OLAKŠAJTE SI STUDENTSKI ŽIVOT

VELIKI VODIČ ZA STUDIRANJE U ZAGREBU Koji smještaj odabrati, gdje jesti, kamo izlaziti... Saznajte ovdje!

 Nikola Vilić/CROPIX

Prije početka akademske godine oglasnici su puni stanova namijenjenih studentima koji nisu dobili smještaj u studentskom domu. Velik interes za stanove manje površine diže im cijenu, koja se kreće od 200 do 400 eura mjesečno, ovisno o lokaciji gdje se stan nalazi. Na cijenu utječe i opremljenost i uređenje stana, kao i to ima li stan bežični internet.

Gdje i kako pronaći stan?

Dvosobni i trosobni stanovi površine 40 do 80 četvornih metara iznajmljuju se po cijeni od 400 do 800 eura, a najviše takvih stanova je na Črnomercu i Trešnjevci, koji su dobro povezani s fakultetima. Oni kojima ne smeta više cimera odlučit će se za veće stanove, četverosobne, pa i šesterosobne. Takvim stanovima cijena može dosezati i do 2300 eura na mjesec, što u praksi i nije mnogo, iako se tako čini, kada se podijeli na nekoliko osoba. U slučaju najma takvih, većih stanova, studenti troškove stanarina i režija dijele s cimerom ili više njih.

Najtraženije gradske četvrti su širi Centar, Jarun, Knežija, Maksimir, Trnje i Vrbik upravo zbog dobre povezanosti i blizine studentskih domova, restorana i fakulteta. Baš zato su i cijene tih stanova veće od ostalih.

MOĆI ĆEMO STUDIRATI I ZAPOŠLJAVATI SE U INOZEMSTVU Čemu se veselimo, a od čega strahujemo u EU

Najmodavci vrlo često od budućih stanara zahtijevaju i polog od jedne mjesečne najamnine kako bi osigurali svoju imovinu i zaštitili se od eventualnog ranijeg otkazivanja stana. I, naravno, treba paziti da tulumima koje ćete organizirati u stanovima ne naljutite susjede koji vas mogu cinkati vlasniku stana. Predlažemo da prije tuluma upozorite susjede da organizirate malu zabavu i da se unaprijed ispričavate zbog moguće buke.

Studenti obično zbog cimera i susjeda ne mogu učiti u stanovima i sobama, a učionice u domovima nisu pravi odabir jer uvijek netko naleti pa započne priča. Upravo zato studenti kao mjesto za učenje najčešće odabiru Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu. NSK je omiljeno mjesto za učenje brojnim zagrebačkim studentima.

Godišnja članarina za redovne studente iznosi 40 kuna, dok izvanredni imaju dvije mogućnosti: ako žele samo biti u čitaonici, plaćaju 40 kuna, a ako žele i posuđivati knjige, plaćaju 100 kuna godišnje. U knjižnici se može besplatno koristiti internet, fotokopirati (za što je potrebno kupiti karticu od knjižničara), a studenti mogu popiti kavu u kafiću koja se nalazi na vrhu zgrade.

Gdje učiti?

U NSK je moguće učiti i navečer, za što je dostupno 150 mjesta u prizemlju. No, vrijeme učenja je skraćeno. Nekada se u knjižnici moglo ostati do ranih jutarnjih sati, a od prošle godine učenje završava u ponoć. U vrijeme ispita u NSK su velike gužve pa je mjesto najbolje rezervirati. Rezervaciju je najbolje dogovoriti osobno, ali može se i telefonski. Naravno, može se doći i bez rezervacije, od 22 sata nadalje, ali to je rizično jer se može ostati bez mjesta.

OTKRIVAMO: PROPAST BOLONJE U HRVATSKOJ Profesori su preopterećeni, a studenti sve manje znaju pa ostaju bez posla

Međunarodna studentska iskaznica ISIC ulaznica je u svijet brojnih popusta i pogodnosti, kako u inozemstvu tako i u Hrvatskoj. S ISIC-om ulaznice u muzeje, zabavne i nacionalne parkove te putničke karte postaju jeftinije, a donosi i popuste u raznim trgovinama i hostelima. Konkretno u Zagrebu to znači da imate 20 posto popusta na sve programe i koncerte koje organizira Koncertna direkcija Zagreb, 35 posto popusta na Autotransove povratne karte u tuzemnom prijevozu te nižu cijenu za sve seminare i tečajeve koji nisu na popustu u EdukaCentru.

Kako pronaći najpovoljniji prijevoz?

Studenti u Zagrebu znaju da već neko vrijeme nema besplatne karte za ZET. Godišnju kartu kojom se neograničeno mogu voziti tramvajem, autobusom i uspinjačom platit će 1200 kuna. No, pozitivno je što postoji mogućnost plaćanja u obrocima, od 2 do 12 rata. Ako im je to ipak previše, studenti mogu izabrati mjesečnu kartu za koju moraju izdvojiti 120 kuna mjesečno. Nikako nije preporučljivo kartu kupovati jednokratno jer su kontrole u tramvajima i autobusima česte te nije uvijek sigurno da ćete uspijeti poslati SMS poruku, ali će vas kupovina jednokratne karte stajati znatno skuplje jer je cijena pojedinačne karte kupljene izvan vozila 12, a u vozilu 15 kuna.

EGZODUS MLADIH I PAMETNIH Želimo iz Hrvatske. Hoćemo li se ikada vratiti? Sumnjamo

Za kupnju studentske karte potrebno je u ZET-u uzeti obrazac, koji treba ovjeriti u referadi fakulteta te potom opet otići u ZET. Tamo im, uz potvrđeni obrazac s fotografijom ne starijom od šest mjeseci, treba pokazati indeks i osobnu iskaznicu.

Pravo, Hrvatski studiji i kineziologija upisuju manje studenata nego lani

Za upis studenata na prvu godinu studija na Sveučilištu u Zagrebu ove je godine osigurano ukupno 12.456 mjesta, i to 10.576 mjesta za redovne studente, 1455 za izvanredne te 425 mjesta za studente strane državljane. EU studenti imat će jednaka prava kao i hrvatski.

Balet i suvremeni ples

Na razini Sveučilišta je ukupna upisna kvota slična prošlogodišnjoj, kada se na zagrebačke fakultete moglo upisati 12.511 studenata, odnosno neznatno je smanjena - za 55 mjesta. Kao i prošle godine, i ove je došlo do najvećih promjena u društvenom i humanističkom području. Tako je, primjerice, na društvenim fakultetima kvota smanjena za 70 mjesta, na humanističkim za 13, a u tehničkom području za deset mjesta. U prirodoslovnom, biomedicinskom i biotehničkom području kvote su ostale iste, a u umjetničkom su povećane za 38 mjesta, i to najviše zbog uvođenja novih studijskih programa suvremenog plesa i baletne pedagogije, koji će se od jeseni prvi put izvoditi na Akademiji dramske umjetnosti i upisivat će 30 studenata godišnje.

Smanjenje kvota ove će godine najviše osjetiti Pravni fakultet na kojem se godišnje upiše više od 1200 brucoša. Kvote su na tom fakultetu smanjene samo za stručni studij, i to za 50 mjesta. Na preddiplomskom stručnom studiju javne uprave 40 je mjesta manje, a na poreznim studijima deset mjesta manje.

Manje filozofa

Na Hrvatskim je studijima također došlo do smanjenja upisnih kvota, i to za 30 mjesta. Na preddiplomskom dvopredmetnom studiju filozofije 30 je mjesta manje, na dvopredmetnom studiju latinskog jezika deset mjesta manje, kao i na dvopredmetnom studiju povijesti te na dvopredmetnom studiju filozofije i religijskih znanosti. Na dvopredmetnom studiju kroatologije 11 je mjesta manje, ali na jednopredmetnom studiju došlo je do povećanja kvote za 11 mjesta.

Kineziološki fakultet upisat će 20 studenata manje, i to na integriranom preddiplomskom i diplomskom studiju kineziologije, a Grafički fakultet imat će deset mjesta manje na raspolaganju za upis brucoša.

Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, gdje se godišnje upisuje više od 450 studenata, došlo je do rošade na dva studija.

Naime, studij brodogradnje ove će godine upisati 15 studenata manje, a na studiju strojarstva upisat će ih se 15 više.

Studij na engleskom

Zanimljivo, Filozofski fakultet imat će povećanu kvotu za 17 mjesta, i to sedam na dvopredmetnom studiju judaistike, dva na dvopredmetnom studiju južnoslavenskih jezika i književnosti te osam na dvopredmetnom studiju nederlantistike. Ukupno će se na taj fakultet na prvu godinu studija moći upisati 1126 brucoša.

Sljedeće akademske godine na Sveučilištu u Zagrebu izvodit će se novi preddiplomski sveučilišni studij - inženjerstvo na engleskom jeziku. Upisna kvota na tom studijskom programu je 30 mjesta.

Besplatno studiranje

Svi studenti koji upisuju redovno prvu godinu studija, studirat će potpuno besplatno, odnosno država će im plaćati troškove školovanja, kao i studentima viših godina koji su prethodno stekli najmanje 55 ECTS bodova te studentima invalidima koji imaju 30 ECTS bodova. MZOS sa Sveučilištem je potpisalo ugovor o financiranju.

Doznajte sve o tome kako se online prijaviti za upise u srednje škole

Učenici koji se ove godine upisuju u srednje škole bit će prvi koji će se upisivati po novom sustavu - elektronskim putem. Nakon godina skupljanja papira i stajanja ispred željene srednje škole, učenici će se napokon moći prijaviti na željene obrazovne programe elektronskim putem te na jednom mjestu pratiti svoje rezultate. Također, Ministarstvo obrazovanja donijelo je nove kriterije i kurikulume pa kako učenici i njihovi roditelji ne bi bili izgubljeni, sastavili smo vodič kroz upise u srednju školu kako bi im olakšali traženje po internetu.

Svaki učenik ima PIN

Svaki učenik koji završava osmi razred, automatski je, sa svim svojim podacima, registriran u sustavu. Kako bi učenik vidio svoju stranicu i provjerio podatke, potrebno se prijaviti u sustav na web stranici upisi.hr. Svaki učenik ima svoj jedinstveni identitet pomoću kojeg se prijavljuje u sustav. Identitet im se dodjeljuje, a sastoji se od korisničke oznake i lozinke, no svaki učenik mora dobiti i svoj PIN - osobni identifikacijski broj koji služi za dodatnu zaštitu i privatnost podataka svakoga kandidata. Identitet im daje administrator imenika škole, a popis svih administratora nalazi se na početnoj stranici. Također, na stranici se nalazi i help desk koji se može kontaktirati ako dođe do kakvih grešaka, jer se dosad pokazalo da elektronika s vremena na vrijeme može zakazati.

Prijavite se u pet škola

Nakon što se učenik prijavi, ulazi na svoj profil. Tamo se prijavljuje za određene škole, provjerava kriterije i prati rezultate. Od trenutka kada se prijave učenici mogu pratiti bodovno stanje za svaki prijavljeni program, a sustav se ažurira svakih sat vremena. Prijave traju do 26. lipnja, a konačna ljestvica poretka bit će 5. srpnja. Moguće je prijaviti 10 različitih obrazovnih programa u maksimalno pet škola. To znači da je isti program moguće prijaviti u više od jedne škole, a da se to i dalje broji kao prijava jednog programa, ali dvije škole. Učenik se može prijavljivati sve dok ne ispuni tu kvotu, a sustav ga automatski raspoređuje tamo gdje zadovolje uvjete. Nakon što bude objavljena konačna ljestvica, učenici će dobiti podatak o tome kada se treba pojaviti u školi u koju su upisani.

No, ono što je mnogima teži dio posla je izračunavanje bodovnog praga po novom modelu. Naime, prema starom modelu upisnih kriterija, u obzir su se uzimale zaokružene ocjene općeg uspjeha sedmog i osmog razreda te ocjene iz još deset odabranih predmeta iz završnih razreda. Maksimalni broj mogućih osvojenih bodova iz školskog uspjeha bio je 60.

Izračunajte broj bodova

I sada će se u obzir uzimati opći uspjeh, ali iz sva četiri viša razreda osnovne škole, odnosno prosjek uspjeha u petom, šestom, sedmom i osmom razredu. Najveća je novost da se opći uspjeh više neće zaokruživati, nego će se uzimati i zbrajati izračun na dvije decimale.

Bodovi će se izračunavati po posebnoj formuli. Prosjek ocjena svakog razreda izračunat na dvije decimale podijelit će se s brojkom pet i pomnožiti s 15. Učenik koji je prošao s 5.0 po toj formuli za svaki će razred moći osvojiti 15 bodova (jer 5.0 podijeljeno s pet daje jedan, a jedan pomnožen s 15 daje 15).

TOP PET STUDENTSKIH DOMOVA

Cvjetno naselje

Odranska 8

Studensko Cvjetno naselje ima 8 paviljona sa 1762 kreveta

Prednosti: dobra hrana, blizina centra

Nedostaci: nema ih

‘Stjepan Radić’

Jarunska 2

Studentsko naselje ‘Stjepan Radić’, popularno zvano Sava, sastoji se od 11 paviljona, upravne zgrade i pratećih objekata te ima 4031 krevet

Prednosti: dobra hrana

Nedostaci: stari paviljoni su u groznom stanju

‘Dr. Ante Starčević’

Zagrebačka avenija 2

Studentsko naselje “Dr. Ante Starčević” čine tri paviljona, ukupno 1237 kreveta u dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama s kupaonicama. Svaka soba ima pristup internetu i hladnjak

Prednosti: sobe su obnovljene prije nekoliko godina

Nedostaci: nema menze, pa studenti najčešće odlaze jesti u obližnje Cvjetno naselje

Lašćina

Lašćinska cesta 32

Studentsko naselje Lašćina ima 10 stambenih paviljona, a kapacitet mu je 480 mjesta

Prednosti: solidna hrana

Nedostaci: daleko je pa ako propuste autobus, studenti moraju pješačiti uz strmu Lašćinsku cestu

TOP PET STUDENTSKIH MENZI

Sjepan Radić

Prednosti: obnovljen restoran, veći izbor hrane nego prijašnjih godina, uredno je, najveća slastičarnica

Nedostaci: udaljen od centra grada, znaju se stvoriti velike gužve

Restoran ‘Ekonomija’

Prednosti: odlična hrana, uvijek imaju Cao-cao - omiljeni studenski desert, u maloj slastičarnici su odlični deserti

Nedostaci: ako studenti žele kombinirati dva menija (npr. meso iz jednog i prilog iz drugog), moraju platiti oba, što se događa jedino u ovoj menzi. Vladaju velike gužve, prije su za studente postojala tri restorana, a sada je jedan od njih isključivo za profesore.

Cvjetno naselje

Prednosti: zbog dva velika restorana nema gužve, slastičarnica je odlična, ‘tete’ su ljubazne, hrana jeftina

Nedostaci: nema ih

‘Cassandra’ - FER

Prednosti: dobra hrana, ljubazno osoblje

Nedostaci: gužve, nikad nema čokoladnog mlijeka ni jogurta

‘Kampus Borongaj’

Prednosti: velike porcije, nov prostor, uvijek ima nekog sezonskog voća

Nedostaci: radi samo do 16 sati, tako da studenti koji su u kampusu kasnije ne mogu jesti





TOP NOVO STARIH MJESTA ZA IZLASKE

Krivi put

Savska 14

Odmah prekoputa SC-a, odlično mjesto za chilllanje

Mojo bar - wine, rakija & co.

Martićeva 5

U strogom centru grada, Mojo je odlično mjesto za druženje

History caffe club

Tkalčićeva 68

Novo kultno zagrebačko mjesto

Vintage Industrial Bar

Savska 60

Odlične live svirke, blizina studentskih domova

Močvara

Trnjanski nasip b.b.

Rock6metal okupljalište za mlade studente

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:18