KOLIKO SE KORISTE GOVORNICE?

VELIKI POVRATAK OTPISANIH U HT-u smislili sjajnu ideju kako vratiti ljude u telefonske govornice!

U 2000. godini bilo je čak 3 milijuna poziva građana, a lani samo 350 tisuća
 Davor Pongračić/CROPIX

Poslovni čovjek prilazi telefonskoj govornici kod prolaza Cibone. Iako u ruci drži iPhone, u drugu ruku uzima slušalicu telefonske govornice te ubacuje karticu da uspostavi poziv. U međuvremenu mu zazvoni i mobitel.

- Da, da. Evo upravo provjeravam rade li uopće, pa ću otići do njih i obaviti inspekciju - kaže on sugovorniku koji ga je nazvao na mobitel.

Čovjek je, naime, higijenski inspektor koji je iskoristio javnu govornicu da prikrije identitet i provjeri radi li restoran kojeg namjerava posjetiti.

Trostruko ih je manje

Jedan je od rijetkih koji danas uopće koriste javne telefonske govornice kojih je u Zagrebu svake godine sve manje. Svakodnevno prolazimo pored njih, a gotovo ih uopće više i ne primijetimo. U vrijeme pametnih mobilnih telefona, govornice kao da su postale muzejski izlošci na otvorenom. Prema podacima Hrvatskog telekoma, na području grada danas se nalazi 970 govornica. Broj im se smanjio trostruko u odnosno na, primjerice, 2000. godinu, kada je u Zagrebu bilo 3030 telefonskih govornica.

- Općenito, javne telefonske govornice se u Hrvatskoj, kao uostalom i u svijetu, i dalje koriste, ali u znatno manjem obimu nego ranije, što je u prvome redu rezultat razvoja i rastućeg korištenja mobilne telefonije - tvrde u HT-u.

Već pet godina kasnije, 2005., javnih govornica je ostalo samo 2300, a u 2010. godini broj govornica je smanjen na tek 1300 u gradu.

Pozivi i surfanje

Najviše ih, oko 300-tinjak, danas ima na području od Glavnog željezničkog kolodvora, Trga bana Josipa Jelačića i na pravcu prema Sljemenu, a ravnomjerno su raspoređene tako da na svakih petstotinjak metara ima najmanje dvije govornice, dok su najviše u uporabi one oko gradskih trgova, kolodvora i bolnica.

U HT-u ističu kako se broj govornica svake godine smanjuje i zbog učestalog vandalizma, no napominju da ih ne planiraju potpuno ukloniti s javnih površina. U 2013. godini, Hrvatski telekom je zabilježio ukupno osam slučajeva devastacije govornica, a taj broj je prošle godine spao na četiri slučaja. U namjeri da se preostale telefonske govornice ipak donekle iskoriste, HT ih planira pretvoriti u multifunkcionalne moderne uređaje. Na njima će se, naime, slično načinu uspostavljanja poziva, moći i surfati internetom, naravno, uz zadržavanje opcije telefoniranja.

Tisuću poziva na dan

- Jedna od obveza HT-a je i omogućavanje pristupa javnim govornim uslugama i putem javnih telefonskih govornica te omogućavanje besplatnog pozivanja telefonskih brojeva za hitne službe s bilo kojeg telefonskog uređaja, uključujući i javne telefonske govornice - objasnili su.

Iako još ne znaju točan datum, iz HT-a ističu kako bi takve govornice uskoro mogle biti uvedene na širem području grada. Koliko se godišnje investira u obnovu i održavanje govornica, nisu nam htjeli otkriti. No, istaknuli su kako, unatoč činjenici da iz godine u godinu u Zagrebu ima sve manje javnih telefonskih govornica, i dalje se s njih napravi 350 tisuća poziva godišnje, odnosno skoro tisuću poziva dnevno. Prije 15 godina ih je bilo čak osam puta više, odnosno tri milijuna poziva u godinu dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:50