvažnije kupčeve potrebe: lokaciju, kvadraturu, opremljenost i cijenu. Kultura kupnje podignuta je na višu razinu, ljudi više ne žele kupovati mačka u vreći ili po kriteriju daj što daš. Dakle, stanova je mnogo, pa i neprodanih, ali kad se krene u ciljanu, precizno definiranu kupnju, izbor je vrlo sužen.

Svatko za svoj novac ima pravo tražiti optimalno stambeno rješenje i upravo nam je to bila misao vodilja pri osmišljavanju vizije, projektiranju i gradnji naselja Bijenik. Naša se tvrtka bavi dugoročnim razvojem projekata i nemoguće je predvidjeti promjenu društvenih i gospodarskih okolnosti u tom razdoblju. Stoga se odlučujemo za posebnost, za ono što će nas izdvojiti od prosječnosti i svrstati u kategoriju za koju vjerujemo da će uvijek naći kupca - kaže Kordić.

Najviši ekološki standardi

Naselje Bijenik, posebno po mnogim svojim obilježjima, gradi se na području gdje su prije bili vinogradi. Imat će ukupno 12 objekata i 50 stanova, a trebalo bi biti dovršeno do kraja 2010.

Objekti će biti sagrađeni po najvišim tehnološkim i ekološkim standardima, većina će ih u potkrovlju imati bazene, a ovisno o željama kupaca, u stanove će se ugrađivati i sustavi za inteligentno upravljanje. Naselje će biti sagrađeno na površini od 32.000 četvornih metara, na uzvisini odakle se pruža panoramski pogled na cijeli grad.

Zgrade će biti okružene prostranim zelenim površinama i njegovanim nasadima. Taj jedinstven primjer cjelovitog stambenog kompleksa bit će upotpunjen svim popratnim sadržajima najviše razine urbanog standarda. Gradit će se nove prometnice i posve nova infrastruktura, a javni sadržaji (vrtić, škola, trgovine, ugostiteljstvo, rekreativni centri itd.), koje je projektirao arhitekt Ivica Plavec, bit će odvojeni od privatnog dijela namijenjenog stanovanju, koji će se graditi prema projektu arhitekta Miljenka Dumenčića.

Modularni sustav gradnje

Prva četiri objekta već se grade. Cijene stanova, površine od pedesetak do tristotinjak četvornih metara, nisu unaprijed određene, jer će ovisiti o individualnim željama svakog vlasnika, odnosno o stupnju dovršenosti stana, usklađene s potrebama budućih stanara. Modularni sustav gradnje omogućit će, ovisno o željama kupca, fleksibilno povećanje kvadrature. Investitor namjerava budućim stanarima omogućiti posve novu kulturu življenja u podsljemenskoj zoni - većim dijelom izgrađenoj kao da je kuće, lišene popratnih sadržaja, nanijela voda - odnosno visoko urbanizirani način života u suživotu s prirodom.

Najavangardniji projekt

Osim toga, investitor je projektirao urbanistički koncept cijelog naselja i usuglasio ga s GUP-om, tako da ni u jednom elementu gradnje ne ovisi o zatečenom stanju i ne mora mu se prilagođavati. Sve to pridonosi jedinstvenosti Bijenika, dosad najavangardnijeg projekta u zagrebačkog stanogradnji, za koji je investitor posve uvjeren da će, unatoč kriznim vremenima, kao i svaka dobra roba, naći kupca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:14