NAKON URUŠAVANJA

VIDEO: NA SAVSKOM MOSTU POSTAVLJEN ZNAK UPOZORENJA GRAĐANIMA DA 'NOGOSTUP KORISTE NA VLASTITU ODGOVORNOST' Pitali smo Zagrepčane što misle

 
 screenshot Youtube Jutarnji.hr

Na zagrebačkom Savskom kolničkom mostu u ponedjeljak je postavljen znak koji građane upozorava da se nogostupom kreću na vlastitu odgovornost. Upozorenje se pojavilo samo par dana nakon što se na tom mostu stvorila velika rupa na nogostupu koja je sanirana montiranjem metalnih ploča na rupu. Iako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u više navrata istaknuo kako je spomenuti most siguran, ispada da je Grad ovim znakom opovrgnuo njegove riječi.

Razgovarali smo s građanima koji svakodnevno prolaze mostom i koji su složni da je potrebno obnoviti Savski most.

- Naš grad se loše odnosi prema održavanju mostova. Ovdje ne govorimo samo o Savskom nego i o drugim mostovima u centru. Kada se prošećete ispod njih dosta su u lošem stanju, a sve ovo što naš gradonačelnik govori, bojim se da su to kozmetičke promjene, a ne prava renovacija koja je potrebna mostovima - kaže Petar Tanta. Mišljenja ostalih građana možete poslušati u video anketi.

Podsjećamo, novinari Jutarnjeg lista su prošli petak bili na terenu s građevinskim stručnjakom Žarko Željkom koji je ustvrdio kako je Savski most u jako lošem stanju. Naime, klizni ležaj koji je zadužen za održavanje stabilnosti građevine je u potpunosti zahrđao te ne funkcionira. Bez njega je upornjak, ključni dio mosta, izgubio potporu i popucao. O razmjerima štete najbolje govori rupa širine ljudske šake.

- Savski most se ne može staviti u petogodišnji plan obnove nego se mora sanirati što prije, najbolje na jesen, a najkasnije iduće proljeće. Most se tijekom izvođenja radova mora zatvoriti jer su krucijalna mjesta u potpunosti propala - rekao je Željko.

Iz Grada su prošli tjedan naveli da je završena izrada projekta sanacije starog Savskog mosta koji obuhvaća plan sanacije rušenja i izrade nove kolničke ploče s pješačkim stazama, sanaciju čelične rasponske konstrukcije, promjenu opreme mosta, promjenu prijelaznih naprava, izradu nove otvorene odvodnje, sanaciju upornjaka, sanaciju stupova, promjenu ležajeva, postavu asfalta kolnika i hidroizolacije. Kako ističu, projekt je trenutno u Hrvatskim vodama d.o.o., radi dobivanja vodopravne potvrde, a nakon čega slijedi provedba revizije istoga te pokretanje postupka javne nabave za ugovaranje predmetnih radova u iznosu od 23 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 08:29