NEPOTIZAM?

VAŽNO JE ZVATI SE NEVISTIĆ U zagrebačkoj gradskoj upravi zaposlilo se čak šest članova iste obitelji - otac, majka, snaha, šogorica i dva sina!

Do Trga Stjepana Radića 1 na posao svakodnevno odlaze otac, majka, dva sina, snaha i šogorica
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

On je gradski pročelnik, glava Službe za mjesnu samoupravu. Supruga je došla poslije njega i brzo postala voditeljica Odsjeka za statistička istraživanja. Nisu još jedan par koji se upoznao na poslu. Njihova snaha radi u Gradskom uredu za zdravstvo.

Njihov sin, njen suprug, radi u sektoru za promet. Ni oni se nisu upoznali na poslu. Pročelnikova šogorica je također ovdje, točnije u njegovoj službi. Netko nedostaje. Mlađi sin. On je prošli mjesec pobijedio na natječaju za posao u javnoj nabavi. Upoznajte obitelj Nevistić iz Gradske uprave.

Revolt

Sve je teklo postupno, prvi je led probio Zoran, postavši pročelnik, poslije njega došla je njegova supruga Snježana, zatim šogorica Roža, potom snaha Iva i, na kraju, stariji sin Ante. Prema dokumentima koje posjeduje Jutarnji list, uskoro bi se obitelji trebao pridružiti i mlađi sin Filip, koji je pobijedio na natječaju za mjesto višeg stručnog suradnika za pripremu postupaka javne nabave u Uredu za javnu nabavu.

U dokumentu stoji da je posao dobio s dvije godine radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, na neodređeno vrijeme uz obavezni probni rad te bez položenog državnog stručnog ispita koji mora položiti u roku godine dana. Za navedeno mjesto tražio se magistar/magistra, odnosno stručni specijalist/ica pravne, ekonomske,agronomske ili šumarske struke. Prijavilo se 13 kandidata, a Filip, koji je završio ZŠEM, izabran je kao kandidat s najviše ostvarenih bodova na rang-listi. Iz natječaja koji je raspisan u rujnu, a koji je dostupan na stranicama Grada, trebao bi imati plaću od 9200 kuna bruto. Još jedan Nevistić izazvao je revolt među ostalim zaposlenicima Gradske uprave. Ipak, iz Grada nam odgovaraju da Filip Nevistić nije zaposlen u gradskim upravnim tijelima Grada Zagreba, a isto tvrdi i njegov otac Zoran.

- Koliko ja znam, on nije zaposlen. Prijavio se na natječaj i to je to - rekao je pročelnik. U dokumentu koji posjedujemo stoji da je Filip Nevistić primljen u službu, ali da se i dalje čeka rješenje o rasporedu na radno mjesto. S druge strane, svi ostali članovi obitelji su uredno zapisani u gradskim knjigama, potvrdili su nam to u Gradu Zagrebu.

Glava obitelji Nevistić ističe kako su članovi njegove obitelji posao dobili prema svim propisima, aludirajući na “zle glasine” da je bilo pogodovanja.

- Oni su sve svi prijavili na natječaje kada su bili raspisani, prošli su proceduru i prema svim propisima dobili posao - rekao je pročelnik Nevistić.

Napredovanje

Kako doznajemo iz krugova zaposlenika Grada, nekoliko djelatnika je zasmetao dolazak još jednog Nevistića, jer imaju loša iskustva s posljednjim sinom. Kako su nam rekli, Ante je u Gradsku upravu došao prije tri godine u sektor za promet, a nakon samo godinu i pol postao je viši savjetnik, posao za koji se inače traži tri godine staža u struci. Prošle je godine postavljen za savjetnika voditelja odsjeka, a njegovim kolegama je zasmetalo što je unutar uprave bilo i drugih zaposlenika i sa po 20 godina staža koji su imali prednost za tu poziciju. Ti isti djelatnici su kao objašnjenje dobili odgovor od nadležnih da je Ante svoj staž “skupio sa strane u privatnoj firmi i da mu se taj računa kao staž ovdje”.

- Važno je zvati se Nevistić - rekli su nam ti djelatnici. Ipak, od ovog tjedna više nije na toj poziciji. Kako neslužbeno doznajemo, Anti je poništeno promaknuće, ukinuli su mu odjel i spustili su ga za dvije pozicije dolje.

Do toga je došlo, doznajemo, zbog novinarskog upita novinara Jutarnjeg lista.

Prije 11 godina Roža je dobila posao stručnog referenta u Gradskom poglavarstvu, ali je jedna od kandidatkinja upozorila Poglavarstvo na nepotizam. Kao i onda, Nevistić je putem medija negirao optužbe za nepotizam i tvrdio kako je sve prema zakonu. Od tada se broj Nevistića u Gradskoj upravi povećao s tri na šest.

Radni status obitelji Nevistić prema podacima iz Ureda gradonačelnika

Zoran Nevistić (otac)

  • pročelnik Službe za mjesnu samoupravu
  • rođen 1954. godine u Tomislavgradu, BiH
  • diplomirao na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje

Snježana Nevistić (majka)

  • voditeljica Odsjeka za statistička istraživanja u Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj grada

Iva Nevistić (snaha, Antina supruga)

  • viša stručna referentica za promicanje zdravlja u Gradskom uredu za zdravstvo

Roža Nevistić (šogorica, supruga Zoranova brata)

  • viša stručna referentica za rad gradske četvrti i mjesnih odbora u Službi za mjesnu samoupravu

Ante Nevistić (stariji sin)

  • viši stručni savjetnik - voditelja za gradske projekte u Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet (pozicija u trenutku kada je poslan upit, sada je viši stručni savjetnik u istom uredu)
  • diplomirao na Fakultetu prometnih znanosti

Filip Nevistić (mlađi sin)

  • u Gradu kažu da nije zaposlen, a prema natječaju je viši stručni suradnik za pripremu postupaka javne nabave u Uredu za javnu nabavu (nije još postavljen na mjesto)
  • diplomirao na ZŠEM-u

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 21:30