NEMAR

VIDEO: MUKE VLASNIKA AUTOMOBILA ČIJE SU FOTOGRAFIJE NAKON POTRESA OBIŠLE SVIJET 'Zovem sve službe, jedni me upućuju samo na druge'

 
 Neja Markičević / CROPIX

“Prodajem cigle, auto je besplatan”, ironičan je osvrt koji je Robert Prugovečki objavio na Facebooku četiri sata nakon što se tijekom razornog potresa u Zagrebu na njegovog limenog ljubimca stručilo nekoliko tona cigle sa zgrade.

Fotografije njegova potpuno zatrpanog Land Rovera, na kojega se prije deset dana srušio dio krova i fasade na parkiralištu u Ulici Jurja Žerjavića kod križanja s Gundulićevom ulicom u centru Zagreba, obišle su Hrvatsku i pola svijeta.

Vatrogasci, policija i ostale nadležne službe u međuvremenu su otklonile opasnost od daljnjeg urušavanja zgrade, ogradile su zatrpano vozilo i dio parkirališta ispred kućnog broja 11, na koje su se srušile cigle. I to je bilo to.

Uništen

Vlasnik vozila, Robert Prugovečki, u međuvremenu je, kako nam je ispričao, kontaktirao razne službe i ustanove. No, na koncu se sam morao dati na posao te je jučer sam počeo otkopavati uništeno vozilo.

- Rekli su mi da sam moram otkopati auto i maknuti cigle i da će onda poslati šlep službu da auto odvezu na deponij - ljubazno, ali pomalo ogorčeno rekao nam je Prugovečki skidajući ciglu po ciglu sa svog Land Rover Discoveryja.

- Predugo sve to traje. Zovem sve službe već deset dana, krenuo sam od 112, pa 113, pa onda ovaj gradski telefon 0800 za prijavu šteta i tako dalje. Jedni me samo upućuju na druge, a nitko ništa konkretno ne može poduzeti. Na kraju su mi rekli: ‘Otkopaj ga sam, pa se javi da ti ga odvezemo na deponij’. I evo me sad tu. Ma nije mi to problem, u ovoj situaciji bolje je nešto raditi, ali sve to skupa ne funkcionira dobro - kazao nam je Prugovečki.

Zagreb, 010420.
Zerjaviceva ulica, vlasnik pokusava otkopati svoj auto marke Land Rover zatrpan u potresu.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Robert Prugovečki inače živi s obitelji u stanu u Žerjavićevoj ulici dva ulaza dalje, na kućnom broju 7. Auto je na tom mjestu parkirao večer uoči potresa, u subotu 21. ožujka, a sljedećega jutra, još u šoku od snažnog potresa koji je i njega i njegove ukućane nagnao da iziđu na ulicu, doživio je novi šok. Cijeli taj dio Žerjavićeve, od Trga Petra Svačića do Gundulićeve, bio je “čist”, osim dijela na kojem se nalazio njegov automobil.

- Na tom dijelu sve je bilo zatrpano. Ali, u tom trenutku, unatoč šteti, bili smo sretni da smo svi živi i zdravi - rekao nam je Prugovečki, navodeći da su imali i određena oštećenja u stanu.

- Ma sva šteta manje je bitna. U cijeloj ovoj situaciji bitno je da se nikome ništa nije dogodilo - dodao je.

Hoće li moći barem dijelom nadoknaditi štetu na potpuno uništenom vozilu, nije nam znao reći. Njegov Land Rover iz 2006. godine vrijedio je, procjenjuje, desetak tisuća eura. Dodao je da su svi dokumenti, pa tako i polica osiguranja, još uvijek u zatrpanom vozilu te da stoga do sada nije mogao kontaktirati osiguravajuće društvo. Usto, još nije dobio ni policijski zapisnik s mjesta događaja.

Printer

- U Prvoj policijskoj postaji rekli su mi da mi ne mogu izdati zapisnik jer je i njihova zgrada porušena. Pa valjda policija ima i druge objekte u kojima mogu isprintati zapisnik. To sam im i rekao, ali su mi prilikom moja posljednja dva poziva samo poklopili slušalicu - ispričao nam je vlasnik uništenog vozila, koji je, inače, prije devet godina bio povjerenik stranke Laburisti za Grad Zagreb, a sada, kaže, radi kao službenik.

Neki od stanara zgrade kažu da će posljedice potresa osjećati još dugo budući da su neki i sami pretrpjeli štete po stanovima te se pokušavaju vratiti u normalu. No, ističu da ih scena zatrpanog auta šutom i ciglama koje su pale s njihove zgrade istog trena vraća u nedjeljno buđenje iz noćne more.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 18:07