NOVA REGULACIJA

FOTO, VIDEO: GOTOVA PRVA FAZA REKONSTRUKCIJE NAJVEĆEG ČVORIŠTA U ZAGREBU Remetinečki rotor od jutros opet u prometu, među prvima smo se provezli njime

 
 Matija Boltižar / Jutarnji list

Remetinečki rotor u nedjelju u 7 sati pušten je u promet, a njegovim otvorenjem završena je prva faza rekonstrukcije najvećeg prometnog čvorišta u Zagrebu. Vozači tako nakon 13 mjeseci imaju priliku ponovno voziti po rotoru, ali ih očekuje niz noviteta. Prvo, na ulazima u rotor postavljeni su semafori koji reguliraju broj automobila u kružnom toku, a u funkciju je pušten i podvožnjak istok - zapad, čime vozači iz smjera Lučkog i Novog Zagreba uopće ne moraju ulaziti u rotor, nego mogu proći ispod njega.

Iz Grada su još ranije istaknuli da je kroz “stari” rotor dnevno prolazilo više od 100.000 automobila, a ovom novom regulacijom u njega će ulaziti 30 posto manje vozila.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je prilikom obraćanja novinarima na Remetinečkom rotoru prvo zahvalio građanima na strpljenju dok su trajali radovi te istaknuo kako nije došlo ni do kakvog prometnog kolapsa dok je rotor bio zatvoren.

- Priveli smo prvu fazu projekta kraju i s novim rotorom će se 50 do 55 posto prometa spustiti ispod zemlje kroz tunelske cijevi. Bit će u početku malih problema, ali zato je tu signalizacija koje je besprijekorna, a mi ćemo do 1. svibnja napraviti sve što je još preostalo - kazao je Bandić te dodao da nije bila ovako blaga zima da ne bi vjerojatno završili na vrijeme.

S novim rotorom su ponovne otvorene i proširene pristupne ceste. Tako iz pravca Avenije Dubrovnik će biti četiri trake od koje će dvije ići na rotor, a dvije na Jadranski most, dok će iz smjera Jadranskog mosta biti isto tako četiri trake od čega će dvije ići na Jadransku aveniju, a dvije na rotor. S Jadranske avenije će pak ići tri trake od kojih dvije idu u rotor te jedna prema Remetincu, dok će iz smjera Remetinca biti tri trake od kojih dviju idu na rotor, a jedna prema Aveniji Dubrovnik.

- Za dvije godine ljudi će se naviknuti i mislit će da su tuneli oduvijek bili dio rotora - rekao je Bandić.

Zagreb, 030120.
Radovi na remetineckom rotoru privode se kraju. Fotografije snimljene iz zdraka dronom
Foto: Igor Vignjevic / CROPIX
Igor Vignjevic / CROPIX

Voditelj projekta rekonstrukcije rotora Goran Radić istaknuo je kako sada nastavljaju s izgradnjom tramvajske pruge te biciklističkih i pješačkih staza. Zbog potreba gradnje, povremeno će biti zauzete pojedine trake te će biti privremenih regulacija prometa, a Radić je ujedno napomenuo građanima da pripaze tijekom vožnje rotorom jer se još uvijek radi o privremenoj regulaciji.

Za kraj je Bandić od novih projekata najavio da će produžiti tramvajsku prugu, napraviti dizala u četiri pothodnika na Aveniji Dubrovnik te da se nada će do 31. svibnja kada se obilježava Dan Grada Zagreba završiti i sljemenska žičara.

Ujedno, u nedjelju su u promet pušteni i svi pristupni cestovni pravci iz Remetinečke ceste, Dubrovačke avenije, Jadranske avenije i Jadranskog mosta, a iz ZET-a su objavili kako će preko rotora ponovno voziti sve autobusne linije koje su od početka radova vozile izmijenjenim trasama.

FOTOGALERIJA: Remetinečki rotor otvoren za promet

No ovo još nije kraj rekonstrukcije jer sad na red dolazi gradnja tramvajske pruge, pješačke i biciklističke staze te hortikulturno uređenje okoliša. Prema tome, konačni završetak radova predviđen je do početka svibnja ove godine.

Podsjećamo, projekt rekonstrukcije rotora vrijedan je 331,6 milijuna, od čega je 273 milijuna kuna sufinancirano iz fondova EU, a 48 milijuna iz državnog proračuna. Na izgradnji novog rotora radilo je ukupno 360 ljudi, a tijekom gradnje je napravljeno 40.000 kubika betona, od čega je čak 30.000 otišlo u gradnju tunela. Tome još treba dodati i 5500 tona armature te 85.000 kvadrata asfalta u tri sloja.

Zagreb, 020120.
Jadranska Avenija.
Zavrsetak gradjevinskih radova na remetineckom rotoru. 
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Što se tiče novosagrađenih cesta koje su do sad bile korištene kao alternativni pravac za vrijeme radova na rotoru, one će sad imati novu, odnosno staru funkciju. Dio ceste koji je išao preko parkirališta Zrinjevca ponovno će postati parkiralište, dok će drugi dio postati velika, proširena šetnica. Cesta na nasipu će, pak, postati privatna cesta za trgovačke lance koji su već, kako su nam ranije rekli iz Grada, pokazali interes da je iskoriste za svoje potrebe. Jedino će Riječka ostati ista kakva je i sad te će služiti kao stari-novi alternativni prolaz pokraj rotora.

Ekipa Jutarnjeg lista među prvima se u nedjelju ujutro, neposredno nakon otvorenja, provezla novim Remetinečkim rotorom. U nastavku pogledajte kako sada izgleda vožnja po ključnom prometnom čvorištu u Zagrebu:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:53