POSLJEDICE NEVREMENA

UZNEMIRUJUĆI PRIZORI TEŠKO RANJENIH PLUĆA ZAGREBA Reporteri Jutarnjeg obišli su Sljeme nakon 'oluje svih oluja' i zatekli uistinu apokaliptične scene

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

Olujno nevrijeme koje je u ponedjeljak haralo Zagrebom ostavilo je katastrofalne posljedice na Medvednici. Snažni vjetar porušio je stotine stabala, a na nekim mjestima su udari bili toliko jaki da su izbrisani čitavi dijelovi šume.

Prizori su u najmanju ruku apokaliptični kada shvatite da su ta područja samo tjedan dana ranije bila ispunjena snažnim, visokim drvećem. Posljedice nevremena su vidljive na zagrebačkoj strani Medvednice, točnije uz samu Sljemensku cestu gdje se svako malo u šumi mogu vidjeti polegnuta stabla s iščupanim korijenjem.

Opasnost uz cestu

Uz samu cestu su pak poslagani trupci i granje koji samo čekaju da kazne i najmanju nesmotrenost vozača. Ipak, najveću nelagodu izazivaju ledine s polegnutim stablima koja se golim okom ne mogu ni pobrojati. Za sada još nisu poznati razmjeri štete. Iz Hrvatskih šuma ne žele dati nikakve procjene, no vuku se velike usporedbe s olujom Teodor koja je prije šest godina uništila više od 50.000 kubika šuma na Medvednici.

- Nezahvalno je dati bilo kakve procjene dok u potpunosti ne pregledamo područje. Pokušali smo u četvrtak podignuti dron kako bismo dobili bolji uvid, no vrijeme nam nije dopustilo da napravimo dovoljno dobre izvide. Ipak, na prvu je vidljivo da je ovom olujom zahvaćeno puno veće područje s obzirom na to da Teodor nije u svom naletu zahvatio dio šume oko Markuševca - kaže Ivica Dugački, upravitelj Šumarije Zagreb.

FOTOGALERIJA: Posljedice nevremena na Sljemenu

Zatvoren promet

Veliki broj stabala pao je i na Sljemensku cestu koja je do danas bila zatvorena za javnost. Radnici Hrvatskih šuma su svaki dan uz pomoć vatrogasaca uklanjali pala stabla, kako bi što prije osposobili prometnicu. U korist im nije išao ni snijeg koji je prethodnih dana padao na Sljemenu.

Iz Hrvatskih šuma napominju kako prometnica još uvijek nije u potpunosti sigurna.

- Nekoliko trupaca je i dalje blizu ceste, dok su neka stabla naslonjena jedna na druga. Ona mogu tako stajati godinama, a mogu se srušiti i sutra i zato savjetujemo građanima da još ne idu na Sljeme - veli Dugački.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 17:18